Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Хто такі козаки?
Всього відповідей: 1179

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2014 » Квітень » 2 » Козак і люлька
15:54

Козак і люлька

Для жодного українця не секрет, що козаки дуже любили подмухати димом з люльки. Люлька для сіроманця була на рівні з добрим конем, гострою шаблею. Звідки ж взялася ця традиція, як і коли потрапив тютюн і люлька до Вкраїни? Звідки брали тютюн та чи використовували домішки? Які були звичаї, пов’язані з палінням? На ці і інші питання спробуємо дати відповідь.

Корені традиції

Наддніпрянщина має давні традиції файкування. Ще скіфи використовували праобраз люльки, правда без мундштука. Такою чашею, сповненою різноманітним зіллям, окурювали людей і житла в ритуальних чи магічних цілях. Більшість скіфів жили у степових пустках, відповідно в хід йшли усі відомі лікувальні степові рослини. Імовірно, з такими травами як полин і буркун використовувалась дика конопля, що володіє певним галюциногенним ефектом і мала широке застосування в тогочасній медицині і обрядах.

Люлька і тютюн в Україні часів козаччини

козацькі люльки

Як відомо, практика куріння люльки потрапила у Західну Європу з Америки в XVI столітті разом з картоплею, помідорами і кукурудзою. Звідти люлька з тютюном були запозичені турками, що полюбляли всілякі екзотичні викрутаси. І от вже від османів люлька потрапила до запорожців, де зазнала великої популярності. Одні вважають, що це сталося у першій половині XVII століття, інші стверджують, що не раніше Руїни. Напевне, перша люлька козакові дісталась як трофей в одній з сплюндрованих козаками фортець у гирлі Дніпра. Також логічно припустити, що паління за допомогою файки стало масовим явищем у часи гетьмана Сагайдачного. Морські походи під його проводом або заочним благословенням щедро наповнювали козацькі кишені трофейними тютюнцем, люльками та іншими скарбами.

 

Козацька люлька була зроблена в основному з обпеченої глини. У якості мундштука в основному використовувалось стебло очерету, який завжди можна було надибати у плавнях біля Січі. Після засмолення такий очерет викидали і готували наступний. Рідше використовувалась люлька і мундштук з дерева. Для цих цілей обирались здебільшого грушка, горіх і вишня. Широкі верстви козацтва надавали перевагу коротким люлькам-носогрійкам через їх зручність. Старші запорожці, старшина використовували вже довші і більші файки, не рідко коштовно оздоблені.

Та от здобутий у османів в бою тютюн швидко закінчувався. Було ще два шляхи поповнення його запасу: торгівля і вирощення власного. Торгівельні чумацькі валки везли у приморські міста і Крим товар власного виготовлення. Його продавали або обмінювали на не виробні, але затребувані Україною товари, такі як прянощі, сіль, морська риба і, звісно, тютюн. Паління тютюну в той час – досить дорога, навіть елітарна, забава (відомо, що файкування в козацьку добу було звичаєм в основному в шляхетському і запорізькому середовищі). Козаки-запорожці, що називали себе лицарством, дуже легко відносились до розтринькування здобутих багатств на різноманітні радощі життя, такі як продукти бродіння, зброя, коні і тютюн. Тому було надзвичайно вигідно торгувати з Запоріжжям тютюном і є мало віри, що ніхто з підприємливих співвітчизників не розгорнув закупівлю в османів відповідного насіння.

Тютюн і домішки: що ж курили козаки?

український степОтож, не всі сорти тютюну підходили для вирощення в українських широтах. Ті, що підходили, пізніше стали називати махорковими сортами і їх відомою рисою була сильна жорсткість, від якої «горло дере». Тому була потреба у суміш з тютюном додавати запашні трави. Але причиною цьому був не тільки споживацький запит. У північному Причорномор’ї сконцентрована чверть світового запасу чорноземів, трави, що буяли у степах, дивували усіх людей, які спостерігали їх. За свідченнями сучасників козаків, ковила могла приховувати вершника на коні по голову і вище. Ця неймовірна родючість Дикого Поля спонукала людей надавати особливу магічну силу степовим рослинам. Це вже потім вчені довели усю їх лікарську і профілактичну дію.

Ось невеликий перелік рослин, які козаки додавали в люльку:

  • любисток
  • м’ята
  • полин
  • материнка
  • деревій
  • буркун жовтий
  • аїр
  • валеріана лікарська
  • ковила
  • гостролист.

Кожна з них володіє певним цілющим впливом на тіло людини. Наприклад, м’ята заспокоює нервову систему і позитивно впливає на тонус, материнка протидіє хворобам шлунку і поліпшує апетит, любисток має антисептичну і протипухлинну дію. Більшість має особливий приємний запах, що також має свою дію на організм і психіку. Це те, що в наш час називають аромотерапією.

Ще є свідчення про застосування невідомих трав, які називались чаклун-трава, розрив-трава та інші. Першу, наче, вміли знаходили лише характерники і ця чаклун-трава оберігала козака від кулі і шаблі. Розрив-трава використовувалась для знищення пут, кайданів, відкриття замків. Навряд чи колись існували трави з подібним ефектом, але, можливо, у той час ще існували якісь відповідні зілля, що зникли зі світу разом з турами і тарпанами через людську діяльність.

Не можна не додати, що мало імущі козаки частенько не могли дозволити собі купити тютюн, тож курили виключно зілля, що, безумовно, позитивно впливало на їх здоров’я. Можливо, те саме робили і козаки мудрі.

Рецепти козацьких сумішей

На жаль, до нашого часу майже не дійшли згадки про пропорції між тютюном і зіллям у козацькій люльці. Відомі тільки два: «чорний тютюн» (чверть – полин, решта - тютюн) та мішанка з тютюном і буркуном жовтим навпіл. Втрата цих відомостей у товщі віків може бути пояснена зруйнуванням тяглості поколінь українців і двома тютюновими революціями – виникненням сигарет-самокруток і сучасних цигарок, що мали більший вміст нікотину і більш примітивний спосіб паління.

Ще декілька слів про заготівлю зілля. За повір’ями, воно входить у найвищу фазу сили у такі язичницькі свята, як Івана Купала. Пучок з зіллям потрібно гарно підсушити у сухому і теплому місці. Хтось це робить на стріху, а хтось над батареєю централізованого опалення.

Ви можете самостійно розробляти свої рецепти у змішуванні. Трави можна дістати у складі лікувальних чаїв на ринку і у аптеках. Тут має гарно працювати інтуїція, бо у випадку вдалого поєднання, Ваша люлька починає пахнути свіжістю поля і суміш дуже смакує. У випадку ж невдачі захочеться файку відкинути. Це як кулінарія.

 

Культура паління

Козаки мали свої специфічні традиції паління люльки. Як вже було зазначено, побутувало певне сакральне відношення до цього процесу. Звичаєм не схвалювалось курити у приміщеннях, тільки на свіжому повітрі. В процесі паління не можна було спльовувати на землю, це вважалось за святотацтво.

Запам’ятай, козаче, земля тебе породила, дала тобі тютюн, тож негоже так її кривдити!

Перед важливою справою прийнято було посидіти з люлькою, щоб остаточно вирішити, чи правильно обраний шлях і чи вірно дотриманий ритуал, наприклад перед пасхальним прийомом їжі.

Сірників в той час не знали, прикурювали у поході використовуючи спеціальний трут для висікання іскор. При вогнищі користувались розпеченим вугликом або обвугленим кінцем палки. Люлька пасувала козаку під час неквапної поїздки на коні, під час гарної розмови біля багаття, перед магічним ритуалом, після бою.

Козацька люлька - підсумок

Отже, люлька була потрібна козакам не для швидкого отримання дози нікотину, а задля відпочинку, лікування і просто приємного проведення часу. Раджу усім курцям, що не бажають кидати палити, переходити на люльку. Це збереже Вам здоров’я, надасть жаданий дотик до побуту предків. Шукайте майстрів, бо в свої вироби вони вкладають натхнення, що робить їх файки унікальними.

Куріння люльки – це відпочинок, зняття стресу і просто смачно. Люлька надає можливість на певний час відійти від виру подій, звільнитись від натиску шаленого темпу сучасного життя і поглянути на себе та свої дії зі сторони, задля забезпечення ефективності і відповідності обраному шляху у житті.





Автор: Тарко


Також може зацікавити:

Категорія: Культура, побут і життя козаків | Переглядів: 7671 | | Теги: козаки, степ, трави, паління, Куріння, люлька | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!