Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Хто такі козаки?
Всього відповідей: 1179

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2014 » Червень » 20 » Козацька культура. Огляд та характеристика. Культура козаків.
14:56

Козацька культура. Огляд та характеристика. Культура козаків.

козацька культураКозацька культура

Козацька культура як така виникла на основі культури народу України-Русі. З самого початку вона була опозиційною по відношенню до культурної експансії Речі Посполитої з її надзвичайно сильними польсько-католицькими впливами на русинський шляхетський стан, що XVI-XVII спричинило поступове розчинення руських магнатських родів, таких як Вишневецькі і Острозькі. Проте, з успіхом національно-визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького і формуванням нової, власне відтепер справді козацької політичної і економічної еліти (старшини), козацька культура вийшла з періоду православно-католицького протиборства і почала створювати самобутній культурний продукт.

Загальна характеристика культури козаків

Зважаючи на те, що в період козацької доби замовником і споживачем виступало саме козацтво, культура того часу являла собою точний відбиток душі цього волелюбного стану. Перебування на межі життя і смерті викликало потребу сакралізації оточуючого середовища, містичності, химерності. Цьому сприяла барвиста поведінка запорожців, що в той час були всенародними улюбленцями і об’єктом наслідування. Отож, до всенародних давніх, пишних, неперевершених, напівязичницьких гулянь додались козацькі вертепи-гульбища. Гуслярів і сурмачів змінили лірники, бандуристи і кобзарі.

Кобзарство взагалі можна вважати унікальним явищем козацької культури через їх поліфункціональність. Кобзарі, як правило, самі були вихідцями з козацького стану. Вони і поети, і літописці, могли розважити, вгамувати біль чудовими думами, могли й розносити вісті і законспіровані послання, викупати полонених і навіть підбурювати народ на повстання.

Виняткове місце у козацькому середовищі займали танці. Особливо козаки любили гопак, який був як чудовою розрадою, так і фізичним тренуванням. Були й інші танці, такі як «яструб», «повзунець» і багато інших.

Культура «елітарних кіл»

У XVII столітті козацтво, навіть керуючі ним представники, живуть за простонародними смаками. У старшинських садибах того часу, за історичними джерелами, є значна кількість ювелірних виробів, одяг, килими, дорогоцінний посуд. З творів мистецтва присутні лише ікони і портрети. Ситуація змінилась у XVIІІ столітті, коли верхівка Гетьманщини почала переймати загальноєвропейські аристократичні традиції. Старшинське середовище виявило чутливість до культурних новацій епохи. Це був розквіт так званого козацького бароко. Тоді ж музична культура, що була представлена в основному кобзарями і лірниками, була витіснена мережею церковних і приватних хорів, згідно з тогочасною модою Московії.

Культура Запорізької Січі

Січ у своїх лавах, окрім українців мала представників багатьох інших народів ближнього і дальнього зарубіжжя. Кожен з них привніс свої певні риси і етнічні надбання у загальну культуру Запоріжжя. Це, на додачу до загальної сакралізації січового товариства через постійне ходження між життям і смертю, породило дивовижне культурне різноманіття, що несли з собою січові братчики.

Існувала певна невідповідність між умовно «материковою» Україною і Запоріжжям. Вона полягала у протиставленні першої як «цивілізованої», а другого як «дикого». Наприклад, старий жарт січовиків про сплутання цапа з батюшкою, а церкви з копицею. У думах і народних піснях України частим є опис товариства запорожця, яке складалось з коня, люльки і вітру степового. Січ, через свої вибрики і легковажне ставлення до життя і смерті подекуди сприймалась сучасниками як щось напівязичницьке, культурні надбання Запоріжжя часто були просто незрозумілими "не січовикам".

Козацька культура мала колосальний вплив на збереження і розвиток українства як такого. Український народ, що на короткий період вирвався з тенет вікової неволі, могутнім творчим сплеском закарбував торжество свободи і власну удаль, яка відобразилась у дивовижній різноманітності і містичній глибині української козацької культури.





Автор: INDRA


Також може зацікавити:

Категорія: Культура, побут і життя козаків | Переглядів: 32080 | | Теги: традиції., запорожці, січ, січовики, культура козаків, козацька культура, культура | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
1 ukrcossacks.at.ua • 16:06, 02.10.2014
http://ukrcossacks.at.ua - історія і сучасність українського козацтва.
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!