Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 2 з 2
  • «
  • 1
  • 2
Модератор форуму: kr@vchenko, Східняк  
Козацька рада » Історія » Традиції » Рецепти страв (Українські страви і не тільки)
Рецепти страв
СхіднякДата: Неділя, 07.03.2010, 20:13 | Сообщение # 1
Світлий чоловік
Роль: Старшина
Пострілів: 585
Відзнаки: 5
Повага: 71
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Старшина Поважний козак. Писака
Пропоную поділитися рецептами та настановами по приготуванню традиційних українських страв, надаючи перевагу "козацьким", тобто таким які не потребують складного обладнання та вишуканих складових, які можна приготувати "майже з нічого".

Але не забороняється і рецептура більш складних "витворів мистецтва" з національної та іноземної кулінарії.

Адміна прошу ввімкнути в темі "тегі" "урл" та "імг", бо без світлин жадна кулінарна тема неможлива.

 
kr@vchenkoДата: Пятниця, 19.03.2010, 15:38 | Сообщение # 16
Поїв всі розуми =)
Роль: Поважні козаки
Пострілів: 1140
Відзнаки: 15
Повага: 61
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Поважний козак. Писака
Quote (Східняк)
Східняк

Доречі,а ви пробували айвове варення?!=)
Айвове варення

На 1 кг підготовлених плодів беруть 1,2 кг сиропу. Для приготування зазначеної кількості сиропу слід взяти 0,6 кг цукру і 3 склянки води.

Плоди айви підготовляють так само як і яблука, але обварюють їх в киплячій воді протягом 10—20 хв. Варення з айви варять так само, як і варення з яблук.






Поправив kr@vchenko - Пятниця, 19.03.2010, 15:38
 
СхіднякДата: Понеділок, 22.03.2010, 23:29 | Сообщение # 17
Світлий чоловік
Роль: Старшина
Пострілів: 585
Відзнаки: 5
Повага: 71
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Старшина Поважний козак. Писака
Quote (kr@vchenko)
Доречі,а ви пробували айвове варення?!=)
Об'їдався!!! Рідна тітка має дачу під Краснодаром!

А це не моє, це Юрко Позаяк вигадав
http://pozayak.narod.ru/propala.html

Якщо птаха тримати в неволі,
Якщо птаху підрізати крила
І якщо відрубать йому лапи,
А до того ще й вищипать пір’я,
І напхать йому в задницю яблук,
І усе це в духовці спекти, –
То це буде засмажена качка,
Це окраса святкового столу.

* * *

Люблю шашлик!!! Як готувати, так і їсти!!!
Текст знайдете тут, а малюночки я скоммуніздил, тому що гарні...
 



Поправив Східняк - Понеділок, 22.03.2010, 23:30
 
СхіднякДата: Вівторок, 23.03.2010, 20:49 | Сообщение # 18
Світлий чоловік
Роль: Старшина
Пострілів: 585
Відзнаки: 5
Повага: 71
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Старшина Поважний козак. Писака
САЛАТ  " СУБОТНІЙ"

Що потрібне:   Картоплина - 1 шт
Буряк -          1 шт
Яйце              2 шт
Плавлений сирок     1 шт  ( який більше любите)
Цибулинка        1 шт
Петрушка, лук зелений, майонез легкий

Картоплю, буряк, яйця відварюємо. Очищаємо для  подальшого приготування.

Маленький ньюансик -  салат має бути дуже ніжним, тому  я беру дрібну терку і кожен шар промазую тонким шаром майонезу.  Натираємо усі продукти на теречке - ось так:

Потім  на зручну для вас тарілочку або салатницю ( я беру селедочницу)  викладаємо тонкими шарами:
спочатку картопля

Потім шар буряка :

Потім шар  білої цибулі. Не забувайте про просочення майонезом!

Потім робимо шар з покришеного яйця:

Останній шар -  плавлений сирок.

Потім знову по порядку шар буряка, яйце і сирок! На скільки вистачить.Цієї кількості
хапає на два шари. Прикрасьте зеленню і залиште просочитися  на годинку. Якщо є горошок
чи  кукурудза -хорошо теж прикрасити по краю блюда

У поєднанні з парочкою шматочків жаренной курки - це буде
прекрасний сніданок або вечеря!

СМАЧНОГО!

Джерело: http://blog.i.ua/user/2032186/?p=1

Особисто мені кортить додати пів-склянки відвареної квасолі, дрібненько потерту редьку та добрячу жменю кислої капусти. Ну і цибулі я би додав ще 1 - 2 головки. Але це все чисто чоловічі фантазії smile Враховуючи що "ніжність" в такому разі втрачається, то і морква не завадить, але тоненько - тоненько настругана...

Ще варіації: твердий сир замість плавленого, + кілька з віттятими головою та хвостом (і без хребта), крабові палички, лососєва консерва....

Поправив Східняк - Вівторок, 23.03.2010, 21:14
 
kr@vchenkoДата: Вівторок, 23.03.2010, 22:19 | Сообщение # 19
Поїв всі розуми =)
Роль: Поважні козаки
Пострілів: 1140
Відзнаки: 15
Повага: 61
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Поважний козак. Писака
Quote (Східняк)
СМАЧНОГО!

Слинка потекла!






Поправив kr@vchenko - Вівторок, 23.03.2010, 22:22
 
СхіднякДата: Пятниця, 26.03.2010, 14:00 | Сообщение # 20
Світлий чоловік
Роль: Старшина
Пострілів: 585
Відзнаки: 5
Повага: 71
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Старшина Поважний козак. Писака
Часник знижує рівень холестерину

Учені з'ясували, що у часнику, окрім його противірусних якостей, є ще властивості антихолестеринового і протипухлинного ефектів.

Це було виявлено в результаті тривалих досліджень. Виявилось, що препарати часнику в середньому зменшують вміст холестерину в організмі на 12%. Часник діє в основному на "поганий" холестерин, який закупорює судини. Регулярне споживання часнику сприяє розрідженню крові що перешкоджає утворенню тромбів і знижує вірогідність "зсідання крові".

Крім того, часник очищує судини головного мозку, від бляшок холестерину і тромбів, що покращує функціонування мозку. Часник використовують для профілактики і лікування старечого недоумства і хвороби Альцгеймера.


Наші діди були мудрими, тому вживали сало під часничок smile

Ну а "документацію" з цього дипломату хіба можна вивчати без часника???


Або цю книгу, яку "читати" без часнику взагалі шкідливо...



Поправив Східняк - Пятниця, 26.03.2010, 14:29
 
kr@vchenkoДата: Пятниця, 26.03.2010, 18:12 | Сообщение # 21
Поїв всі розуми =)
Роль: Поважні козаки
Пострілів: 1140
Відзнаки: 15
Повага: 61
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Поважний козак. Писака
Вибачте,що по-російськи,але вже як є...

Самогон.
Классический самогонный аппарат состоит из двух основных частей. Это испаритель, т.е. устройство, в котором происходит испарение спирта (и его сепарация от остальных элементов исходного сырья). И конденсатор, в котором происходит конденсация спирта, находящегося в парообразном состоянии, в жидкое состояние.

Вот эти два элемента - необходимое и достаточное условие для производства самогона. Все остальное - это уже технические навороты и улучшательства.

В домашних условиях изготовить испаритель проще всего именно из скороварки. Скороварка - эта такая кастрюля, с практически герметичной крышкой и предохранительными клапанами. Поэтому при простейшей доработке крышки скороварки мы получаем практически идеальный испаритель. Пожалуй, единственный ее недостаток - недостаточный объем. Вряд ли вам удасться найти скороварку объемом более 5-6 литров.

Рецепты
ЗА 2 ЧАСА

Взять 10 кг сахара, 100 г дрожжей, 3 литра молока, 30-40 литров воды. Поместить все это в стиральную машину. Крутить 2 часа, затем дать отстояться м перегнать.
ЗА СУТКИ

1. Взять 5 кг сахара, 500 г дрожжей, 1 литр молока, 1 кг гороха, залить 15 литрами теплой воды, настаивать 1 сутки, затем перегнать. Выход -- 5 литров.

2. Взять 5 кг сахара, 500 г дрожжей, 3 стакана молока, раскрошить 4 буханки хлеба, растолочь 25 средних картофелин, залить все это 25 литрами теплой кипяченой воды и перемешать. Настаивать 1 сутки. Затем перегнать.
САХАРНЫЙ

Взять 6 кг сахара, 200 г дрожжей, залить 30 литрами теплой воды и хорошо перемешать, добавить пучок сухого укропа и листьев смородины для запаха. Настаивать в теплом месте 6-7 дней, затем перегнать. Выход -- 6 литров. Распространено мнение, что из 1 кг сахара получается 1 литр самогона. Если использовать эффективные аппараты, 10 литров хорошего самогона получается из 7 кг сахара. Лишний сахар в этом случает не требуется, так как он все равно уйдет в отходы.
ХЛЕБНЫЙ

1. Рожь, пшеницу, ячмень, просо, кукурузу, горох прорастить. Для этого размочить в теплой воде, расстелить тонким (до 2 см) слоем. Следить, чтобы зерно не прокисло. Проросшее зерно высушить, смолоть на муку. Вскипятить воду и в еще кипящую постоянно помещивая добавить эту муку. Размешивать до состояния жидкого киселя. Укрыть и дать выстояться часов 10 - 12. Разлить по мискам и остудить до комнатной температуры. Добавить дрожжи. На 12 ведер закваски - полкило. Бродит 5-6 дней. Перегонять на паровом аппарате. Из всех видов самогона - самый лучший. Если нет дрожжей, добавить килограм сухого гороха. Процесс брожения увеличится до 10 дней.

2. Прорастить полведра ржи, пшеницы или ячменя. Истолочь. Размочить в 15 литрах воды 10-12 буханок черного хлеба. Смешать. Добавить 750 гр дрожжей. Если хлеба мало (8 буханок), сварить чугун картошки. Перемять, смешать с зерном и хлебом. Брожение в теплом месте - неделю.

3. Пшеницу прорастить, перемолоть на мясорубке, кофемолке (можно истолочь). Добавить воду, дрожжи и поставить в теплое место. На 10 кг пшеницы 30 литров воды и 0.5 кг дрожжей.
ХЛЕБНЫЙ С КАРТОШКОЙ

Сделать солод, как и в первом рецепте (прорастить зерно, высушить, смолоть). Сварить картошку, истолочь с той водой, что осталась при варке. Выложить в балию. Засыпать сверху солодовой мукой. Опять толочь до ровной киселеобразной консистенции. Все это должно быть очень горячим. Опять сверху присыпать остатками муки и оставить на ночь. Через 10-12 часов перемешать, перелить в бочку, добавить полкило дрожжей. Пусть бродит 5-6 дней. На 2 ведра солода 4-5 ведер картошки.
ХЛЕБНЫЙ НА ХМЕЛЮ

Пшеницу или рожь прорастить в деревянном корыте, переодически помешивая. Потом отварить картофель, помять его. Надо еще заварить хмель. Потом необходимо приготовить т.н. затер в брагу, которая осталась с прошлого раза (1.5-2 л) добавить свареный хмель (3 л). Потом все вместе перемешивается - пшеница или рожь, картошка и затер. Зерно можно смолоть или пропустить через мясорубку. Поставить в теплое место. Стоит до тех пор, покуда не перестанет бродить и шуметь. На одно ведро зерна 2 чугуна картошки вареной (2 ведра). Выход - 2 литра хлебного самогона.
ХЛЕБНЫЙ С ПЕЧЕНЫМ ХЛЕБОМ

Все так же, как и в предыдущем рецепте, но вместо картофеля - размоченный в кипятке ржаной или пшеничный хлеб. На 2 ведра солода 15-20 буханок хлеба.





 
СхіднякДата: Четвер, 13.05.2010, 00:16 | Сообщение # 22
Світлий чоловік
Роль: Старшина
Пострілів: 585
Відзнаки: 5
Повага: 71
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Старшина Поважний козак. Писака
Весною душа просить окрошки. отже тримайте:

Окрошка з кальмаром
Інгредієнти
кальмари варені - 200 г
огірки - 4 шт.
картопля варена - 1 шт.
яйця варені - 2 шт.
лук зелений рубаний - 1 ч. ложка
квас - 1 1/2 л
сметана - 1 ст. ложка
цукор - 1 ст. ложка
сіль за смаком

Приготування
Кальмари, огірки, картопля і яйця наріжте дрібними кубиками.
Підготовлені інгредієнти з'єднаєте, додайте лук, цукор,
посолите і залийте квасом.
При подачі заправте окрошку сметаною і посипте дрібно рубаною
зеленню.

Окрошка на кефірі
Інгредієнти
картопля варена - 2 шт.
огірок - 1 шт.
яйця варені - 2 шт.
м'якуш вареної яловичини - 100 г
лук зелений - 4-5 пір'я
кефір - 3 склянки
вода кип'ячена холодна - 1 склянка
редька терта - 2 ст. ложки
сіль - за смаком
зелень кропу рубана - 1 ст. ложка

Приготування
Зелену цибулю порубати, розтерти з сіллю.
Картоплю, яйця, яловичину і огірок нарізувати кубиками.
Інгредієнти з'єднати, додати редьку і перемішати. Залити
кефіром, розведеним водою.
Перед подачею посипати кропом.

Окрошка м'ясна
Інгредієнти
квас хлібний - 1,5 л
яловичина варений м'якуш - 250 г
яйце варене - 3 шт.
гірчиця
редис - 50 г
сметана - 1 склянка
зелень кропу
сіль
цукор
огірки - 2 шт.
корінь хріну - 1 ч. ложка
Приготування
М'ясо, огірки, редис, яєчні білки наріжте кубиками, кріп подрібните.
Жовтки протріть через сито, змішайте з гірчицею, сметаною, сіллю,
хріном, цукром і розбавте хлібним квасом.
З'єднаєте з іншими інгредієнтами.
При подачі оформите рубаним кропом.

Класично будь-яка окрошка готується на хлібному квасі, але це не догма, можливі варіанти:

Можна взяти охолоджену сироватку з молока та розмішати з кефіром, по смаку.
Сметана теж не завадить.

Або можна зробити окрошку на кортопляному відварі.
Кортопля ріжеться на кубіки 10Х10Х10мм., відварюється у великій кількості води і охолоджується. Додаються всі інші складові та обов'язково сметана за смаком.

Смачного!

Поправив Східняк - Четвер, 13.05.2010, 00:19
 
kr@vchenkoДата: Четвер, 13.05.2010, 23:35 | Сообщение # 23
Поїв всі розуми =)
Роль: Поважні козаки
Пострілів: 1140
Відзнаки: 15
Повага: 61
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Поважний козак. Писака
Східняк,Спасибі за рецепти...Згадується мені моє дитинство...Разом із окрошкою...



 
РатмірДата: Субота, 04.01.2014, 21:10 | Сообщение # 24
Дочитує Кобзаря
Роль: Вільні люди
Пострілів: 94
Відзнаки: 2
Повага: 18
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Хороший братчик Писака


Деруни (драники, драчаники, терчаники) користувалися великою популярністю у народній кухні, особливо у північних районах
України. Сиру картоплю терли на тертушці, зливали зайву рідину, додавали
ложку-дві білого борошна чи картопляного крохмалю, яйце, терту сиру
цибулину, ретельно розмішували і смажили оладки на олії чи смальці. У
деруни іноді клали начинку — у м'ясоїд сир із сирим яйцем або січене
м'ясо (варене, а то й сире), у піст — підсмажені на олії з цибулею гриби
або просто смажену цибулю.Віддавали перевагу дерунам із сметаною або ряжанкою. Іноді додавали білий сметанний соус із підсмаженою цибулею та грибами, заправлений
підсмаженим борошном. Нерідко готові деруни (переважно без начинки)
складали у макітру чи горщик, заливали сметаною і ставили у гарячу піч.Споживали цю смачну й корисну страву на сніданок або вечерю, найчастіше — у неділю. Деруни і нині є улюбленою повсякденною стравою.
джерело:http://traditions.org.ua/kukhnia/tradytsiini-stravy
 
СтасьДата: Пятниця, 18.04.2014, 17:11 | Сообщение # 25
Селянин
Роль: Писар
Пострілів: 13
Відзнаки: 0
Повага: 4
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Е ні добрі люди... В вас все же є тут ціла купа страв!! Що ж тепер мені робити?!
 
СхіднякДата: Субота, 19.04.2014, 21:53 | Сообщение # 26
Світлий чоловік
Роль: Старшина
Пострілів: 585
Відзнаки: 5
Повага: 71
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Старшина Поважний козак. Писака
Цитата Стась ()
Е ні добрі люди... В вас все же є тут ціла купа страв!! Що ж тепер мені робити?!
Готувати, куштувати, удосконалювати, розповідати....

Та тут роботи непочатий край! 
 
РатмірДата: Неділя, 20.04.2014, 15:48 | Сообщение # 27
Дочитує Кобзаря
Роль: Вільні люди
Пострілів: 94
Відзнаки: 2
Повага: 18
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Хороший братчик Писака
Цитата Стась ()
Е ні добрі люди... В вас все же є тут ціла купа страв!! Що ж тепер мені робити?!
Та в українській кухні стільки, страв навіть з бульбою і те 10 видів.:)
 
славковічДата: Вівторок, 06.12.2016, 22:35 | Сообщение # 28
Курінний писар
Роль: Січовики
Пострілів: 194
Відзнаки: 1
Повага: 14
На січі? - Десь блукає
Досягнення братчика:
(Наведіть курсор, щоб дізнатися за що вручається відзнака)

Хороший братчик Писака
Полтавськї Галушки, найкращі. Бо це моє місто і я тут мешкаю. Варенички, деруни і.тд.і.тп.

Додано (06.12.2016, 20:35)
---------------------------------------------
А ось куліш знайшовся в менє. Інгредієнти: 
пшоно - 200 г 
ріпчаста цибуля - 2 шт. 
сало - 150 г 
чорний мелений перець і сіль - за смаком 

Приготування 
В підсолений окріп всипати промите пшоно, додати дрібно порізану шкірку від сала. Після того,як вода знову закипить, варити 20 хвилин на маленькому вогні під кришкою. Поки пшоновариться, сало, що залишилося, нарізати кубиками, розтопити на сковороді, додати дрібнопорубану цибулю і смажити до готовності. Опісля вміст сковороди додати до вже майжеготового пшона і готувати ще 15-20 хвилин на маленькому вогні. Зняти з плити, датинастоятися 10-15 хвилин - і можна їсти!


 
Козацька рада » Історія » Традиції » Рецепти страв (Українські страви і не тільки)
  • Сторінка 2 з 2
  • «
  • 1
  • 2
Пошук:


I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!