Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Чи потрібна Україні нова революція?
Всього відповідей: 2472

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2009 » Січень » 4 » Початок Січі
13:28

Початок Січі

заснування січі

Заснування Запорозької Січі

Поступова колонізація Середнього Подніпров'я спричинила виникнення Запорізької Січі. Процес повторного заселення сучасної південної Київщини і оточуючих територій стимулювали феодали Великого князівства Литовського. Зокрема, це відбувалось шляхом втілення різноманітних преференцій, а також посиленням економічного гніту на вже обжитих владою територіях.

Перша поява власне козаків на порогах Дніпра має місце, ймовірно, на початку 16 ст. Вже 1527 р. кримський хан Сапіг-Гірей скаржився литовському урядові на черкаських і канівських козаків, які поряд з татарськими кочовищами організовували «уходи» (місця занять промислами), а хутра, рибу і мед вивозили на продаж чи обмін на територію Литви чи Польщі. Отож, звістки про багаті угіддя за порогами приваблювали литовських та українських великих землевласників, що зі своїми регулярними військовими загонами поєднувались з «уходницькими» козаками.

Подвійна природа засновників Запорізької Січі

Таким чином, біля порогів, як до того на Середньому Придніпров'ї, відбулося зіткнення двох колонізаційних хвиль з Великої України: шляхетська — в особі магнатів і військово зорієнтованих аристократів, переважно старост з півдня Великого князівства Литовського, та широкі народні верстви, які представляли вільні переселенці, розпорошений незалежний військовий люд і уходники. Об’єднатись у новий військово-політичний організм ці дві колонізаційні хвилі змусила наростаюча загроза з півдня, від Кримського Ханства та чисельних татарських орд, які спустошували господарські промисли та захоплювали запорожців.

Постійні напади степовиків змусили козаків будувати оборонні укріплення. Спочатку засновувались окремі коші або січі в різних важкодоступних ворогові місцях. Пізніше, в зв'язку з посиленням наступу магнатів і кримських татар на запорозькі землі, козаки задля згуртування і зміцнення своїх розпорошених сил об'єдналися в одну Січ.

Польський хроніст М. Бельський залишив нам першу письмову згадку про Січ. За його інформацією, козаки за Дніпровими порогами о літній порі займалися різноманітними промислами (рибальством, мисливством, бджільництвом), а взимку мали звичку відходити до найближчих міст (Київ, Черкаси та ін.) продавати свої товари, залишаючи на острові Коша загін озброєних вогнепальною зброєю і гарматами запорожців. На основі оповідань М. Бельського про козаків можна зробити висновок, що об'єднання окремих кошів у єдину Січ відбулося, ймовірно, у межах 1530-х рр.

Цей польський хроніст подає відомості і про розміщення козацького Коша на о. Томаківка (поблизу знаходиться сучасне місто Марганець Дніпропетровської області), який був затоплений у радянські часи водами Каховського водосховища. Острів Томаківка мав назву також Буцький,  був панівною точкою над навколишньою місцевістю, являв собою чудове природне укріплення. Отож, саме його можна вважати тим визначальним місцем, де відбулося заснування Запорізької Січі як центру всього запорізького козацтва.

 





Автор: mike13


Також може зацікавити:

Категорія: Історична нотатка | Переглядів: 2419 | | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!