Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Який із цих союзників був найкращим для козаків?
Всього відповідей: 1377

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2009 » Січень » 4 » Устрій Січі
13:31

Устрій Січі

устрій на січіУтворення Запорізької Січі - сакраментальна подія в історії України. Січ виступила для українського народу основою у боротьбі супроти національного і кріпосницького пригноблення, турецько-татарської агресії.

Передумови

 Ще на початку XVIст. черкаський староста Дашкевич запропонував литовському сеймові план побудови фортифікацій на Дніпрових островах. Держава потребувала форпост у боротьбі проти татарських орд, а також проти частини вільного козацтва, що не гребувало розбоєм на християнських землях.

Проте, для здійснення цього проекту литвини коштів не мали. Тому організацію, стратегію і вітрати на боротьбу за опанування прикордонням взяли на себе наддніпровські магнати і старости. В цьому контексті діяв і славнозвісний кошовий Д.І.Вишневецький.

 За порогами, поблизу татарських переправ і багатств Великого лугу і була заснована Січ.

Устрій

січовий устрійВійськова залога на Запорізькій Січі, що часто називалась також і кошем, нараховувала, зазвичай, кілька тисяч (іноді це число доходило до 10 тис.) добре озброєних козаків. На площі, оточеній оборонними спорудами і куренями, містилася церква, будинки старшини, школа та інші господарські споруди і військові майстерні. Січова церква і духовенство перебували під зверхністю Києво-Межигірської архимандрії. Саме площа навпроти церкви була центром політичного життя козаків, тут відбувалися Січові ради та інші значущі події.

Поза валами (якщо Січ знаходилась на острові, то базар мав дислокацію на материковому березі Дніпра) знаходився Січовий базар, куди радо навідувались купці зі своїм крамом. Січовики продавали тут як продукти своєї праці — рибальства і мисливства, так і захоплені у боях і набігах трофеї.

На Січі не було ні феодальної власності на землю, ні кріпосництва. На Запоріжжі домінував принцип найму. Панівну верству січовиків становили не звичні у ті часи феодали, а звичайні власники прибуткових рибних промислів, багаті скотарі й ті, хто зумів дуже вигідно продати військову здобич або полонених. Пізніше, у зв'язку з розвитком землеробства та інших галузей господарства, домінували власники великих зимівників, водяних млинів, чумацьких валок, тощо.

Цим багатіям протистояла так звана сірома (або, зневажливо, "голота"), тобто маса бідняків, позбавлених або відтиснутих від засобів виробництва і приватного житла. Середній клас представляли мілкі власники, вправні воїни та молодші сини східноєвропейської аристократії. Із середовища багатого козацтва сформувалася правляча верхівка — старшина. В руках цієї групи перебувала майже уся адміністративна і судова влада, під юриздикцією старшини перебували фінанси і значна частина військових постів. Старшина представляла Військо Запорозьке в зносинах з оточуючим світом.

Традиційно старшину обирали на військовій козацькій раді, причому у виборах брало участь усе козацтво. Однак, старшина вміло маніпулювала сіромою і часто добивалась потрібних для себе рішень. Відзначаючи специфічні риси політичної організації запорізького козацтва, Січ нерідко називають «козацькою республікою».

Запорізькі козаки складали так зване товариство, громаду, яка розділялась на курені. Найвищий владний орган на Січі - військова козацька рада, у якій мали право брати участь усі без винятку запорожці. Через таку раду січова громада обирала собі кошового отамана, козацьку старшину, спільно вирішувала найважливіші питання.

На Запоріжжі діяв страхітливий козацький військовий суд, який суворо карав злочинців. За вбивство товариша, наприклад, призначали смерть. Каралося приведення у Січ жінок, пияцтво під час походів (козак з кінцями летів у воду), кривда жінки, неповага до кошового, тощо.

Запорізька Січ славилася своїми школами при церквах, де діти козаків навчалися письма, церковного читання, співу та музики. Показовим для ілюстрації рівня культури на Січі було шанобливе ставлення запоріжців до книги.





Автор: mike13


Також може зацікавити:

Категорія: Козацька державність | Переглядів: 3988 | | Рейтинг: 3.3/3
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!