Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Хто такі козаки?
Всього відповідей: 1179

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2014 » Березень » 6 » Козацьке бароко
00:06

Козацьке бароко

козацьке барокоЯвище українського, або козацького бароко виникло на теренах України у ХVII столітті і свого розквіту зазнало у другій половині XVII – початку XVIII століття, особливо у період гетьманування Івана Мазепи, відомого мецената і покровителя мистецтв.

Епоха бароко у мистецтві характеризувалась поєднанням релігійних і світських мотивів. Чудернацькі метафоричні прикраси посилювали помпезність і велич творінь, динаміка і контрастність були покликані вразити уяву сучасників. Це був час поступу гуманізму в компромісі з релігією.

Барокова культура була експортована з Апеннінського півострова в Україну італійськими майстрами, такими як О. Манчіні, Д. Бріано, А. Моллі, Я. Маліверна та ін., що їх запрошувала польсько-руська шляхта і духовенство для побудови, реставрації і оздоблення релігійних та світських споруд, створення виробів мистецтва, картин і скульптур. Після італійців традицію перейняли вже вітчизняні майстри, що і створили, власне, козацьке бароко. Це такі майстри, як І. Щирський, Л. Тарасевич, І. Григорович-Барський, І. Зарудний та інші.

В Україні мистецтво бароко різнилося. На заході наших етнічних територій, що перебували під польсько-католицьким впливом, бароко мало переважно відповідний європейському характер. На територіях ж Гетьманщини бароко зазнало кардинального впливу місцевих жителів та набуло виразного національного характеру. Найвиразніше різниця проявилась саме в архітектурі.

 

 

козацьке бароко

 


В часи розквіту лівобережної Гетьманщини будувались величні кам’яні споруди, а в той же час на Правобережжі, через складну економічну ситуацію і утиски польської адміністрації, кам’яне будівництво увійшло в стан занепаду, будівництво з ж дерева натомість зазнало значного розквіту.

Світські і духовні меценати, що замовляли і просували козацьке бароко, або були козаками, або належали до козацького середовища, як і вітчизняні митці, що росли і проживали в умовах сусідства з козацькою верствою. Все це не могло не мати відбитку на барокову культуру. Саме козацтво було носієм нового художнього смаку. На відміну від європейського бароко, українське не є виключно аристократичним. Елітарні мотиви найбільш проявлені у літературі. Усі інші види барокового мистецтва значною мірою пов’язані з творчістю народу та його особливим світосприйняттям.

Барокове мистецтво відображає світ не реалістично. Воно сповнює його містичним флером, грою світла й тіні і фантасмагоричністю. Магія і реальність органічно переплелися у козацькому бароко і цим повністю відбивали народні уявлення про світ і самих себе. Світ сприймався дивовижним, християнські уявлення увійшли в прадавні вірування і традиції. Чого тільки варте перетворення бога Перуна на святого Іллю, що носиться на колісниці і продукує грім з блискавкою, або додавання до магічних маніпуляцій молитви нарівні з звертаннями до сил природи. Усі ці відьми, планетниці, характерники, химородники, їх надзвичайні сили і вплив на життя мали місце в уяві тогочасних людей. Тож митці і творили, як сказали б зараз, у руслі магічного реалізму, де світ був багатим на дива, непізнаним і таємничим.

Також не варто забувати, що козацьке бароко спиралось на досить розвинені і традиційні для української культури давньоруські мистецькі традиції, зокрема розпис храму і архітектуру споруд. Україна – прямий нащадок Київської Русі. Щоб протидіяти в тому числі і мистецькій асиміляції, русини мусили звернутись до своїх коренів, що відрізняли їх від поляків і московітів. Це земля руська, і руське православ’я, що, на відміну від православ’я московського, мало стійкі незалежницькі традиції і автономію від держави та неабиякий сильний зв’язок зі своїми оборонцями – козаками.
 
Отже, козацьке бароко як особливий мистецький стиль сформувалось під впливом козацького середовища, на базі потужних національних традицій і давньоруського творчого спадку. Ми завдячуємо козацькому бароко і його мистецьким пам’яткам збереженням нашого національного характеру, що після втрати української державності і зруйнування Запорізької Січі ще довго залишалось консолідуючим орієнтиром у мороці московської неволі.

 

Тарас Андросенко, для славнозвісного indragop.org.ua




Автор: INDRA


Також може зацікавити:

Категорія: Історична нотатка | Переглядів: 21825 | | Теги: козацтво, АРХІТЕКТУРА, бароко, культура | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!