Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Чи потрібна сайту російськомовна версія?
Всього відповідей: 1219

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2009 » Січень » 2 » Морські походи козаків
21:26

Морські походи козаків

морські походи козаківПостійні зіткнення з турками змусили козаків зайнятись створенням власного флоту. Його роль в історії України важко переоцінити. Можливо, саме завдяки йому Крим є частиною України, а не Туреччини.

Організація морського походу відрізнялась скурпульозністю: це і вибір похідного отамана, що знався на справі, і чітке визначення мети, підбір козаків у екіпажі, вибір часу побудови чайок, забезпечення необхідним оснащенням.

За кілька тижнів до походу збирали деревину та все необхідне для побудови і оснащення чайок. Кожен змайбутній екіпаж, у складі якого було близько 50-70 козаків, будував чайку під себе. Залежно від розмаху майбутнього походу, виставлялась флотилія величиною від кільканадцяти до 80-100 бойових суден. Така усього кількатижнева швидкість створення флоту вимагала надзвичайно впорядкованої організації запорізької громади.

Для будівництва кораблів використовувалась липа, ситник, верба та ін., яких у районі Дніпра було достатньо. Лісові масиви тягнулися великим шматком площі правобережжя Дніпра, в районі порогів та на островах Великого Лугу.

Будова і характеристика "Чайки"

Щодо основного козацького судна, чайки, слід сказати, що був це великий морський човен, що вміщав, як уже було сказано, від 50 до 70 чоловік, з усім необхідним оснащенням, озброєнням та провіантом. Головним його елементом, за Бопланом, був кіль, що мав довжину біля15 метрів, видовбаний з липи або верби і поширювався вгору. Від нього далі розбудовували корпус. Дошки прибивались цвяхами, розширюючи і видовжуючи корпус зі зростанням корабля у висоту. Човен забезпечувався також жердинами. Міцно спаяні дошки обливали смолою.
будова козацької чайки
Далі ззовні по обох бортах прив'язували снопи очерету. Ці снопи запезпечували "плавучість" чайки навіть при серйозному наборі води у середину судна. До того ж, ці снопи виконували функцію буфера при счепленні з іншим кораблем і частково охороняли екіпаж від куль. Воду, яка потрапила усередину, виливали назад черпаками.

Вирушаючи в морський похід, правилом було брати з собою зо дві рушниці або пістолі, три кілограми пороху, свинець до нього і шаблю. Крім цього, на чайці могло бути встановлено до 6 малих гармат-фальконетів.

Турецькі застави на водних шляхах запорожцями ліквідовувались або просто обходились стороною.

Морські походи запорожців

морські походи козаківНа XVI сторіччя припав розпал турецько-татарських грабіжницьких походів углиб України. Тому українське козацтво остаточно усвідомлює необхідність мати власну потужну флотилію, щоб впливати на розвиток подій на чорноморському узбережжі. Побудовою такої флотилії і зайнялися низовики-запорожці.

Уже в XVII ст. запорожці здійснили успішні морські походи, а козацький флот, завдяки реформам кошового Сагайдачного зміцнів організаційно і збільшив свою чисельність. Так, у 1606 р. вони штурмували Кілію над Дунаєм, Акерман у гирлі Дністра і болгарське місто Варна. З цього розпочався повальний успіх запорожців на морі. Пізніше, протягом наступних 15 років, вони захоплювали Азов, Кафу, Трапезунд, Трабзон, Синоп і багато інших міст, завдаючи суттєвих втрат османам уздовж всього чорноморського узбережжя.

Активні наступальні дії козацького флоту змушували турків неодноразово відбудовувати укріплення і фортеці в пониззі Дніпра - Очаків, Тулчу, Каракермен та інші. Але козаків це не могло зупинити. Вже в березні 1624 р. вони організували похід на Крим. Десант із 80 чайок висадився поблизу Кафи і здобув її.

З другої половини XVI століття запорожці почали влаштовувати відплатні походи на османські володіння на півдні України: Очаків (1589), Аккерман (1594, 1601), Кілію (1602, 1606), Ізмаїл (1609, 1621), Каффу (1616). Скориставшись слабкістю Туреччини через війни з Австрією і Венецією, козаки на початку XVII століття організували справжню навалу на турецькі міста. Запорожці здобули Варну (1604), Трапезунд (Трабзон, 1614, 1625), Синоп (1614), кілька разів нападали на Стамбул (1615, 1620 і тричі 1624), викликаючи паніку серед місцевого населення. Західна Європа з захопленням сприймала кожну звістку про походи українців.

До Константинополя 1615 року козаки підійшли на 80 чайках, гарнізон якого тоді нараховував 24 тисячі яничар і 6 тисяч сіпахів.

На берег запорожці зійшли між столичними портами Мізевною і Архіокою, спаливши їх. Осатанілий султан дав наказ наздогнати запорожців, котрі з багатою здобиччю відпливли назад. Козаки були змушені прийняти важкий бій біля гирла Дунаю, спромоглися навіть взяти на абордаж кілька галер і привести їх до Очакова, де спалили на очах турецького війська.

Також пам'ятним був 1624 рік, коли козаки тричі нападали на Константинополь, незважаючи на домовленості і протидію, що їм чинина Річ Посполита і Туреччина, аби не допустити нових морських походів запорожців. Так, було спалено значну частину човнів на Дніпрі.

Таким чином, основними рисами козацького військового мистецтва на морі були: по-перше, відчайдушна рішучість і активність, вміння вчасно завдавати удари наперед з метою перехоплення ініціативи; по-друге, висока маневреність, непередбачуваність та мобільність; по-третє, твереза оцінка власних сил і сил супротивника; по-четверте, ретельна всестороння підготовка; по-п'яте, нерушна військова дисципліна, безумовне виконання наказів флотоводця; в шосте, вмотивованість запорожців, бажання повернути українських бранців додому і відплатити ворогу за спустошливі набіги.

Козаки значно розвинули києво-руське мореплавання, вдосконаливши тактику і пристосувавши його до реалій нового часу. Козацький флот багато років відволікав Османську імперію від українських земель, змушуючи їх захищати свої рубежі, а не думати про нові грабунки і завоювання.





Автор: Монах


Також може зацікавити:

Категорія: Походи | Переглядів: 7730 | | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 4
avatar
1 Вадим-берсерк • 21:38, 20.01.2010
Дякую, гарне повідомлення, саме те що шукав.
avatar
2 Nahaba • 14:51, 23.01.2010
От такими були наші предки...А зараз що? Люди плавати не вміють,не те що в морські походи рушати!
avatar
3 РАзрушитель • 20:19, 22.02.2010
канеш не то что конкретно надо но с пивом пойдёт
avatar
4 Eddie • 22:17, 09.11.2012
Reading this makes my decisions easeir than taking candy from a baby.
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!