Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Східняк, kr@vchenko  
Козацька рада » Корчма » Мазанина » Урок №1: Вчимося малювати олівцем (Перший урок,як вчитись малювати)
Урок №1: Вчимося малювати олівцем
[NERO]Дата: Вівторок, 13.04.2010, 22:01 | Сообщение # 1
Генерал-хорунжий
Роль: Вільні люди
Пострілів: 289
Відзнаки: 9
Повага: 58
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Поважний козак. Писака
Для того, щоб почати вчитися малювати, вам знадобляться олівці, папір, гумка і ще деяке приладдя. Правильний вибір в даному випадку дуже важливий, від цього залежить якість ваших малюнків.

Прості олівці.
На простих олівцях є маркіровка, вказуюча на твердість або м'якість графіту (наприклад, 3н 2н, В, 4в). Графіт сучасного простого олівця виготовлений з суміші графіту і глини (з деякими добавками), співвідношенням графіту і глини визначає "м'якість" графіту - чим більше графіту, тим він м'якше і тим темніше і товще він малює. Штрих твердого олівця світліший і тонший, він не розмазується і залишає борозни на папері.
Буквою "Н" позначаються тверді олівці, буквою "В" – м'які. Цифра біля букви позначає ступінь м'якості або твердості, є ще олівець з маркуванням "НВ", він м'якший, ніж "Н", але трохи твердіше, ніж "В". У вітчизняних олівцях іноді використовується маркіровка "Т" і "М" (твердий і м'який).
Вам знадобляться м'які олівці різного ступеня м'якості від В до 6-8В (необов'язково купувати всі, можна наприклад вибрати В, 2В, 4В і 6В) і одного твердого олівця Н або 2Н, ну і звичайно НВ. Краще всього фірм Koh-i-noor або Faber castle (Фабер випускає дуже якісні олівці й ризинки, але у нас в місті дістати дійсно якісний товар надзвичайно важко).

Ще потрібний планшет для паперу А4, це така досочка з прищіпкою вгорі. Краще всього, звичайно, малювати на мольберті, але оскільки в домашніх умовах житлоплоща не всім дозволяє подібну розкіш, цілком можна обійтися столом і таким планшетом (хоча можнай й просто на великій книзі, без висічок, або просто на столі і на стопці паперу). Найчастіше, вони продаються обтягнуті дермантином, але краще пошукати пластиковий, щоб малюнок дермантину не друкувався на вашому малюнку.


Папір для малювання повинен бути достатньо щільним, щоб не м'яти в процесі і витримувати багатократну роботу гумки краще всього, якщо це буде ватман щільністю 160-180 г/м2 Зазвичай його продають великими листами А1. Звичайна офісна «вісьмидесятка» теж потрібна, вона цілком підійде для простих вправ (хача сам малюю на звичайній бумазі, але інколи виникають проблеми з багаторазовим стиранням).
Гумки треба купити дві: м'яку, упаковану в невелику паперову коробочку, з якої її можна висувати, краще витирає сліди м'якого олівця, і жорстку для твердого.
Ще знадобиться така штука, як офісний ніж. Його називають ніж для паперу, але вам він служитиме для заточування олівців. От так виглядатиме ваш олівець. Зрізана частина деревини утворює дуже гострий кут – тоді можна штрихувати, тримаючи олівець майже навзнаки, а відкрита частина Стержня повинна бути близько сантиметра.

Якщо весь час тримати олівець, як ми тримаємо кулькову ручку, то спираючись долонею на лист, ми розмажемо весь наш малюнок, тому правильно тримати олівець так і під час малювання спиратися на лист тільки мізинцем або прагнути не спиратися взагалі. Спочатку це здаватиметься складним, але рука досить швидко звикне. На жаль фотографії залишають бажати кращого, мені доводилося знімати саму себе.

Види штрихування:
У малюнках олівцями штрихування може бути різним. Дуже важливо не допускати «рваного» штриха, коли удар грифеля об папір на початку штриха дає помітне потовщення. Лінія штриха повинна бути однорідною по товщині і кольору. Штрихуйте тільки в одному напрямі, не ведіть олівець назад по паперу. Штрихи можна накладати один на одного під різними кутами, в двох (іноді більше) напрямах наприклад, приблизно під 30, 45 або 90 градусів, але не варто штрихувати гратами, коли горизонтальні штрихи перетинають вертикальні, таке штрихування викликає асоціації з гратами і відволікає від самого малюнка, крім того, виглядає не дуже красиво.

Для початку потрібного небагато розробити моторику кисті, змусити руку «звикнути» малювати. Для цього підійдуть прості вправи. Для всіх цих вправ положення листа – книжне. Часто початківці ігнорують ці вправи, адже дуже хочеться скоріше приступити до творчості, але тоді ви швидше за все зіткнетеся з тим, що олівець не слухатиметься вас.

Вправа 1.
Візьміть лист тонкого паперу і, починаючи зверху, малюйте прямі горизонтальні лінії. Прагнучи залишати між лініями невеликий однаковий проміжок, заповніть цими лініями весь лист. Малюйте швидко, одним довгим штрихом, чим повільніше ви вестимете лінію, тим кривіша вона буде. Швидше за все, лінії будуть дуже кривими у вверху листа і значно рівнішими до низу. Зрозуміло, що до ідеалу далеко, але якщо в листі у вас вийшло одна – дві рівні лінії, це хороший початок. Тепер на цьому ж листі намалюйте прямі вертикальні лінії зверху вниз, лінії по діагоналі справа наліво і зліва направо.

Вправа 2.
Вертикальною і горизонтальною лінією розділіть лист на чотири рівні частини. Заповніть ці частини горизонтальними, вертикальними і діагональними (справа наліво і зліва направо) лініями.

Вправа 3.
Намалюйте квадрат приблизно посередині листа. Не прагніть намалювати його чотирма ідеальними лініями, ви повинні малювати сторони квадрата «навиліт», наводячи додаткові лінії, поки квадрат не вийде квадратом. Впишіть в квадрат круг. Вільно водите олівцем по кругу, від однієї точки зіткнення із стороною квадрата до іншої, чим більше додаткових ліній ви намалюєте в пошуку правильної форми, тим краще. Заштрихуйте круг діагональними лініями справа наліво і зліва направо.
Квадрат на виліт:

Вправа 4.
Намалюйте ряд невеликих квадратів, приблизно 3х3 сантиметри. Старайтеся, щоб квадрати були однаковими за розміром, знаходилися на одній відстані один щодо одного. Нижче намалюйте ряд кругів приблизно такого ж розміру. Чергуйте ряди, прагнучи отримувати рівні стовпчики фігур.

Такі вправи ви можете придумати самі, чергувати їх, як вам більше подобається. Головне, на початку навчання робити хоч би одну подібну вправу перед кожним заняттям малюванням. Я часто починаю з першої вправи, після нього рука упевненіше веде олівець. Найскладніше для мене – це діагональні лінії зліва направо.

Навчитися малювати – цілком можливо, потрібно, як і в будь-якій іншій справі, лише набути необхідних навичок, трохи старання, і тоді вам не складе труднощів виразити свої ідеї на папері або полотні.

Доповнення № 1
До речі, про вправи, що б вам було цікаво їх робити, завжди можна придумати сюжет, або зображати які небудь абстракції, складені з примітивів, особисто я ніколи не міг робити "просто вправ" завжди в них додаю щось своє...

Доповнення № 2
Поставити на листі дві крапки і з'єднати їх одним рухом прямою лінією. Поступово крапки розносити далі один від одного і ставити їх під різними кутами, але лист не обертати.. з часом перейти на три крапки.. і так далі Зазвичай закінчують п'ятьма крапками, для малювання правильної зірки, знову ж таки розвивається окомір.

Доповнення № 3
Ось дві вправи, які допомагають розвивати не тільки руку, але і окомір

Перша вправа:

Друга вправа:


Мій блог
 
СхіднякДата: Середа, 14.04.2010, 23:07 | Сообщение # 2
Світлий чоловік
Роль: Старшина
Пострілів: 585
Відзнаки: 5
Повага: 71
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Старшина Поважний козак. Писака
А ще у людей мистецтва є потреба всі свої погляди звести до якогось "...ізму".
Може навіть не у художників, а у критиків це більше розвинуто...

От наприклад, за радянських часів достатньо було намалювати "садок вишневий коло хати" і автор малюнка отримував "каїнову печатку", обов'язково ОГОЛТЄЛОГО, "українського БУРЖУАЗНОГО націоналіста".

Щоправда у сучасному Донецьку для цього достатньо розмовляти у громадському транспорті українською мовою. Доречі з цим пов'язаний прикольний випадок з моїм знайомим. Поперше він грузин, майже двометровий на зріст, по-друге він добре володіє українською та грузинською мовами, а живе на околиці Донецька, де всі переконані, що весь світ забов'язаний любити Януковича та "регіоналів".
Їде він маршруткою в центр міста та розмовляє по мобілці з прорабом "апщєпанятною" мовою, тут йому телефоную я та починаєм обговорювати свої проблеми українською, ну і "на гарнір" йому телефонує брат з Тбілісі, з яким він спілкується грузинською. Він розповідав, що коли виходив з маршрутки, то пасажири притримували очі руками, щоб не повипадали. Хто не знає, то "прикол" в тому що вся "Донеччина" переконана, що вони страшенно страждають через "НАСІЛЬСТВЄННУЮ УКРАІНІЗАЦІЮ". Ну переконали так людей...

Так от, чи варто нам заводити теми по цих самих "...ізмах" ??? Як приклад хочу запропонувати подібний зразок з іншого форуму:

Тема: Постмодерн (Прочитано 1272 раз)
http://www.forum.poshtovh.org.ua/index.php?topic=698.0

А на іншому сайті я отаких розумних думок ще набрався:
Форма: Абстракция, Фигуратив, Нефигуратив, Символизм, Реализм, Стилизация, Примитив, Гиперреализм.
Жанр: Пейзаж, Религиозный, Жанровая, Натюрморт, Портрет, Ню
Изображения: Анималистика, Вода, Горы, Камни, Фрукты, Цветы, Сказка, Город, Море, Люди.
Живопись: Акварель, Гуашь, Масло, Темпера, Пастель.
Графика: Рисунок, Гравюра, офорт, литография, ксилография, линогравюра, монотипия.

Поправив Східняк - Четвер, 15.04.2010, 03:14
 
славковічДата: Субота, 03.12.2016, 09:27 | Сообщение # 3
Курінний писар
Роль: Січовики
Пострілів: 194
Відзнаки: 1
Повага: 14
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Хороший братчик Писака
http://www.forum.poshtovh.org.ua/index.php?topic=698.0, не відкриваєтся. Мені вже вчітися запізно, алє все передивляюсь, бо цікаво!
 
Козацька рада » Корчма » Мазанина » Урок №1: Вчимося малювати олівцем (Перший урок,як вчитись малювати)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!