Всі ми знаємо, що кожен козак мав свою люльку. Пахкали козаки різнотрав'я - суміш трав, які збирали в полях. Кожна суміш відповідала за своє "щоб шабля не брала".
У козаків існували рецепти різнотрав'я:
1)Для очищення крові після поранення потрібно палити тернове листя та його сушені квіти.
2)Щоб відігнати "чорні сили" потрібно з тютюном змішати полин.
3)Для поліпшення зору курили тирсу, тобто ковилу.
Як же її правильно "набити" та розкурити? Для початку нам потрібен тютюн, чи по можливості літом зібрати різнотрв'я два мішки і всю зиму пахкати. Набивається на дно основний шар тютюну, він повинен бути добре втрамбований. Далі закидуємо тютюну до верху чаші і пальцем втрамбовуємо. Продовжуємо цю операцію до тих пір, поки чаша не буде заповнена втрамбованим тютюном.
Розкурюємо люльку
Найкраще це робити сірниками, оскільки початківець запальничкою буде обпікати собі пальці. Беремо зазубник в рота, тягнемо в себе, але не швидко бо затушиться сірник! Круговими рухами рівномірно розпалюємо тютюн. Коли попахкали файку і вже немає диму, але тютюну згоріло міліметри не хвилюйтесь. Втрамбуйте згорівший тютюн і розпаліть знову. В загальному для того щоб курити файку годину, потрібно ось так розпалити два - три рази.
Автор: Сашко_Залізняк
Також може зацікавити:
|