Драгелі (дріглі, холодець, холодне, гишки, студенець) — одна з найпопулярніших м'ясних страв.
Свинячі (телячі, яловичі) ноги (гомілку) варили, поки м'ясо не відставало від кісток.
Під кінець варіння в юшку додавали коріння петрушки, пастернаку, моркву, а також цибулю, перець, сіль.
Відокремивши м'ясо від кісток і розклавши його по мисках,заливали юшкою, заправляли тертим часником і ставили у холодне місце.
За декілька годин драгалі застигали у желеподібну масу. До них обов'язково готували гострий соус(хрін).
Коріння багаторічного хріну очищали, терли на дрібній тертушці, додавали тертий свіжий буряк і оцет або тертий квашений буряк і буряковий квас, цукор і сіль.
Хрін повинен був вражати своєю гостротою.Драгалі готували звичайно лише тоді, коли забивали худобу: на Різдво, Великдень, на весілля, хрестини, похорон.
Ця страва входила до складу обов'язкових в урочистій народній трапезі.