Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Як Ви ставитесь до професійних свят в Україні?
Всього відповідей: 662

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2016 » Вересень » 4 » Легенда про козацьких вартових
12:05

Легенда про козацьких вартових

Давно це було. Тяжкі часи були тоді для земель Західної України. Польська шляхта, що їх окупувала, грабувала селян і міщан, знущалась над українцями, нівечила їх культуру і звичаї, нищила церкву, скрізь насаджувала унію. Вирішили тоді козаки іти війною на шляхту. Став Кривоніс із своїми молодцями коло Замкової гори. Там, у замку, переховувалась шляхта із всіх довколишніх земель. Шість тижнів тривала облога. Ніяк не могли козаки взяти кам'яну фортецю, що височіла на вершині трьохсотметрової стрімкої гори. А шляхта не здавалася, бо мала вдосталь боєприпасів, їжі та свіжої джерельної води. 

Облога вже знесилювалась, от-от вона мала відійти, і ось в цей час один із козацьких ватажків запропонував пробратися вночі до фортечної стіни над самим урвищем і підірвати її. Там був прихований погріб, а охорона була найслабша, бо нападу з боку урвища шляхта не сподівалась. І став Максим Кривоніс після військової ради шукати добровольців, щоб підірвати мур фортечний. Вийшов він до козаків з непокритою головою, окинув їх своїм поглядом орлиним і сказав: «Потрібно мені, браття, кілька козаків-підривників. Не можу я вам наказувати йти на вірну смерть, але фортецю слід узяти — там вороги нашого народу». Зголосилися на це завдання сім козаків-сміливців і серед них загальний улюбленець — бандурист Остап, чия пісня не раз скрашувала козакам хвилини відпочинку і надихала їх на подвиги перед боєм. У нього із шляхтою були свої рахунки. Йог кохану — карооку красуню Оксану — взяв силою пан до своїх покоїв, поглумився над її честю, і вона втопилася з горя у панському ставу. 

І от настав вечір. Притих козацький табір перед штурмом. Одні відпочивали, інші чистили свої шаблі та набивали мушкети. І тут над табором зарокотала бандура. До півночі співав Остап козакам їх улюблені думи та пісні. На ранок попрощався Остап з побратимами і разом з іншими добровольцями рушив до фортеці. Серед ночі страшенний вибух потряс довколишні гори. Частина фортечної стіни з гуркотом обвалилась і забрала із собою козаків. Фортецю було підкорено, шляхту взято в полон, а її майно роздано бідним міщанам та селянам. Але ж загинуло багато сміливців. На ранок козаки, міщани та селяни копали довгими рядами могили на пагорбі над містом, стальні заступи тяжко вгризалися в кам'яний грунт. І пташки не співали, і цвіркуни заклякли тоді. Злипалися від поту козацькі оселедці і робітні чуприни. Ще не скінчили ям копати, а на горб вже рушили довгою линвою босого лові козаки, несучи у відкритих домовинах загиблих. І вітер бавився їх волосся та пишними китайками, а сонце чепурилось до дорогої зброї, заглядало у закриті очі, обціловувало вмиті білі лиця. 
Склонилися в журбі корогви над вбитими, як почалася панахида. Скінчилася відправа. Вже сонце сховалося на ніч. 

— Не годиться, — сказав Максим, —хоронити героїв у пітьму. Вони билися і загибли за сонце, за світло. Поховаємо вдосвіта. А зараз пом'янімо чарою їх, та й спочиньмо... 

Заснуло живе козацтво обіч загиблого. Стомлено спали живі — назавтра в дорогу. Спокійно спали мертві — відходили своє навік. І лиш Максиму-полковнику сон не йде. Тяжко, як згадає, скільки козацтва полягло під замком. А ще тяжче від тої думки, що незнаними зітліють, і ніхто не спімне про їх звитягу. Часу нема. Ще багато листва гуляє в ріднім краю. Сам би витесав хрести побратимам, та такі, щоб на віки-вічні... Полковник забувся у короткому сні… Враз удосвіта закричали вартові, вдарили на сполох. Схоплювались козаки і гуртувалися до бою коло Максима. А де ж мертві? Нема. Як і не було ніколи. І тільки на місці домовин вишикувались кам'яні хрести, прикрившись стелами-щитами. І один з них у формі бандури — хрест кобзаря Остапа. Перехрестились козаки І не дивувалися довго. Сурма кликала в похід. Козаки-запорожці далі рушили — визволяти Вкраїну від ворожої шляхти. А на П'ятницькому цвинтарі залишились стерегти рідну землю від ворогів кам'яні козацькі вартові. В ніч на велику Великодню п'ятницю — кажуть кременецькі старожили — засвічується над цвинтарем дивне сяйво — то встають із могил козаки, щоб подивитися, чи все добре на рідній землі, чи воля ще в кайдани не закута, і лине тоді над землею гучне козацьке «Слава!».

Джерело: http://cossack.16mb.com/Legends%20of%20cossaks.html

 





Автор: Ладзьо


Також може зацікавити:

Категорія: Легенди, перекази | Переглядів: 3324 | | Теги: легенда, козацькі вартові | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!