Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Чи потрібна сайту російськомовна версія?
Всього відповідей: 1219

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2014 » Квітень » 26 » Козацьке село
13:04

Козацьке село

козацьке селоУкраїнське село

Загадкове і мальовниче – як писанка на Великдень, кожне зі своєю неповторною історією. Багато сіл і хуторів тісно пов’язані з історією Українського козацтва і носять такі назви як Козаче,  Козаччина, Козацька Слобода, Зимівник, Коза́ча Ло́пань і інше.

У Січі жили неодружені козаки

Такий звичай запорізьких козаків, насамперед, пояснюється їх військовим становищем. Оскільки жінок на Січ під страхом смертної кари не допускали, то сімейні козаки на зимівлю поверталися до своїх осель, чи створювали свої поселення – зимівники. Спочатку зимівники використовувалися для  утримання худоби взимку,  але потім зимівники переросли на великі  поселення, де не тільки розводили худобу, але й займалися землеробством, бджільництвом, садівництвом, забезпечуючи січових козаків продуктами.
Сімейних козаків брали у військовий похід лише у виняткових випадках. Збирали таких козаків через гінців, або пострілами з гармати.

Що таке зимівник?

Козаки не були постійно на Січі, особливо взимку. Десь тільки десята частина війська не залишала фортеці, інші же козаки займалися господарськими справами, полювали, рибалили…
Зимівник – це велика садиба, яка  будувалася декількома господарями, в ній було декілька будинків, стайня, все це було обнесено огорожею.
Зимівники були розташовані по берегах річок. У бурдюгах жили поодинокі козаки у віці, які доживали там свою старість. Багато козаків несло прикордонну службу за межами Січі багато років, і в тих краях одружувалися, обживалися господарством.

Інші згадки

Так, наприклад, в Путивлі чималу частину жителів складали люди ратного стану - козаки. Стрільці, гармаші, а також монастирські і церковні служителі.
Про Севрюків - путивльських козаків, які «на поле їдуть» і від яких уряд чекав звісток "о кримських набігах", повідомляє архівна книга Кримських справ.


Повідомляється так само і о сторожовій службі путивльських козаків біля Дніпра, поблизу литовських володінь. На цій ділянці, Кримської України, татари робили набіги за попередньою змовою з прикордонними литовськими воєводами. Однак, як не дивно, путивльські козаки часто діяли проти татар спільно з черкаськими і канівськими козаками, які перебували  на службі у польського короля. Саме з цього приводу  в 1527р. кримський хан скаржився польському королю, кажучи, що:

«люди черкаські й канівські пускають козаків, з козаками путивльськими, під улуси наші» ( татарські ).

І, що дізнавшись про підготовлюваний напад, путивльські козаки передають звістку.
Так в Путивльському районі є село Козаче, і в місті стоїть Миколаївська церква, в народі названа Миколою – Козацьким, оскільки вона була побудована на кошти путивльських козаків.
Поступово козаки «осідали» в тій місцевості, де вони служили.

Хати українців в різних регіонах


Місцева влада давала їм житло і землю. Основним обов’язком таких козаків була військова варта в тій місцині, де вони жили. В мирний час козаки зі своїми сім’ями  мали займатися господарством, орати землю, вирощувати худобу. Хоча в таких селах і поселеннях порядки нагадували Січові. Влада намагалась одружити якомога  більше козаків, оскільки одружений козак був прив’язаний до домівки і не був схильний до якихось мандрів. Цікаво, що такі умови застосовувалися при формуванні інших козацьких загонів.

Покріпачення козацького села

3 травня 1783 року в Слобідській та Лівобережній Україні ввели кріпацтво і майже одразу почались «шукання козацтва»,  нещодавно покріпачений  люд намагався довести свою приналежність до тих, кого обійшла кріпацька доля.

З іншого боку уряд мав складну ситуацію з іншою частиною громадян, які отримали назву «малоросійське козацтво». Довелось зважити історичні права на землю і тоді «малоросійське козацтво» отримало частину привілегій дворян, не відносячись до останніх.
З цих «малоросійських  козаків» було не раз створено "козацькі війська" - під час Наполеонівської війни, східної війни, обох польських повстань. Після завершення війн козацькі полки були  розформовані і ліквідовані.
Ось так поступово від зимівників і вільних поселень українське козацтво було майже примусово «приручене» і «прив’язане» до тієї чи іншої місцевості, але це не викоренило традиції і пам'ять про давні часи, і зараз по всій Україні розкидані села, назви яких говорять, що їх заснували саме козаки!





Автор: INDRA


Також може зацікавити:

Категорія: Культура, побут і життя козаків | Переглядів: 14489 | | Теги: козацьке, кріпаки, Село | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
1 Сергій • 02:18, 25.05.2014
спасибі за цікаву статтю

болюче вразило наступне формулювання, чув про зовсім протилежні реалії - ті люди хто берегли пам'ять про справжнє козацтво, вільних степовиків-християн - нізащо не хотіли вступати в імперські козачі реєстри, часом навіть вважали це за гріх, йшли тільки з великої нужди:

"3 травня 1783 року в Слобідській та Лівобережній Україні ввели кріпацтво і майже одразу почались «шукання козацтва», нещодавно покріпачений люд намагався довести свою приналежність до тих, кого обійшла кріпацька доля."

мої прямі предки - з закріпачених козаків Полтавської губернії, родичі в 1917-1923 рр. приймали участь у формуваннях військових формуваннях вільного і червоного козацтва. старші свято берегли переказ, що справжній козак - то вільна людина по волі Божій, а не царській чи панській, а всі ті козачі реєстри - то обман і облуда, всі вони до дного місця, їх вводили ті люди, які незнали справжнього козацтва - вільного люду по волі Божій, ті люди, які хотіли поневолити вільний козачий народ...
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Рецепти страв

2. Обыграть казино тепе...

3. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

4. Улюблена гра

5. Ваш улюблений гетьма...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!