Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Чи потрібна сайту російськомовна версія?
Всього відповідей: 1218

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » Архів новин
« 1 2 ... 9 10 11
Наслідник Дорошенка Григорій Чорний, затверджений на гетьманстві польським урядом, мав перед собою нелегке завдання. Уряд старався приборкати козаків за всяку ціну; вимагав від козаків, щоб вони себе самі здемобілізували й обезброївши, вернули в послушенство старостам і панам; та це вже було неможливе. Запоріжжа залюднювалося все більше й більше. З початком 1629 р. мало бути там біля 40.000 «своєвільників». Вони й не думали про поворот на «волости», а хотячи жити, мусіли воювати. В 1629 р. відбувся один з більших козацьких походів на Крим. Приняло в ньому участь 23.000 козаків, але не було між ними добрих вождів. Чорний сидів з реєстровиками на волостях. Розбиті під Перекопом, козаки втратили багато вбитих, ранених і полонених. Вернувши з походу, вони збунтувалися проти Чорного й вибрали с ... Глянути далі »
Переглядів: 2566 | Дата: 05.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

На місце Голуба обрано козацьким гетьманом одного з учасників хотинської кампанії Михайла Дорошенка, що мав у польське кругах марку «статечного», поміркованого старшини. Він справді перевів формальну демобілізацію козацтва, тобто в межах легалізованої козаччини затримав означену варшавським сеймом скількість, а решту перевів на Запоріжжя, куди не сягала влада ні сеймових ухвал ні королівських комісарів. Позатим Дорошенко не цурався походів на Крим тоді як запорожці не переставали трівожити Царгороду своїми морським експедиціями.
Увійшовши в порозуміння з татарським ханом Шагін-Гіреєм, що хотів виломитися зпід залежности Туреччині, запоріжці улаштували 1624 р. протитурецьку диверсію на морі. В моменті, коли турецька фльота оперувала біля Кафи, 30 козацьких чайок по 50 мушкетів на кож ... Глянути далі »
Переглядів: 2111 | Дата: 05.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Наступником по Сагайдачному обрала козацька рада, зібрана дня 23. квітня 1622 р. на р. Русяві, Оліфера Остаповича Голуба. Він пробував продовжувати примирну політику свого попередника й не дразнити польської влади, але про обмеження козаків до 2—3 тисяч, як цього вимагав уряд, він не хотів, тай не міг, думати. Ніяка теж сила не могла зупинити козаків від походів на море. За Голуба відбули козаки два великі походи на Анатолію й Царгород. В обох вони розбили турецьку фльоту й наробили багато шкоди в околицях торговельних, турецьких міст. Та коли в 1623 р. на варшавському соймі вирішено рішучy демобілізацію козаків, Оліфер Голуб побачив себе примушеним скласти булаву.
Переглядів: 2017 | Дата: 05.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Петро Сагайдачний, православний шляхтич, родом із Самбора, що в Червоній Русі, був син Конона (за тодішньою вимовою «Конаша») Сагайдачного, звідки й походить його ім'я по батькові, яке вважають, звичайно, за родове. Про виховання Петра Конашевича відомо тільки те, що він навчався в училищі, яке виникло завдяки опіці князя Костянтина Острозького в Острозі на Волині. Чи продовжував далі освіту, ніхто не знає. Але факти його біографії, які дійшли до нас, дають підставу стверджувати, що він належав до надто освічених людей свого часу. Це засвідчує, зокрема, його постійна турбота про розвиток шкіл та освіти в Україні, а також власноручна праця «Розмова про унію», яку один із високоосвічених сучасників, литовський канцлер Лев С ... Глянути далі »
Категория: Історична нотатка | Переглядів: 2465 | Дата: 05.01.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Під такий тяжкий час мов сонце освітило козацтво — повернувся з турецької неволі гетьман Самійло Кішка, упорядчик перших козацьких походів на море. Поки на Україні минали славні часи Богдана й Підкови і тяжкі часи Наливайка й Лободи, Самійло Кішка, захоплений турками у неволю, плавав на турецькій галері, прикутий ланцюгами до гребки, і не бачив нічого, опріч води та неба. Коли-не-коли, може, галера приставала до Очакова або проїздила повз острів Тендру, так тоді Кішка знав, що тут близько рідний Дніпр і Січ-мати, та важкі ланцюги нагадували йому, що він для України вже вмер.
Проте хоч яка була тяжка турецька неволя і хоч яка вона була довга, а не вбила у серці Самійла Кішки ні любові до рідного краю, ні козацького завзяття й хисту, і він зрятувався з неволі сам та ще й товаришів сво ... Глянути далі »
Переглядів: 3449 | Дата: 05.01.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Невдачна боротьба з поляками дуже ослабила козаччину, але знищити її не змогла. Частина козаків покинула зброю й вернулася до міст. Запорожці ж пішли на Ниж, у запорозькі степи. Там вони знову кинулись до боротьби з татарами, засідаючись на ворога на Дніпрових перевозах. Гетьманував в тих часах Гнат Василевич
Переглядів: 2259 | Дата: 05.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Стерявши свого ватажка, козаки Косинського пішли на Січ і, зібррозказали все, як було. Кошовий отаман Війська Запорозького Лобода, почувши про таку ганебну зраду Вишневецького, не хотів того йому подарувати і пішов з частиною війська під Черкаси, щоб помститись.
Коронний гетавши раду, ьман до того часу вже розпустив польське військо і, побачивши козацьку силу, змушений був іменем короля підписати з козаками згоду про те, щоб запорожцям вільно було ходити з Січі на Україну купувати собі порох та зброю і щоб людям з України вільно було ходити на Запорожжя.
Не заспокоївшись ще й на тому, запорожці попливли Дніпром до Києва, примусили ще й воєводу київського Острозького виплатити 12 000 злотих та підписати таку саму згоду, яку підписав Вишневецький.
Не вспів Лобода з козак ... Глянути далі »
Переглядів: 2227 | Дата: 05.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Перший козацький старший, що мав відвагу стати проти польських військ, був Криштоф Косинський. З роду він був шляхтич, служив на Запорожжі й в нагороду за військові заслуги дістав від короля маєток. Але один з князів Острозьких, білоцерківський староста, не допустив Косинського до цієї землі. Тоді Косинський зірвав боротьбу проти Острозьких, проти польської влади і взагалі проти панів. Військо його числили на 5000. У склад його входили реєстрові козаки, що повстали через те, що не діставали плати, утікачі з панських маєтків і всяка шляхетська челядь. Косинський позагарбував із різних замків і міст доволі пушок, дрібної огнистої зброї й амуніції та укріпився у Трипіллі над Дніпром. Але потім подався проти польських військ, але під Пяткою на Волині шляхта його сили в лютім 1593 р. розбила; К ... Глянути далі »
Переглядів: 2699 | Дата: 05.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Року 1589 запорожці знову виходили у море під проводом кошового отамана Кулаги. Наблизившись до города Козлова і угледівши біля нього кілька турецьких, риштованих гарматами галер, діждали у морі ночі, а як стало темно, атакували ті галери, побили турків і, визволивши невольників, попрорубували галерам днища і пустили їх на дно. Управившись з галерами, Кулага пристав до Козлова і пустив козаків грабувати базарні крамниці. Це було зроблено необачно, бо поки запорожці упоралися з крамницями, козловський калга Феті-Гірей зібрав узброєних татар і кинувся на запорожців, побиваючи їхні розрізнені купи.
Кулага завзято рубався, та козаки не встигли згуртуватися до нього, і татари його вбили, а кілька десятків запорожців захопили у бранці. Останні запорожці, одбившись од татар, посідали на ча ... Глянути далі »
Переглядів: 2000 | Дата: 05.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Останні походи відбулися вже під проводом князя Михайла Ружинського, бо Микошинський, через те що допустив утопити королівського посланця, мусив уступитися з гетьманства. Перший похід Ружинського був під Перекоп, а другий — на річки Кальміус та Берду. З тих походів запорожці пригнали до Січі 40 000 татарських коней. Від часу тих походів запорожці й почали мати землі по річках Кальміусу та Берді за свої.
Щоб помститися за останні козацькі напади, кримський хан року 1586 вийшов з Криму, щоб напасти на Україну, і дійшов з ордою до перевозу через Дніпр, що на Таволжанському острові, та запорожці поспіли заступити татарам той перевіз і не пустили їх на правий берег Дніпра — тих же, що спромоглися перекинутись через Дніпр, побили або потопили.
Року 1587 запорожці набігли на Очаків ... Глянути далі »
Переглядів: 2012 | Дата: 05.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Розраївшись зі Зборовським і повернувшись до Січі, запорожці зараз же обрали гетьманом Богдана Микошинського і, посідавши на чайки, попливли у лиман ловити турецькі галери та визволяти товаришів з неволі. На цей раз похід козаків був далеко щасливіший, і вони, застукавши турецький флот біля Очакова, напали на нього зовсім несподівано і, добувши майже всі галери штурмом, повизволяли товаришів, а самі галери попалили.
Після нападу Богдана Микошинського турецький султан того ж таки 1584 року, поскаржившись у листі королю, що запорожці попалили його галери, вимагав, щоб той приборкав козаків.
Щоб заспокоїти султана, Стефан Баторій другого року (1585) послав на Січ шляхтича Глембицького, щоб вгамував запорожців, а непокірливих привів на волость, та запорожці пустили того посланця ... Глянути далі »
Переглядів: 2137 | Дата: 05.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Під час війни короля Стефана Баторія з московським царем Іваном Грозним на Запорожжі з'явився значного роду шляхтич Самійло Зборовський. Року 1583, щоб вислужитись у короля, він почав зноситися з запорожцями, підмовляючи їх іти з ним на південні московські городи. Козакам Зборовський був відомий за доброго вояку, і вони покликали його прибути на Січ. При ньому зібралося було коло 2500 козаків та мав він ще коло себе трохи шляхти і своїх гайдуків.

Зборовський нічого доброго й славного на Запорожжі не вчинив і про нього не варто було б і згадувати, коли б його перебування на Запорожжі не було списане його приятелями поляками і не освітило нам життя Запорозької Січі у ті часи.

Місія Зборовського скінчилася невдало. Він утік з Січі, а король Степан Баторій покарав його потім смертю, за ... Глянути далі »

Переглядів: 2035 | Дата: 04.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Давні козацькі літописці, а за ними пізніші історики, дуже багато писали про так зв. «Баторієву реформу» козаччини, але розміри тієї «реформи» були куди скромніші й не такі далекосяжні, за які їх звикли вважати давні історики. Баторій, обравши козацьким наставником черкавського старосту Михайла Вишневецького, звелів йому створити загін з 500 козаків, дати їм велику королівську хоругву й назначити козацьким «гетьманом», тобто начальником у воєнних виправах Івана Оришівського. Рівночасно надав Баторій тим козакам місто Трехтемирів, на гарнізон і захист для козацьких інвалідів та «емеритів». Позатим Баторій відновив козацьку автономію, не переходячи границь, що їх начеркнув козакам іще Жигмонт Август. Подібно як він так і Баторій надавав «козацькі вольности» тільки жмінці «реєстровиків», але ... Глянути далі »
Переглядів: 2415 | Дата: 04.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Після передчасної смерті Ружинського влада на Запорожжі перейшла до кошового отамана Шаха. Діяльність його почалася з того, що він підстеріг у порогах ханського посланця, що повертався з Москви з коштовними подарунками ханові од царя, і одняв у нього всі ті подарунки й гроші.

Розгніваний цим учинком, хан звернувся до польського короля з погрозою, що як той не приборкає козаків та не покарає Шаха, так він сам з ордою піде добувати Шаха на Запорожжі й на Україні. Королеві на той час небажано було зачіпатися з татарами, і він прислав на Запорожжя заборону чинити шкоди татарам та виходити в море. Запорожці було послухалися, та скоро без війни занудилися і через рік знову вирушили походом у Молдаву.

Підвладні турецькому султанові землі, Молдава й Волощина (Мультяни), мали своїх окремих ... Глянути далі »

Переглядів: 2193 | Дата: 04.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Слідом за Свірговським, року 1575, на Запорожжі з'явився новий жвавий та завзятий ватажок — гетьман Богдан Ружинський, прозваний запорожцями Богданком. Родом, як і Вишневецький, він був з князів Гедиминовичів, що давно пробували на Україні і стали вже українцями. За часів, мабуть, Самійла Кішки, коли Ружинський жив ще у своєму маєткові на Волині, на його оселю набігли татари, вбили його матір, а молоду дружину забрали у полон. Серце князя запеклося з того часу помстою до бусурманів, і з таким почуттям він подався на Запорозьку Січ, щоб разом з січовим товариством воювати бусурманів та шукати свою дружину.

На Січі завзятий вояка і добрий товариш Богданко скоро придбав собі поміж товариством пошану, і коли року 1575 запорожці почули, що татари вибралися походом на Поділля, то обрали Ружи ... Глянути далі »

Переглядів: 2967 | Дата: 04.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Року 1574 козацтво вплуталося в молдавські справи. Молдавський господар Івоня звернувся до польської шляхти і до козаків, щоб допомогли йому скинути турецьке ярмо. На те прохання одгукнувся й Свірговський, прозваний у піснях гетьманом. Зібравши козаків, він вирушив походом до Дністра і, сполучившись там з Івонею та молдавським військом, погромив турецькі залоги у Тягині, Білгороді та Браїлові, добувши всі ті городи, поруйнував їх; коли ж на поміч туркам з Буджаку вийшли татари, Свірговський пішов їм назустріч і, упень погромивши, одігнав назад.

Така славна перемога козаків над татарами та турецькими городами збентежила султана Селіма, і він вислав проти молдаван та козаків 200 000 турецького війська. У великому бойовищі недалеко Дунаю те військо взяло над спільниками перемогу і почало ... Глянути далі »

Переглядів: 2215 | Дата: 04.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Звивши собі свою «січ» (засік, городок) за Дніпровими порогами, уже тоді козаки звали себе «січовиками» й «запорожцями» й різко порвали звязки з пограничними старостами, обороняючи свою незалежність від кожного, хтоб на неї не наставав...

Польсько-литовський уряд дуже скоро зрозумів, до чого воно йде й пробував, поки час, опанувати козацьку стихію, по доброму.

В 1568 р. пробує прихилити до себе козаків польський король Жигмонт Август. Він закликає їх покинути Дніпровий Низ, й затягнутись до нього на службу, за відповідною платою. Коронному гетьманові Язловецькому звелів король списати 300 козаків у «реєстр» і вийнявши їх зпід старостинської влади, перебрати під свою руку, та запевнити їм деяку внутрішню самоуправу. Зведені в реєстр козаки мусіли слухати наданого їм «старшого», що б ... Глянути далі »

Переглядів: 2683 | Дата: 04.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Скоро після смерті Вишневецького-Байди на Запорожжі з'являється оспіваний в народній думі гетьман Самійло Кішка. Родом Кішка був з Канева, козакувати почав, певно, біля року 1550, у добу тяжких обставин козацького життя, під час же війни та походів Вишневецького він набув собі великого войовничого хисту та завзяття. Ставши гетьманом, він завзявся доробити те, що не вдалося Вишневенькому, а саме: відкрити запорожцям, шлях на море. Вишневецький зруйнував Аслам-город, що заступав запорожцям шлях до моря, та, певно, не встиг використати того здобутку, бо історія не дає звісток про жоден похід козаків на море за часів Байди. Кішка ж схотів використати здобутки свого поперед ... Глянути далі »
Категория: Історична нотатка | Переглядів: 3796 | Дата: 04.01.2009 | Рейтинг: 3.0/2 | Коментарі (0)

устрій на січіУтворення Запорізької Січі - сакраментальна подія в історії України. Січ виступила для українського народу основою у боротьбі супроти національного і кріпосницького пригноблення, турецько-татарської агресії.

Передумови

 Ще на початку XVIст. черкаський староста Дашкевич запропонував литовському сеймові план побудови фортифікацій на Дніпрових островах. Держава потребувала форпост у боротьбі проти татарських орд, а також проти частини вільного козацт ... Глянути далі »

Категория: Козацька державність | Переглядів: 3981 | Дата: 04.01.2009 | Рейтинг: 3.3/3 | Коментарі (0)

заснування січі

Заснування Запорозької Січі

Поступова колонізація Середнього Подніпров'я спричинила виникнення Запорізької Січі. Процес повторного заселення сучасної південної Київщини і оточуючих територій стимулювали феодали Великого князівства Литовського. Зокрема, це відбувалось шляхом втілення різноманітних преференцій, а також посиленням економічного гніту на вже обжитих владою територіях.

Перша поява власне козаків на порогах Дніпра має місце, ймовірно, на початку 16 ст. Вже 1527 р. кримський хан Сапіг- ... Глянути далі »

Категория: Історична нотатка | Переглядів: 2420 | Дата: 04.01.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

морські походи козаківПостійні зіткнення з турками змусили козаків зайнятись створенням власного флоту. Його роль в історії України важко переоцінити. Можливо, саме завдяки йому Крим є частиною України, а не Туреччини.

Організація морського походу відрізнялась скурпульозністю: це і вибір похідного отамана, що знався на справі, і чітке визначення мети, підбір козаків у екіпажі, вибір часу побудови чайок, забезпечення необхідним оснащенням.

За кілька тижнів до походу збирали деревину та вс ... Глянути далі »

Категория: Походи | Переглядів: 7708 | Дата: 02.01.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (4)

Адміністрація звертається до користувачів з проханням завантажувати на сайт матеріали виключно УКРАЇНСЬКОЮ мовою. Іншими мовами можна наводити тільки тези або ж цитати.
 

Категория: Новини порталу | Переглядів: 2299 | Дата: 31.12.2008 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

козаки ставлення до інших релігійІсторична ситуація

Козацька Україна перебувала якраз поміж трьох релігійних конфесій: католицизму, православ'я та ісламу. Запорожці приймали в нові товариші, не акцентуючи увагу на їхню колишню віру, батьківщину і причини, що змусили те все полишити. Однак, вони були вимушені прийняти православну віру. Лише виконання цієї умови могло дати право мешкати на Запоріжжі. Обов’язковість цієї норми підкреслюється цілим рядом докумен ... Глянути далі »

Категория: Культура, побут і життя козаків | Переглядів: 3129 | Дата: 19.12.2008 | Рейтинг: 1.5/2 | Коментарі (0)

Козацьке здоров'яНаші запорожці були невтомними воїнами: життя козака проходило у воєнних походах і жорстоких битвах з ворогами. Не дивно, що за століття існування Запорозької Січі була створена і ефективно застосовувалась на практиці найсправжнісінька система воєнно-польової медицини.

Козаки-лікарі

Пам'ять про старовинні методи козацького цілительства зберіглась сьогодні лише у фольклорному спадку: з часів козаччини не збереглося жодного письмового джерела, яке б прямо засвідчувало традиції народного лікування. Справа ... Глянути далі »

Переглядів: 3279 | Дата: 15.12.2008 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

17 вік. Річ Посполита обійнята вогнем, спровокованим сваркою православного полковника Богдана Хмельницького з паном Чаплінським, який запоров на смерть сина полковника. Ображений Хмельницький підняв Запорізьку Січ, призвав кримських татар під буттям на чолі Туган-бея, розбив війська короля Владислава. На тлі диких грабежів, погромів, грандіозних батальних сцен благородний шляхтич Ськшетуський і жорстокий козацький отаман Богун добиваються любові красуні-польки. Хіт польського прокату! Цей історичний блокбастер буде покрутіший за багато голлівудських епопей! Переглянути можна тут.
 
Переглядів: 2651 | Дата: 11.12.2008 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (1)

Категория: Графічне | Переглядів: 2419 | Дата: 11.12.2008 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Щоб закачати будь-який файл з розділу козацьких пісень чи відео роликів, вам потрібно зареєструватися, всі інші файли можна закачувати без реєстрації

Категория: Новини порталу | Переглядів: 2467 | Дата: 11.12.2008 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Історія славного війська Запорізького назавжди запишеться світлою сторінкою в пам’яті українського народу. І це не дивно, адже яку визначну ролю в житті України впродовж більше ніж двох століть відігравала Cіч. Ґрунтовне дослідження Запоріжжя вченими-істориками почалося в ХІХ столітті. І продовжувалось у совєтський час. Особливого значення вивчення історії козацтва набуває зараз. В літературі знайшли відображення численні аспекти та проблеми суспільно-політичного устрою війська, побуту козаків, тощо.

Та все ж є деякі питання, які не були достатньо висвіт ... Глянути далі »

Категория: Військова справа | Переглядів: 2968 | Дата: 11.12.2008 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

За тютюном з людськими генами - майбутнє медицини, стверджують вчені. Правда, виробляти антитіла та вакцини з нього поки що можна тільки в лабораторії, як і не можна випробувати його на людях.


Модифікований тютюн може служити основою для виробництва ліків, які сьогодні роблять з людських клітин.

"Рослини можна використовувати для виробництва антитіл, які, у свою чергу, можнуть бути корисними у виробництві так званих їстівних вакцин, тобто для захисту від можливих збудників вірусів" - пояснила Олена Дайнеко, завідуюча лабораторією біоінженерії рослин інституту цитології і генетики СВ РАН.

Процес "олюднення" рослин відбувається так: потрібні гени поміщають на золоті частинки діа ... Глянути далі »
Переглядів: 2566 | Дата: 04.11.2008 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

Ідеї та пропозиції залишайте у коментарях!

Лічильник візитів

 

 

 

 

 

 

 

 
Категория: Події та персони | Переглядів: 3367 | Дата: 28.10.2008 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (4)

null
Видатним козакам встановлені меморіальні пам'ятники. Найвідоміші такого роду гранітні пам'ятники Киев - пам'ятник Богдану Хмельницькому на Софійській площі; пам'ятник захисникам вітчизни у вигляді козака на коні на вулиці Золотоворітській в 3-4 хвилинах ходьби від Софіївської площі; пам'ятник гетьману Петру Сагайдачному на Подолі, що не поступається за своєю мальовничністю Богдану Хмельницькому, і  звичайно, пам'ятник Козаку Мамаю, що розташований на Майдані Незалежності, в самому серці української столиці - Києві. У всіх скульптурних композиціях присутні три невід'ємні складові справжного к ... Глянути далі »
Переглядів: 4243 | Дата: 28.10.2008 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (2)

null

 
Категория: Новини порталу | Переглядів: 2844 | Дата: 21.10.2008 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарі (5)

1-50 51-100 ... 401-450 451-500 501-532
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!