Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Хто такі козаки?
Всього відповідей: 1179

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2014 » Березень » 22 » Козацькі літописи
01:55

Козацькі літописи

У часи існування Гетьманщини на Вкраїні розцвітає жанр історично-мемуарної прози. Буремні події Хмельниччини та поступовий занепад української держави, відомий під назвою Руїна, прив’язали широку увагу освіченого загалу того часу до проблем минулого і теперішнього України, викликали велику тривогу за її майбутнє. Отож, на другу половину XVII - початок XVIII століття припадає створення так званих козацьких літописів. Їх автори охоплювали у своїх творах великі історичні періоди. Вони спирались на староруські літописи, твори попередників, спогади безпосередніх учасників подій, документальні матеріали і історичні хроніки, а також на власні спостереження.

Звісно, не всі тогочасні літописи збереглись до нашого часу, чимало з них було втрачено навіки в горнилі важких історичних випробувань. Тож зупинимо свій огляд на трьох головних козацьких літописах: Самовидця, Г. Гребянки, С. Величка.

 

 

Літопис СамовидцяЛітопис Самовидця

Отримав свою назву від одного з дослідників, П. Куліша через неясність питання авторства. Він охоплює хронологічні рамки 1648-1702рр. Цей козацький літопис умовно можна розділити на дві частини. Перша частина складається з оповідань про початок національно-визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Автор зосереджує увагу на всенародності і справедливості цього повстання. Друга частина являє собою хроніку щорічних подій, починаючи з 1650 року. У літописі присутні часті особисті судження автора з приводу тої чи іншої події, він виокремлює гетьманів за ознакою турботи про національні інтереси з одного боку і руйнівною егоїстичністю з іншого.  

 

 

Літопис гребянкиЛітопис Григорія Гребянки

Літопис Гадяцького полковника Григорія Гребянки був закінчений у 1710 році. Гребянка отримав освіту в Києво-Могилянській академії та став козацьким старшиною у місті Гадячі. Був прихильником української автономії у складі Московської держави. Як першоджерелом, Гребянка користувався літописом Самовидця і іншими численними джерелами, в тому числі і польськими хроніками. Цей козацький літопис за змістом ділиться на три частини. У першій частині літописець пише про походження козацтва і виводить його від скіфського племені козар. У другій йдеться про Хмельниччину. У третій описуються події Руїни. Григорій Гребянка стверджував, що написав літопис не задля визнання, а заради загальної користі, щоб залишити відомості про славетні подвиги козацтва і народу українського. Дослідники говорять про загальну «бароковість» твору. Він насичений художніми засобами і народними переказами, що відносить його у більшій мірі до літератури, ніж до історії.

 

 

 

 

 

 

 

Літопис ВеличкаЛітопис Величка

Літопис Самійла Величка датують 1720 роком. Охоплює події 1648-1700рр.. Автор був генеральним писарем при гетьмануванні Івана Мазепи. Освіту отримав теж у Києво-Могилянській академії. При написанні цього козацького літопису широко застосовував закордонні і вітчизняні джерела. Літопис складається з чотирьох томів. Самійло Величко називає своїх співвітчизників українською козацькою нацією, проте неприхильний до усіх, хто прагне покозачення, він є ідеологом старшини. Лірично, у бароковому стилі, описує теми руїни, нищення, але осмислює їх у відповідності до національної ментальності. У цьому козацькому літописі вперше в українській літературі подається детальна систематизація життєписів гетьманів. Самійло Величко з особливою любов’ю пише про Богдана Хмельницького, порівнюючи його з Мойсеєм і наділяючи його ледь не надприродними властивостями.

 

 

Отже, козацькі літописи є для істориків величезним джерелом знань про описуваний цими літописами період минувшини. Для мовознавців вони також виступають носіями надважливої інформації, адже текст їх є поєднанням староруської, церковно-слов’янської і, що найважливіше, розмовної мови XVII – XVIII століть, що дає уявлення про те, якою була мова наших предків зазначеного історичного періоду. Козацькі літописи і безсумнівною цінністю українського народу, з них ми можемо почерпнути відомості про легендарних предків сучасних українців, про те, як вони жили, за що воювали і про що мріяли.

Тарас Андросенко

 





Автор: Тараско


Також може зацікавити:

Категорія: Історична нотатка | Переглядів: 6343 | | Теги: гребянки, історик, козацький, літопис, Величко, самовидця, Хмельницький | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 2
Вільних мандрівників: 2
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!