Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: Східняк, kr@vchenko  
Козацька рада » Корчма » Мазанина » Урок №1.1: Робоче місце та різне приладдя (скоріше поради,ніж урок)
Урок №1.1: Робоче місце та різне приладдя
[NERO]Дата: Середа, 14.04.2010, 09:24 | Сообщение # 1
Генерал-хорунжий
Роль: Вільні люди
Пострілів: 289
Відзнаки: 9
Повага: 58
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Поважний козак. Писака
Це навіть не урок, а більше як поради wink

Робоче Місце:

На картинці ви бачите:
A.) Хороший, просторий, чистий, рівний, стійкий і добре освітлений стіл.
B.) Стійка для зберігання паперу, довідкового матеріалу, приладдя і інших потрібних речей.
C.) Підставка під канцелярію: ручки, олівці, гумки та інше.
D.) Зручний м'який стілець.

Перше, що слід забезпечити на своєму робочому місці — це комфорт. Пам'ятайте, ви сидітимете тут годинами. Місце повинне бути добре освітлене (зліва, якщо ви правша!) і не захаращене всяким непотребом. Правда, я люблю розставляти навколо себе всякі цікаві фігурки і дрібнички, з яких черпаю натхнення. Інструменти краще тримати в межах досяжності, щоб під час роботи не відволікатися на їх пошук. Особисто я розвісив їх по стінах в спеціальних кишеньках, щоб не захаращувати стіл. Також у мене є підбірка журналів по манзі і відеоіграх, які я використовую у вигляді довідкового матеріалу.
Якщо ви звикли обідати за тим же столом, де працюєте, то краще прибирати з нього перед цим ваші роботи і приладдя. Я багато раз проливав каву на свої картинки biggrin , перш ніж звик відкладати їх подалі перед їжею.

Загалом, запам'ятаєте основні принципи організації робочого місця: чистота, порядок, хороша освітленість і досяжність приладдя. Обладнайте все максимально зручно — адже для себе стараєтеся smile

Олівці:

(трішки повтори ідуть, але є й дещо нове).
Вибір олівців великий. Ви можете купити відразу цілий набір художніх олівців, а можете накупити їх поодинці. Зараз я розповім, які вони бувають і як правильно ними користуватися.

Всі прості олівці діляться насамперед по ступеню м'якості. Упевнений, що олівці з маркуваннями 2В, B, F, HB, H і 2Н вам знайомі ще з початкових класів школи.
Тепер розберемося з цими самими маркіровками. B (або М в українському варіанті, що іноді зустрічається) означає «м'який грифель». H (або Т по-українськи) - це «твердий». HB (ТМ) - «твердо-м'який», а F (український аналог відсутній) трохи потвердіше за нього. Чим більше номер перед буквою, тим твердіше/м'якше олівець.
Тверді олівці зазвичай використовуються для креслення, швидких зарисовок і легкого тонкого штрихування, м'які - для темного штрихування і жирного обведення. Олівець 12b (або 12м в україномовному маркувані) настільки м'який, що більше схожий на жіночий олівець для підведення очей.

Оболонка у олівців також буває різною. Сама традиційна - це дерев'яна або пластикова, яку треба зістругувати (1). Трохи зручніше висувні олівці з кнопкою вгорі (2). Зустрічаються також дорогі олівчики, що складаються з суцільного графіту, покритого фарбою (3), - ними зазвичай роблять швидкі етюдні зарисовки або дуже рівне штрихування без видимих штрихів.

Не треба купувати всяку нісенітницю типу олівців, що скручуються у вузол, світяться в темноті, або, чого доброго, що володіють «магнітною стружкою, що знімає втому з рук», - якість їх грифеля зазвичай не дуже висока, він кришиться і ламається, часто не відповідає маркуванню і для малювання підходить мало.

На картинці, до речі, зображені олівці чеської фірми «KOH-I-NOOR», одні з найкращих, на мій погляд. Це не реклама, а багаторічний досвід.

Так, з олівцями ніби розібралися. Єдине, що хотілося б ще сказати щодо них, так це чим точити. Можна, звичайно, купити стругалку, але особисто я вважаю за краще користуватися висувним канцелярським ножем. І точніше, і гостріше виходить smile А так, дивіться самі.

Ручки:
Конкретні види ручок важко рекомендувати, оскільки тут все залежить від особистих смаків.
SAKURA PIGMA MICRON.

Капілярні ручки. У них є серйозна перевага у вигляді напівм'якого кінчика. Тому чим сильніше ви тиснете, тим товще виходить лінія. «Жива» лінія дуже важлива при обведенні. Інакше ваші малюнки виглядатимуть як в книжці-розфарбовці.
Вони бувають дуже тонкими (.005) і дуже товстими (.08).

SANFORD SHARPIE.

Використовувати ці ручки, найкраще для закрашення великих областей.
Ці ручки зазвичай служать не дуже довго. Коли вони нові, вони дуже точні і яскраві. Я ніколи не користуюся ними для обведення або деталізації. Вони мають звичай розпливатися, так що беріть папір потовще і залишайте деякі проміжки між областями заливки. Ви можете потім їх заповнити вищезазначеною ручкою Sakura micron.

TOMBO BRUSH PEN.

Цією ручкою доведеться спочатку навчитися користуватися. Вона працює як пензлик. Не дуже добре підходить для обведення неживих речей, зате для органіки - краще не придумаєш!
Цю ручку важкувато знайти, але у великих магазинах вона повинна бути.

Якщо ви не знайшли жодну із згаданих ручок - не біда. Обводити можна практично чим завгодно. Справа не в ручці, а в майстерності!
Отже купуйте маркери і фломастери різних діаметрів, капілярні і геліві ручки - і обводьте на здоров'я!

Резинки:

A.) Мягка Гумка - (Kneadable Putty Rubber):
Цей вид стиральної гумки зазвичай поставляється у вигляді простого білого або синього бруска. Але коли ви розпаковуєте його і починаєте працювати, він стає схожий на мастику. Він може плющитися в коржик, набувати форми кульки, всіляко видозмінюватися. Уявляєте його, скільки вашій душі завгодно! Навіщо? Ну, можна, наприклад, виліпити з нього дуже тонкий стрижень і стерти непотрібні лінії в найвужчих місцях. Ще одна її особливість - можна стирати лінії не повністю. Просто пройдіться нею легенько по своєму малюнку - і ось його вже можна обводити чорнилом.. До речі, вона не розмазує малюнок і не залишає після себе брудних слідів!

B.) Білий нейлоновий висувний ластік:
Різновидність цієї гумки - найкраща для роботи. Залишає він після себе мінімум сміття, і чудово стирає все непотрібне, не чіпаючи решту.

Дам ще парочку порад щодо звичайних стиральних гумок.

Ітак, як вибирати? Купуйте гумки з маркіуванням, відомих фірм. Краще всього брати білі, оскільки від кольорових зазвичай залишаються сліди. Дивіться, щоб гумка була м'якою.

Як стирати лінії на вузьких ділянках, якщо у вас немає тонкої гумки? Просто візьміть канцелярський ніж і підстругайте гумку на зразок олівця - не жалійте! Вийде красива гостра гумка, якою можна стирати скільки завгодно дрібні огріхи.

Лінійки:
Ви не зможете провести рівну лінію без інструментів, якщо ви не робот. Отже давайте розглянемо ці інструменти докладніше.
Французькі криві:

Ці штучки бувають самих різних форм і розмірів. Призначені вони для рівного і акуратного обведення вашого ескіза тушшю. Ви обертаєте їх і так і сяк, прикладаючи до своїх ліній, поки не знайдете найбільш відповідну. Можна ще купити криву, що змінюється, яка більше схожа на іграшкову залізницю. Втім, вона більше підходить для довгих ліній.

Трикутники:
Якщо ви малюєте комікси і працюєте з перспективою, необхідно придбати трикутники. Трикутники бувають ще закріплені на решині. Її використовують для проведення горизонтальних ліній, а трикутник, закріплений на ній, - вертикальних. Для малювання перспективи використовуйте 45-градусний трикутник.

Шаблони:

Шаблони зустрічаються найрізноманітніші, і всі вони можуть істотно заощадити ваш час. Дула пістолетів, колеса машин.буквально все. Не треба тепер використовувати компас або циркуль.
Також є розмовні шаблони, для манги або коміксів.

Сторона для малювання чорнилом:

Взагалі-то бажано, щоб всі інструменти мали таку чорнильну сторону. Подивитеся на картинку, яка зображає, як це працює. Краєчок лінійки підведений над папером, що дозволяє чорнилу лягати чисто і охайно. Якщо він буде притиснутий до неї, то чорнила або туш розтікатимуться
якщо у ваших інструментів не передбачено краї для обведення чорнилом, то просто підкладете під них монети.

Ще Декілька порад:

Балванчик wink

Надзвичайно корисна штука, може допомогти вам в малюванні різних поз. Єдине, що дратує — те, що він не може приймати будь-які пози. Для цього краще накупити окремих фігурок. Але все таки непогано мати і ось такого чоловічка на шарнірах.

Як варіант — купити іграшкових фігурок, створених для дітей. Наприклад, деякі ляльки мають чудову пластику і твердо стоять на ногах.

Для тих, хто уміє і любить ліпити із пластиліну, взагалі немає проблем — ліпи будь-яку позу, а потім став і малюй!

Такого бовдура можна знайти в магазині "Ікеа" всього за 199 рублів. Носить він ідіотську назву «Гестальта». http://www.ikea.com/ru/ru/catalog/products/36953500
в нас такого немає, вже 3 роки шукаю.. але марно.. х_Х

Щітка:

Як багато раз я намагався змахнути сміття, що залишилося від гумки, рукою і змазував тільки що наведене обведення малюнка.. Для цього є і елегантніше рішення — щітка. Вона не розмазує вашу картинку і видаляє значно більше сміття, ніж рука. Така щітка зазвичай продається в будь-якому магазині канцтоварів. або хозтоварів smile

Ще можна спробувати скористатися пишним дамським пензликом для нанесення пудри (або ще чогось там).

Світлостіл:

Світлостіл (або, на студентському жаргоні, «СУКА: Студентський Універсальний Копіювальний Апарат» happy ). Є (ні за що не здогадаєтеся smile ) стіл із столешньою, що світиться. Якщо ви працюєте не в «Союзмультфільмі» або «Walt Disney Studios», то дістати такий буде майже нереально smile Та й коштує він напевно багато тисяч доларів. Але світлостіл ми можемо зробити самі!:

А робиться він надзвичайно просто. Беруться два табурети і встановлюються на відстані біля півметра один від одного. На них кладеться скло, звичайне скло. Під скло ставиться лампа,що спрямовує світло вгору. Все, стіл готовий! Включаємо лампу, кладемо на скло дві картинки, одну на іншу і спокійно обводимо! Чим ми гірші за Діснея або професійних японських художників? wink
(Використовується для копіювання скетчів, й подальшої обробки, або просто тупого перебивання ;)).

Для цієї ж мети можна використовувати вікно вдень, але дуже незручно. А так — мила справа!


Мій блог
 
СхіднякДата: Середа, 14.04.2010, 22:29 | Сообщение # 2
Світлий чоловік
Роль: Старшина
Пострілів: 585
Відзнаки: 5
Повага: 71
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Старшина Поважний козак. Писака
А у нас ота "СУКА" шанобливо звалася "Дралоскопом" (DRALOSKOP)
Заощадливі студенти тримали десь за шифонером великий лист товстого скла (4-6мм) та для зручності клали його або на спинки стільців (щоб спину не гнути), або на два столи.

Ну а "пофігісти", так ті, коли "смажений півень" лягав на бойовий курс над їхньою головою та долею, просто знімали з петель шибку з вікна у гуртожитку... і на ранок йшли здавати креслення.

Якось приколовся з "начерталкою". Всі нормальні здали креслення виконані олівцем на "мілімітровці".
А мені треба було "випєнритись", тому зробив чорною "чушью" на цупкому мелованому папері.
Такі "хохми" проходять тільки з допомогою "дралоскопа", бо на мелованому папері жодну допоміжну лінию витерти безслідно неможливо, але результат того вартий...

 
[NERO]Дата: Середа, 14.04.2010, 23:05 | Сообщение # 3
Генерал-хорунжий
Роль: Вільні люди
Пострілів: 289
Відзнаки: 9
Повага: 58
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Поважний козак. Писака
Ти вже раніше розповідав про це,але все одно весело biggrin

Мій блог
 
СхіднякДата: Четвер, 15.04.2010, 00:08 | Сообщение # 4
Світлий чоловік
Роль: Старшина
Пострілів: 585
Відзнаки: 5
Повага: 71
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Старшина Поважний козак. Писака
Quote (|NERO|)
Ти вже раніше розповідав про це,але все одно весело

Та буває таке зі мною - забуваю що на якому форумі повікладав
Але співаючи "хвалу" дралоскопу, не міг не згадати...
Геніальний винахід!!!!


Поправив Східняк - Четвер, 15.04.2010, 00:15
 
славковічДата: Субота, 03.12.2016, 10:04 | Сообщение # 5
Курінний писар
Роль: Січовики
Пострілів: 194
Відзнаки: 1
Повага: 14
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Хороший братчик Писака
З вами повністю солідарний!
 
Козацька рада » Корчма » Мазанина » Урок №1.1: Робоче місце та різне приладдя (скоріше поради,ніж урок)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:


I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!