Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Як Ви ставитесь до професійних свят в Україні?
Всього відповідей: 662

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2009 » Грудень » 13 » "Герой України". Кому належиться отримувати це звання?
01:33

"Герой України". Кому належиться отримувати це звання?

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1008/2009
Про присвоєння В.Симоненку звання Герой України
За визначний особистий внесок у державне будівництво України, становлення та утвердження Рахункової палати як конституційного органу незалежного фінансового контролю постановляю:
Присвоїти звання Герой України з врученням ордена Держави СИМОНЕНКУ Валентину Костянтиновичу - Голові Рахункової палати.
Президент України Віктор ЮЩЕНКО
3 грудня 2009 року

Герой України". Кому належиться отримувати це звання?

Державні нагороди-це один з виявів визнання заслуг Країною перед її громадянами. За період Незалежності було роздано чимало звань, медалей і орденів. Найвідомішою і найціннішою для українців є Звання "Героя України". Але чи правильно його присвоюють на "ліво і на право"?

Звання "Герой України"-це не просто додатковий статус із загальною відомістю. А й засіб підняття духу та відчуття потрібності Героїв для Держави. Це спосіб виховання гарних якостей людей на прикладах загальновизнаних людською мораллю. Від процесу присвоєння почесних звань і нагород має вигравати також держава, утверджуючи таким чином правильні моральні цінності. Так міцніє Держава: показуючи, що шукає людей на яких можна опертись в її розбудові. І якими вони мають бути в найкращому вигляді-на це і вказують своєрідні "направляючі": звання і нагороди за заслуги.

Звісно безліч людей своєю працею докладаються до будівництва України. Та звання не на те, щоб визнати заслуг всіх, а щоб показати приклад, що правильно, а що ж антагонізує з трактуванням звань, то це є не правильно. Так звання "Героя України" символізує і саму Державу Україну, а не тільки характеризує визначність людей, що удостоєні цього високого статусу.

Хто ж такий Герой України?

"Герой України"-це людина, що жертвуючи чи сильно ризикуючи найдорожчим, своїм життям, здоров'ям, всім своїм майном, докладаючи незвичайні для ситуації зусилля, допомагає чи захищає тих представників української нації, чи громадян України, чи будь-яких інших людей, які потребують допомоги і захисту, будучи неспроможними за винятковими обставинами зробити це самі. Люди удостоєні Звання "Героя України"
за цим визначенням беззаперечно можуть гордитись і заслужено бути в пошані та славі. І за таких умов не буде різкого не сприйняття присвоєння звань певним особам, і не буде гадань "за що дали нагороду?", в більшості людей, яким це буде відомо.

Пишнота вручення нагороди з присвоєнням звання "Героя України" не може замінити оцінки заслуги особи, що так чи інакше присутня в громадськості. Щоб не спокушати долю, умови отримання і роз'яснення мають бути якомога прозорішими і широко оголошеними. Тільки так можна досягти справедливості в цих питаннях. Вчинок однозначно має відповідати тому високому званню, яким його оцінили, і щоб носити це звання було справді почесно.

Як прийнято, вручає нагороду "Герой України" Президент України. І не дарма, бо це саме він символізує народ і в таких моментах виступає від його імені. Питання лиш до якого народу себе відносить президентська особа, і що він вважає добром для нації. Але навіть попри цей суперечливий момент, залишається знаковість цієї нагороди, як Визнання Державою. Для чистоти процесу необхідно не тільки п'ять хвилин з аплодисментами і вітаннями, а й звертати увагу хто ж визначає степінь заслуги, хто подає це питання на розгляд. Без призвичаєного розуміння, що це за люди і що це організація, за якими механізми це провадиться, завжди виникатимуть сумніви. Не секрет, що кожна нагорода має також пільги, та звання "Героя України"-це вище ніж будь-які привілеї, що йдуть з ним в комплекті. І від цього треба відштовхуватись при усвідомленні значення цього статусу.

Присвоєне звання має відповідати суті і по диференціації. Тобто не можна давати вище звання, там де належиться менше. Та на жаль, при бажанні заробити додаткові бали прихильності тієї чи іншої аудиторії в певний момент, відбувається нехтування, а той взагалі нівеляція умов надання почесних звань. І добре ще, що прихильності добиваються народної, але тут як правило страждає диференціація по заслугам. Але є й випадки, коли роздаючи нагороди добиваються прихильності певних впливових людей, де вчинки й подавно не тягнуть навіть на безкорисні зусилля, а не те що б йшлось про якусь велику заслугу.

Що ж робити, щоб такого не траплялось?

Перш за все потрібна добра воля і розуміння людей, які за це відповідають. Має бути якась блокуюча невірні рішення група в організації, складена наприклад за принципом сліпого визначення по окремій оцінці окремих положень за якими оцінюється заслуга номінованого "геройського вчинку".

Не згоден категорично з тими, що кажуть, а навіщо тої мороки, витрат і ще й при такій системі, яка дає купу помилок. Бо насправді організація вручення таких звань-це для держави не є чимось обтяжуючим, а лиш певною перевіркою на працюючість системи загалом. Причому про ефект від існування нагород вже було описано в попередніх абзацах. Тому вважаю доведено потрібність, а не скасування існування державних нагород та почесних звань.

І щоб усунути моменти відмови від нагороди "Герой України", що сильно б'є по іміджу Держави. А ще й у випадках цілком мотивованої відмови, як це у випадку з останнім командувачем УПА, учасником підпілля ОУН з 15-років Василем Куком, який ще за життя відмовився від цього звання сказавши, що не прийме його, поки не визнають ОУН-УПА на належному державному рівні. Треба таки визначитись що це звання і кому його належить присвоювати та за які вчинки. Варто пам'ятати, що не можна забувати звідки пішло таке формулювання Герой України, так величали саме Січових Стрільців, ОУН-УПА, що клали своє життя в боротьбі за Незалежність України, але не мають і досі належної шани. Так звання втрачає те значення, що воно мало раніше, навіть не будучи в офіційному статусі. Просто кажучи-звання "Герой України" дискредитується, залишаючи привабливим не саму честь отримати його як заслугу, а лиш ті привілеї та псевдопопулярність.

Таким чином звання не поширюється і не сприяє появі нових героїв чи пошануванню тих людей, які не можуть у мирний час отримати за твердим визначенням цю нагороду, а лиш сприяє падінню престижу Звання Героя України, як і Ярослава Мудрого різних ступенів і інших. До того ж який це приклад на майбутнє? Через сотні років нащадки поглянуть кому роздавали ці нагороди і за що, то швидше всього не зрозуміють що то було і осудять сучасних роздавальників... Тому ті, хто взявся нагороджувати мають зважити і на цю обставину, бо в іншій країні їм навряд чи доведеться їх роздавати, і якщо вони не вороги Україні, то мають тричі подумати ніж приймати рішення. Бо хто захоче пам'ятати цих героїв? Просто епоха від УПА і до якогось невизначеного моменту майбутнього залишиться без справжніх та з дискредитованими героями, що випадково потрапили до цього списку, але не серед рівних, а серед "шуму" загубились. Що ж залишиться від таких звань, в найближчому часі?-Пільги, що не рівнозначні високим словам опису звання.

Висновок.

Звання "Герой України" має бути гідною нагородою, гідних людей. Традиція має бути пошанована і нерозривність та стабільність моральних цінностей, які закладені в цей високий статус має бути забезпечена. Щоб Герой України минулих сторіччь, Герой України-сьогодні, Герой України-завтра, мали не тільки спільну назву, а й суть. Навівши порядок з наданням почесних звань, присвоївши їх тим, хто заслужив, забравши їх у тих, хто не заслужив, помінявши тим, хто отримав випадково не тої степені, Україна не тільки підніме престиж державних звань і нагород, а й підніме свій престиж.

Заключення.Не втратьмо та не знеціньмо таку важливу річ як звання "Героя України" та інші державні нагороди. Необхідно, щоб держава плекала геройство, а не марнославство! Нехай не стануть вручати нагороди тихо, нецікаво і з справедливою підозрою на незаслуженість! Серед українців є кому їх присвоювати, і не можна нехтувати цим фактом залишаючи заповнення вакууму пошанування нагородами гідних заслуг людей іншим державам чи організаціям.

Українські звання-це символи визнання з боку українського народу! 

Шануймо тих хто гідний високих нагород, і цим змусьмо шанувати їх "нагороджувальниками"!

 Геть сором Держави Україна через фальшиві звання!



Автор: Лелека


Також може зацікавити:

Переглядів: 2783 | | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 1
avatar
1 Indragop • 10:54, 13.12.2009
Дякую, цікаво
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!