Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Чи потрібно запровадити смертну кару?
Всього відповідей: 968

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2009 » Березень » 8 » Пістоль
10:08

Пістоль

                 

Пістоль  — вид ручної вогнепальної зброї для стрільби однією рукою. П. походить від рушниці і є полегшеним її варіантом, що характеризується коротшим стволом і ложем, котре мало своєрідне завершення у вигляді нахиленого до низу руків’я. Для зручності утримування та витягання з кобури руків’я закінчувалось утовщенням "яблуком”.

Поширені за козацької доби були як колісчаті, так і кремневі (пізніше) замки, за допомогою котрих здійснювалось запалення пороху, що і призводило до пострілу. Сам пістоль умовно можемо поділити на руків’я, казенну частину та ствол. Головною складовою казенної частини є замок, кремневий тип якого має такі складові деталі:

  • 1 — замочна дошка, на котрій все кріпиться;
  • 2 — курок (гачок), який складається з близько 5 елементів;
  • 3 — бойова пружина, що має два "пера”;
  • 4 — підогнивна двоперова пружина;
  • 5 — поличка для пороху;
  • 6 — кресало;
  • 7 — бічна планка для кріплення полички — огнива — курка;
  • 8 — пластинчата спускова пружина;
  • 9 — угольник жорсткості куркової осі;
  • 10 — спуск (2 — колінчастий).


Пістолет Вальтер Р99 9×19 мм


Пістолет Браунінг SFS

У ранній вогнепальній зброї використовувались гноти, що були відомі ще й у 17 ст. Ствол пістоля міг мати як круглу, так і багатогранну поверхню (як правило — 8 граней). Кріпився ствол до дерев’яного (іноді залізного) ложа за допомогою металевих обіймиць (колець чи пластин). На стволі, як правило, мав бути приціл (але це не було обов’язковим), котрий складається з мушки і намушника. Мушка розміщається поблизу ствольного отвору на горі стволу, а намушник — на хвостовику. Іноді мушка могла бути відсутньою і її заміщав верхній край отвору ствола.

Товщина ствола є різною і коливається у межах 20-35 мм (казенна частина) та 15-20 мм (ствольний отвір). Іноді зустрічаються різновиди пістолів, у котрих навпаки ширшою є кінцівка ствольного отвору (майже у двічі), прототипом котрих є "мушкетон”. Такі пістолі застосовували для стрільби картеччю (як і відповідні рушниці). Довжина ствола також є різноманітною і коливається в межах 200-400 мм. Вага П. коливалась у межах 1 кг (вага ствола 300-600 гр). Ствол виробляли з високоякісної сталі. Особливо користувались попитом сталеві вироби із Німеччини та Дамаску.

П. як повноцінний різновид ручної вогнепальної зброї розвинувся в Західній Європі, звідки і походила значна частина стволів, котрими користувались козаки. Поряд із цим значного поширення набули П. східного походження (Турецького, кримського, кавказького і т. і.).

Розвивалось зброярство і в Україні. Окрім бойового призначення П. носили характер військово-парадної зброї, задля чого багато прикрашались. Особливої уваги прикрашенню зброї надавали східні майстри. Вони використовували гравірування, черніння, насікання та інкрустацію золотом і сріблом та коштовними каміннями. Прикрашали як руків'я, так і люфи (в окремих випадках всю зовнішню поверхню, включаючи і замок). Особливо багато оздоблені П. вироблені Кубачинськими майстрами з Дагестану. Такими П. Часто користувались кубанські старшини і козаки протягом майже цілого 19 ст.

Щодо стрілецької амуніції запорожців, то вони як правило, носили за поясом по 2 П і ще 2 — у "кобурах” при сідлі. Така кількість П. свідчила про високий рівень вогневої сили як окремого козака, так і цілого козацького війська. Сам постріл з П. виконували переважно з однієї руки у різноманітних положеннях, включаючи і верхову їзду.





Автор: INDRA


Також може зацікавити:

Переглядів: 3577 | | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Рецепти страв

2. Обыграть казино тепе...

3. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

4. Улюблена гра

5. Ваш улюблений гетьма...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!