Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Чи потрібна Україні нова революція?
Всього відповідей: 2472

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » Архів новин
« 1 2 ... 5 6 7 8 9 10 11 »
Доброго здоров'я, Мандрівники! Сьогодні мова піде знову про славного Івана Сірка. Якось один із відвідувачів нашого порталу надіслав мені у листі таке прохання:

Перш за все на сайті зроби заклик до козаків, щоб писали до уряду і президента про присвоєння залізничній платформі імені "І.Д. Сірка". На автостраді поруч із залізницею вказівники і Рідною Мовою , і англійською говорять про Івана Дмитровича Сірка. А залізнична платформа зветься 86- кілометр. Це не добре ! Як гарно звучатиме : "Дайте квиток до Сірка"- так будуть говорити люди. І Славний Батько наш Іван Дмитрович , посміхнеться ! Їй Богу , посміхнеться!

Виклав думку, а Вам побратими уже вирішувати, хто має час, бажання та змогу - нехай займеться тим. ... Глянути далі »
Категория: Думи і балади | Переглядів: 3042 | Дата: 13.01.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (2)


Рік і місце народження Івана Сірка невідомі. За деякими даними він народився в сім'ї шляхтича на Поділлі. За іншими родом з козацької слободи Мерефа (Слобідська Україна, нині Харківської області).

Легенди, перекази

За переказами, вже народження Івана Сірка було незвичайним — хлопчик народився з зубами, чим налякав всіх присутніх. Батько, вирішив всіх заспокоїти та заявив, що Іван «зубами буде гризти ворогів». Але це мало заспокоїло селян. До дитини віднеслися з острахом, в якійсь мірі, це було оправдано, тому що він з дитинства проявляв незвичайні здібності.

Козак (отаман Сірко). Картина І. Рєпіна. 1889

... Глянути далі »

Переглядів: 8481 | Дата: 05.01.2010 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

Саме такі слова сьогодні звучали в не надто агітувальній рекламі Яценюка.
 Навів їх не через симпатію до цього діяча, а за суть , яку вони несуть.
 Щиро бажаю, щоб цей рік був справді новим, якісно новим! Козацькому порталу бажаю хорошої індексації,
 відданих користувачів, українцям бажаю здоров'я, наснаги та сала, білорусам - картоплі,
 а росіянам - газу, нехай той газ їм так дмухає...
 Всім іншим - щастя та всіх земних благ =)
 Тримайтеся люди і всього Вам найкращого!
 Ми ж бо УКРАЇНЦІ!
Переглядів: 2766 | Дата: 31.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

Відповідь вийшла доволі об'ємною, тому вирішив опублікувати її на головній, був би дуже радий якби свої маленькі праці кожен опубліковував тут, на головній. Це всіляко заохочуватиметься пишіть свої пропозиції на форумі,
_________________________________________________________________________

Сама суть комунізму: "единственый" народ! НАвіщо їм щоб УКРАЇНЦІ знали свою історію правдиву? - тоді буде помітно явну різницю між двома абсолютно різними культурами!
Наведу приклад з літератури : твір " Бояриня" - всі ми його вивчали, або вивчатимемо у 10 класі. Там яскраво описано, дику культуру московитів, де дівчина обмежена в побуті і цілком залежною від чоловіка, культур ... Глянути далі »

Переглядів: 3373 | Дата: 27.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (4)

Всі хто вчилися чи ще навчаються у школах,напевне чули,чи їм розповідали вчителі про різні предмети чи скарби які були на українській землі і через якусь причину були втрачені.Я впевнений що кожен думав:"А куди вони поділися?! От би знайти!". Тому я буду вести писати статті-дослідження про різні скарби нашої нації.
Отже почнемо! Напевне багато кому вчителі понарозказували зо три кола,а всі вірять.Я не кажу що вони кажуть неправду!Але вони не розповідають точну історію подій,а тільки "вершину айсбергу".
Наразі хотілося би розповісти вам про втрачене багатство нашої держави! Мабуть всі ви знаєте цю людину?:

Переглядів: 4266 | Дата: 24.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

У XVI в. в українськім громадянстві появилася нова, козацька, верства. Козаками називали спочатку людей, що йшли у Дикі поля для ловів і рибальства та на боротьбу з татарами. Це були найбільше міщани з пограничних містечок, як Канів, Черкаси, Брацлав та ін.

Пізніше козацька організація прийняла тривкіші форми. На Запорожжя почала прямувати шляхта визначних родів, особливо шляхетська молодь, що, бажала зажити буйним, напівдиким життям та добути собі славу в боротьбі з татарами.

запорожці почали будувати свої укріплені Січі — на Томаківці, Базавлуці, Микитиному Розі, врешті, славну Стару Січ на Чортом лиці.

Важливим складником корпоративної ідеології є символіка. Як верства, що орієнтувалася на здобуття лицарського статусу, козаки мусили виробити систему відповідних зовнішніх озн ... Глянути далі »

Переглядів: 3304 | Дата: 20.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Мандрував я інтернет сайтами...і знайшов доволі "цікаву" тему-Гомосексуалізм на Січі. А саме тут: http://www.batckivchina.uaforums.net/--vt200.html
Я уважно все перечитав,трохи посміявся і порозмислив!
Автор теми пише:
На цю ідею наштовхнув досить прозорий натяк у Яворницького: "щоб полегшити труднощі своєї одинокої долі, щоб мати якщо не супутниць, то супутників життя, запорізькі козаки часто зверталися у себе до так званого побратимства" (Д.Яворницький, "Історія запорізьких козаків", т.1, с.182). Далі йдеться навіть про те, що для побратимства навіть існував церковний обряд. То, можливо, ще задовго до визнання гомосексуальних ... Глянути далі »

Переглядів: 3707 | Дата: 19.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (14)

Мабуть всіх нас ламає одне питання:"Якою ж мовою спілкувались Запорозькі козаки?".Росіяни кажуть і доводять що російською,тому що самі себе козаки називали Руськими,тому і розмовляли на російській.Українці же навпаки доводять що наші героїчні предки не могли розмовляти російською!Виключно українська мова (чи наближена до неї). Давайте спробуємо розібратися!
Хто були Запорозькі козаки?В основному це селяни тікавші від кріпацтва.А українські селяни в той час розмовляли українською мовою.Тож і висновок наче простий! Та де там...Є один документ який тішить російськоверсійників!
Документ датовано 1709 роком.В цьому листі Кошовий отаман С ... Глянути далі »

Переглядів: 9842 | Дата: 16.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (6)

Тут нещодавно Лелека виклав статтю про те, хто може бути героєм України. Так ось, хтось із коментаторів кинув посилання на деякий матеріал із Вікіпедії, який виявився доволі цікавим. То був перелік усіх героїів України. Список справді дуже різноманітний та цікавий, від вчителів до спортсменів, політиків, поетів. Але найбільше здивував Тарас Григорович Шевченко, який, виявляється є працівником сталеварного цеху =) Викласти список в новині не вдалося, але окрему сторіночку ми таки створили. Переглянути сувій із героями України можна за ось цим посиланням

Переглядів: 3528 | Дата: 16.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)


Зовсім недавно побачила світ наша національна поштова система, принаймні так стверджують її розробники. Справді, система має ряд переваг, особливо у відношені щодо спаму, але наразі зареєструватись там можна тільки за допомогою спеціальних запрошень - інвайтів. Саме кілька таких інвайтів і підготував козацький портал для своїх користувачів. Ось ці інвайти:

http://mail.ua/registration/JfMdTMb8Db6

http://mail.ua/registration/wID8EFL7yoi

http ... Глянути далі »

Переглядів: 1978 | Дата: 13.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)


Жанр: RPG

Дата виходу версії 0.9: зима 2010

Опис: Мод реконструює тяжкі роки XVI століття на українських землях.Татари грабують та вбивають безвинних.Поляки з Литовцями зближуються і починають політику загарбання українських земель.Московія після тяжких часів проснулася, і під проводом царя Івана IV збирає військо та чекає славного моменту для удару. Козаки збираються на Запоріжжі,на о.Мала Хортиця,на славній Запорізькій Січі,під проводом Дмитра Вишневецького. Оберіть собі сторону та розширяйте кордони держави.

... Глянути далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 4584 | Дата: 13.12.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (14)

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 1008/2009
Про присвоєння В.Симоненку звання Герой України
За визначний особистий внесок у державне будівництво України, становлення та утвердження Рахункової палати як конституційного органу незалежного фінансового контролю постановляю:
Присвоїти звання Герой України з врученням ордена Держави СИМОНЕНКУ Валентину Костянтиновичу - Голові Рахункової палати.
Президент України Віктор ЮЩЕНКО
3 грудня 2009 року

Герой України". Кому належиться отримувати це звання?

Державні нагороди-це один з виявів визнання заслуг Країною перед її громадянами. За період Незалежності було роздано чимало звань, медалей ... Глянути далі »

Переглядів: 2788 | Дата: 13.12.2009 | Рейтинг: 1.0/1 | Коментарі (1)

Ареал етнічної основи українського костюма в цілому Жіночі черевики. XVII-XVIII ст.збігається з ядром Київської Русі — Київщиною, Сіверщиною, Поліссям, Поділлям i Галичиною; національні ж його риси стали складатися в XIV— XV ст. головним чином у селянському i козацькому середовищі.

До комплексу одягу XV ст. входила насамперед сорочка переважно із грубого саморобного полотна. У чоловіків вона була короткою, глухою, Дівочий одяг заможної городянки та селянки. XVI - XVIII cт.тунікоподібною, з прямокутною горловиною. Жіноча сорочка була довгою, різноманітного крою: тунікоподібна, з плечовими вставками (пришитими по основі й по підканню стану), з суцільнокроєними рукавами.

Як поясний чоловічий одяг відомі вузькі штани — гачі (ногавиці) з білого або темного сукна, а також широкі шаровари ... Глянути далі »

Переглядів: 2672 | Дата: 11.12.2009 | Рейтинг: 1.5/2 | Коментарі (1)

НЕщодавно сам зіткнувся з цим питанням, взнав, що вже начебто і пора реєструватись на пробне, а де і як - нуль відомостей. Допоміг інтернет, нижче напишу, що мені вдалося відрити. Отож, аби зареєструватись на пробне тестування потрібно: 1. Перейти на сайт , у меню зліва обрати "Пробне - зареєструватись", далі виконати всі інструкції та погодитись з усіма їхніми правилами (чогось поганого там не знайшов, перечитував майже повністю ;) . 2. Далі заповнюємо анкету, але вводимо реальні дані, бо потім будемо проводити за ними оплату і отримувати на них бланк із тестами 3. Після цього зберігаємо бланк який нам видадуть, відрізаємо квитанцію (її потрібно роздрукувати) 4. Протягом 7 днів оплачуємо тестування у будь-якому банку (хоча в мене в місті прийняв платіж ... Глянути далі »
Переглядів: 1883 | Дата: 10.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Шабля належить до холодної колючо-рублячої ріжучої зброї лезового типу. Перші шаблі з'явились у 7-8 ст. До 11-12 ст являли собою зброю кочових племен. За козацьких часів використовували багато різновидів шабель. Завдяки еволюції зброї і військового мистецтва шабля й шашка тривалий час були домінуючим типом холодної зброї у військах багатьох краї ... Глянути далі »

Переглядів: 2767 | Дата: 07.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Краще догана мудрого, як похвала
дурня.
Розумний учить, дурень повчає.
***
Розумний розсудить, дурень осудить.
***
По одежі стрічають, по уму проводжають.
***
Маєш голову, май же й розум.
***
До булави треба голови.
***
В голову, як у торбу, що знайдеш,
те й сховаєш.
***
Око бачить далеко, а розум ще далі.
***
Перед розумом і сила поступається.
***
Розумній голові досить дві слові.
***
Людей питай, а свій розум май.
***
Говори мало, слухай багато, а думай ще
більше.
***
Розум не в бороді, а в голові.
***
На всякого мудреця досить дурості.
***
Кожний мудрий свого д ... Глянути далі »
Переглядів: 2770 | Дата: 05.12.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)



Цікава прога, яка допомагає визначити розташування небесних тіл в будь-який час.
Наприклад вводимо або вибираємо точку Землі з якої проводитимо спостереження, час і кілька інших умов. Нажимаємо готово і можемо спостерігати за положенням світил, планет, астероїдів та іншого, натиснувши на певний елемент небосхилу одразу отримуємо повну інформацію про це тіло (зірка, планета чи ще щось таке)
Працює 100%, неоднаразово перевіряв, колись наперед вдалося визначити, що Юпітер в певний час проходитиме під місяцем - так і сталося, корисна та цікава штука, варто спробувати.

... Глянути далі »

Переглядів: 2167 | Дата: 02.12.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Матеріал взято з www.unovolia.pp.ua
Це малі вирізки з довшої статті, яку у львівській тюрмі „Бриґідки" весною 1934 року написав провідний діяч ОУН Зенон Коссак. Лекційною працею про український націоналізм користувалися українські політичні в'язні в тій тюрмі. Праця не має заголовку, ні підпису автора з конспіративних причин. Її переписували в'язні і передавали іншим.

 Один примірник зберігся завдяки тому, що його з оригіналу переписали тодішні політичні в'язні — Василь Крупа і А. Глушко в місяцях
травні-липні 1934 року. Копію з тюрми виніс Василь Крупа і склав її до диспозиц ... Глянути далі »
Переглядів: 1858 | Дата: 28.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Вперше назва "Україна" з'явилася наприкінці XII ст. в Іпатіївському літописі у 1187 році у зв'язку зі смертю в Переяславі князя Володимира Глібовича. У літописі говориться: "...и плакашася по нем всі переяславци... бе бо князь добр и крепок на рати... и о нем же Украина много постона...". За часів Галицько-Волинського князівства його землі одержали назву "Україна", яка пізніше, з XVI ст., вживалася в документах в межах більшості заселених українцями земель, що увійшли до Польщі.

***
Найдавніші прізвища, тобто власні особові назви, близькі за значенням до сучасних прівищ , зафіксовані в українських пам'ятках ділової мови — грамотах ХІV - XV ст. Це князь Іван Васильович Чорторийський, пан Іван Чорний, пан Воячко Рогатинський. Характерно, що все це прізвища людей, котрі належали до ... Глянути далі »

Переглядів: 2754 | Дата: 22.11.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (2)

Новий гетьман Іван Колединський, з придомком Мазепа, походив з дрібної, православної шляхти в Білоцерківщині. Батько його Степан був білоцерківським отаманом і власником села Мазепинець, мати — Мокієвська з роду, повдовівши, постриглася в черниці. Черницею була теж його одинока сестра, що покинула свого чоловіка Войнаровського через його велику прихильність до католицтва. Сестрінок Мазепи Андрій Войнаровський ховався на його дворі, сестрінка Марта теж була черницею.

Дата народження Мазепи непевна. Хитається поміж 1629 і 1632 роком. Нема теж певних відомостей про його початкову й вищу освіту. Одні впевняють, що Мазепа студіював у київській академії, другі, що в єзуїтській колегії у Варшаві, інші оповідають про його науку за кордоном. Певним є всеж таки те, що в 1649-1652 рр. Мазепа був ... Глянути далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 1670 | Дата: 18.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Напевно, вам відомо, що в Україні, нарешті, стали з"являтися органічні продукти харчування. Але їх ще така мала кількість, і так тяжко їх знайти не те що на вулицях свого міста, а і в інтернеті. Тому хочеться проінформувати всіх, хто цікавиться даною темою, про появу пошукової системи яка здійснює пошук таких продуктів на всіх тематичних сайтах.
Фізично сторінка пошукової системи зараз знаходиться за адресою: youneed.at.ua/naturalfood/search.htm

Якщо вона набуде мінімальної популярності і виявиться потрібною загалу - планується придбати для неї домен.
Також, є можливість додати дану форму пошуку собі н ... Глянути далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 1940 | Дата: 17.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Закони України сьогодні дозволяють 5 10 громадянам зібратися та утворити козацьку організацію, а якщо по 5 10 громадян буде в 14 областях України, то це дає право зареєструвати всеукраїнську організацію, виготовити саморобні ордени й медалі і роздавати їх, як брязкальця, депутатам різного рівня, керівникам підприємств. Багато хто розуміє, що це брязкальця, але все це негативно впливає на репутацію козацького руху. Аналіз політологів показав, що добра половина зареєстрованих Міністерством юстиції України козацьких організацій існують тільки на папері. У керівництві таких організацій знаходяться люди, які навіть в армії не служили, а одягли на себе погони полковників, генералів і маршалів. Н ... Глянути далі »
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 1869 | Дата: 17.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

Маловідомі історичні факти

автор статті Сланіслав Біличенко
бакалавр Національного університету “Києво-Могилянська Академія”, Миколаївська філія

Перенесемося в Південну Африку. Йде англо-бурська війна (1899-1902 рр.). Бури борються проти імперської британської армії. А от командир одного із загонів бурів - українець Юрій Будяк. Це й не дивно, коли в жилах - козацька кров. Цікаве інше. У полон до цього загону потрапляє англійський військовий журналіст, звали якого Уїнстон Черчілль. Так, це був майбутній славнозвісний прем’єр-міністр Великобританії, і саме його врятував Юрій Будяк від розстрілу. Згодом, завдяки вдячному У.Черчіллю, Ю.Будяк вступив до Оксфордського університету. У 1917 році Ю.Будяк працює в апараті Центральної Ради - уряду Української Народної Республіки, а пот ... Глянути далі »

Переглядів: 2559 | Дата: 17.11.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Третій із братів, Володимир, підчас цієї боротьби перебував далеко на півночі, у Новгороді. Старші брати не вважали його рівним собі, бо мати його Малуша не виводилася з княжого роду; була донькою Малка Любчанина, з города Любеча, й на дворі Ольги була тільки ключницею. Зате Володимир мав прихильників серед міщанства, а дорадником його був його дядько, мудрий і поважаний Добриня.

Ярополк, як забрав землю Олега, задумав узяти собі й Новгород. Може таку раду дав йому Свенельд; князь міг бути тільки тоді сильний, коли володів сам один у цілій державі. Володимир не мав сили боронитися, кинув свою волость і виїхав за море, до Скандинавії. Ярополк осадив у Новгороді с ... Глянути далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 1878 | Дата: 16.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

По вступних нарадах української парляментарної репрезентації дня 10 й засіданні Народнього Комітету дня 12 жовтня, зібралася у Львові дня 18 жовтня 1918 р. Українська Конституанта. Принявши в себе всіх українських соймових і парляментарних послів та представників усіх політичних партій, вона прозвала себе Українською Національною Радою й під проводом посла Евгена Петрушевича приступила до державно-творчої праці. Вже на другий день по свому першому зібранню проголосила вона резолюції такого змісту:

Стоючи на становищі самоозначення народів. Українська Національна Рада постановляє:

Ціла українська етнографічна область в Австро-Угорщині, зокремаж Східня Галичина з граничною лінією ... Глянути далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 1924 | Дата: 16.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

Словяни знали хліборобство з дуже давніх часів, але у їх лісовій стороні мало було доброї землі і рільництво поширювалося поволі. Тому й деякі грецькі та арабські письменники говорять, що словяни не люблять роботи на полі. Аж пізніше, як словянські племена ввійшли у більш родючу лугову смугу, хліборобство знайшло добрі основи і стало головним заняттям наших предків. В Х ст. навіть у малородючій країні деревлян були всюди управлені поля. Арабський подорожник Ібрагім ібн-Якуб хвалить вже словян за їх пильність і робучість: «Пильнують хліборобства і добувають собі прожиток краще, як усі народи півночі».

Ріллю орали зразу ралом або сохою; це була звичайна кривуля з дер ... Глянути далі »

Переглядів: 2118 | Дата: 15.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Походження назви "Україна" має давнє походження. Спочатку воно означало "край, пограниччя", а пізніше територію. Слова край, країна мають загальний корінь. Весь парадокс цієї етимології полягає у тому, що ці слова є омонімами, що означають протилежні поняття. Наприклад, край по одній версії - кінець, грань, сторона, а по іншій - місцевість, територія. Вдумайтеся в зміст словосполучення "безкрайній край" - зараз ніхто в цьому не знаходить нічого парадоксального (типу кінець без кінця, немасляне масло), але ж колись воно означало прикордонну територію. У російській мові є слово "страна" (сторона, моя сторонка, странствовать - шляться по сторонам:)), теж свого роду прикордоння, яке дав ... Глянути далі »
Переглядів: 3200 | Дата: 14.11.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

Розумовський Кирило (18 березня 1728, Лемеші, Козелецького повіту, Чернігівський хутір — 9 січня 1803, Батурин, Чернігівська губернія) — останній гетьман Лівобережної України (1750—1764), граф, російський генерал-фельдмаршал, президент Петербурзької академії наук.
Походження прізвища
Колись, кажуть, один реєстровий козак із чернігівського хутора Лемешів, поблизу Козельця, Грицько, похмелившись, полюбляв мало не кожного із своїх друзів оцінювати так: "Що то за голова, що то за розум!" Останнє слово приказки згодом перетворилося в прізвисько козака, а ще пізніше — в прізвище. Онуком цього Грицька Розума був останній український гетьман Кирило Григорович Розум. Однак після того, як імператриця Єлизавета Петрівна нагородила онука колишнього козака графським титулом та званн'ям фе ... Глянути далі »
Переглядів: 3069 | Дата: 13.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Коза́цькі літо́писи — історико-літературні твори 2-ї половини XVII — середини XVIII століття, присвячені козацьким війнам. Цінні джерела для дослідження вітчизняної історії і важливі пам'ятки літератури. Мова більшості літописів —книжна, близька до народнорозмовної.
[ред.]
Історія

Особливе значення серед літописів 2-ї половини XVII — початку XVIII століття мають історичні твори, присвячені козацьким війнам. Звідси їх умовна назва — «козацькі», «козацько-старшинські» літописи, хоч від літописів у традиційному розумінні вони значно відрізняються.

До наших днів дійшли три найвизначніші козацькі літописи — Самовидця (про події 1648 — 1702 років, вірогідний автор — Роман Ракушка-Романовський), Грабянки (1710, про події від виникнення козацтва до 1709) та Самійла Величка (1 ... Глянути далі »

Переглядів: 2824 | Дата: 13.11.2009 | Рейтинг: 4.5/2 | Коментарі (2)

Бойов́ий гопáк — українське бойове мистецтво, відтворене на основі елементів традиційного козацького бою, що збереглися в народних танцях та власного досвіду дослідника бойових мистецтв львів'янина Володимира Пилата.Що таке Бойовий Гопак

Протягом століть життя українського народу під чужим пануванням будь-які прояви національної культури, а тим паче бойової, жорстоко переслідувалися. Тому до наших днів практично не збереглися цілісні методики самовдосконалення, якими користувалися скитські воїни, руські дружинники та запорізькі козаки, хоча в багатьох українських родах ще не перервався ланцюжок таємної передачі знань про бойове мистецтво від батька чи діда до сина чи онука.
Початок відтворення Бойового Гопака

Перш ніж почати роботу над відродженням бойового гопака Володимир ... Глянути далі »

Переглядів: 2720 | Дата: 13.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (2)

Найдавнішими монетами відкарбованими на українських землях були емісії грецьких колоній заснованих на північному узбережжі Чорного моря (Ольвія, Тіра, Херсонес, Пантікапей та ін.) Випускались вони впродовж 6 ст. до н. е. — 4 ст. н. е. Однак ареал їх розповсюдження є незначним. Одночасно поширювались і монети карбовані на монетних дворах материкової Греції та островів Егейського моря і Малої Азії.

Значно частіше зустрічається на українських землях монетна продукція стародавнього Риму. Насамперед, це срібні денарії імператорської епохи, особливо часів панування імператорів Траяна, Адріана, Луція Вера, Марка Аврелія та Коммода (2 ст. н. е.). Ці монети перебували в обігу до 5 ст. Знахідки ... Глянути далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 3149 | Дата: 13.11.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Не пізніше, як у 1037 р. побудував Ярослав Мудрий камяні укріплення довкола поширеного Києва, а в них славні «Золоті Ворота». Первісно творили їх дві башти з грубими на 1 метер а 14-17 м. довгими стінами, що віддалені від себе на 7 метрів, були получені склепінням і завершені маленькою церковцею Благовіщення. «Золотими» прозвано ворота мабуть, від золотої крівлі церкви, хоча збереглася легенда про золочені одвірки тих воріт. Подорожник XV І ст. Гайденштайн вияснює, що стіни Золотих Воріт були золочені. Письменник XVII ст. Кальнофойський бачив ще Золоті Ворота не зовсім зруйновані й прирівняв Благовіщенську церкву на них до церкви на т. зв. Святих Воротах Київо-печерської Лаври. На рисунку Вестерфельда з 1651 р. бачимо ще добре збережені луки й одну башту Золотих Воріт. До наших часів збере ... Глянути далі »
Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 1964 | Дата: 12.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)


Народна матеріальна культура є надзвичайно складним явищем, сформованим у системі різноманітних чинників: соціально-економічних, історичних, географічних, власне етнічних. Сукупно вони визначали як етнічні обриси матеріальної культури, так і регіональну її своєрідність — окремі типи, підтипи, варіанти, що відповідають тим об'єктивним умовам, що склалися в окремих регіонах України.                     
Така властивість матеріальної культури пояснюється тим, що вона не тільки виконує прагматичні функції, а й становить невід'ємний компонент духовної, зокрема обрядово-ритуальної культури. Народна матеріальна культура була одним з найважливіших каналів передачі міжпоколінної етнокультурної ін ... Глянути далі »
Переглядів: 1798 | Дата: 08.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)


Формування українського козацтва і становлення його військового мистецтва відбувалось в умовах постійної боротьби з грабіжницькими нападами татар. В основі татарської тактики грабіжницьких нападів лежала велика мобільність їхніх загонів

Боротьба з таким противником, який міг з'явитись у будь-якому місці і в будь-якій кількості, вимагала від козаків достатньої мобільності і певних засобів, які б нейтралізували його кількісну перевагу. З іншого боку, козакам протистояла польська держава, яка несла в Україну поневолення, кріпацтво та денаціоналізацію. В боротьбі з польськими військами козакам треба було витримувати атаки важкої кінноти з її довгими списами і досконалим володінням холодною зброєю, протистояти артилерійському вогню й атакам піхоти. Втрата вл ... Глянути далі »
Переглядів: 3708 | Дата: 06.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

Миха́йло Іва́нович Біли́нський (* 4 листопада 1882 — † 17 листопада 1921) — український військовий діяч, контр-адмірал УНР. Наприкінці 1917 р. — один з організаторів українського морського міністерства. Організатор та командир Дивізії морської піхоти Директорії УНР (1919-1921). На фотографії Морський мініст Білинський Михайло та його заступник.
Михайло Іванович Білинський народився 4 листопада 1882 року в родині заможного селянина в селі Драбове-Барятинське, нині Драбівського району Черкаської області.

Після закінчення Полтавської гімназії продовжив навчання в Лазарєвському інституті східних мов.

Військову службу розпочав в 1909 році юнкером Балтійського флоту. Після закін ... Глянути далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 2375 | Дата: 04.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Думаю, зараз немає жодного українця який би не чув про цю пандемію. Багато паніки, дефіцит  отих пов'язок, зростання їхньої ціни і багато інших дрібниць , яким вдалося сколихнути Україну.
Не знаю чому, але майже впевнений, що все це не просто так. Що ми маємо?! - навчальні заклади стоять, підприємства майже стоять, громадської активності - нуль. Кому це може бути корисним?! Напевно для тих хто при владі, рветься до неї.
Наразі про хворобу професіонали роблять такі висновки:
1. Новим штамом (H1N1) перехворіють всі, в чийому організмі вірус може розмножуватися, а це приблизно 20-30% всього населення.
2.Практично всі перенесуть легку форму цього грипу
3.Не слід плутати в ... Глянути далі »
Переглядів: 2142 | Дата: 01.11.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (6)

За відео дякуємо Лелеці

Переглядів: 1762 | Дата: 30.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

"Сьогоднї ця країна (Правобережна Україна - авт.) геть зруйнована. Війна, немов гангрена, мало-помалу з'їдає все, що зустрічає на своєму шляху, перетворюючи найкращий куток Європи в пустинні поля", - так описував економічне становище правобережних земель французький дворянин де Божо, який перебував тут у 1670-х pp. Воєнні дії, що велися сусідніми державами на території України в другій половині XVII - на початку XVIII ст., наклали свій відбиток на демографічний стан правобережного регіону, населення якого зменшилося більш ніж удвічі.

Особливо відчутними були втрати на Брацлавщині та Київщині, які, починаючи з 50-х pp. XVII ст., становили осердя молодої Української козацької держави. Якщо на той час Східне Поділля нараховувало 766 населених пунктів, то в кінці століття внаслідок воєнног ... Глянути далі »

Переглядів: 1863 | Дата: 30.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

АРТИЛЕРІЯ (армата) – рід військ, вид вогнепальної зброї, який призначався для ураження противника та руйнування його оборонних споруд за допомогою вражаючих елементів великої ваги та розмірів (ядра, бомби тощо). В Україні перші гармати з'явилися в кінці 14 ст. Зважаючи на велику вагу та громіздкість перших гармат, їхню невисоку скорострільність, вони застосовувалися для оборони замків. Велика вартість перших гармат обумовила те, що в українських містах їх було ще небагато. В 1471 р. у Вінниці була 1 гармата, в Чуднові – 3, а в Житомирі – 4 великі гармати і 5 тарасниць. В 15 ст. в Україні вже почалося власне виготовлення гармат. Перебували гармати і на озброєнні в козаків. Частина цих гармат була захоплена в татарських та турецьких містах. Інші потрапили до козаків після захоплення замків ... Глянути далі »
Переглядів: 3967 | Дата: 30.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Молоді роки
Майбутній козацький ватажок та видатний полководець народився 1570 року в селі Кульчицях Перемишльської землі Руського воєводства (нині Самбірського району. Сам він виводив свій рід з дрібної шляхти Попелів-Конашевичів. Навчався в Острозі, так що був дуже освіченою людиною. Потім працював домашнім вчителем у Києві, де також був помічником судді. Але мир і спокій йому швидко набридли.
Гімназія доблесті
Так влучно назвав Україну-Русь середньовічний публіцист Станіслав Оріховський. Пройшло чимало часу, але Україна лишилася «гімназією доблесті». А Січ стала саме тим місцем, де проходили вишкіл майбутні лицарі, де гартували душу й тіло майбутні захисники свого народу. Зрозуміло, повний си ... Глянути далі »
Переглядів: 1780 | Дата: 28.10.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (3)

Євген Дометійович Онацький (13 січня 1894, Глухів — 27 жовтня 1979) — український націоналіст, журналіст і науковець, громадський діяч, активний учасник української революції 1917-20 років, провідний діяч Організації Українських Націоналістів. Голова прес-бюро у дипломатичному представництві УНР у Римі. Співробітник з періодичними виданнями США та Канади.
1904 сім`я Онацьких переїхала до Кам`янця-Подільського, де Євген навчався в гімназії, яку закінчив 1912 зі срібною медаллю.

У 1912—1917 Євген Онацький став студентом Київського університету на історико-філософському факультеті і був членом Наукового товариства ім. Т. Шевченка. Під час навчання приймав активну участь в суспільно-г ... Глянути далі »

Прикріплення: Картинка 1
Переглядів: 1939 | Дата: 27.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

Ось і прийшло те саме 26 жовтня! День народження козацького порталу - йому сьогодні виповнився рік (а мені 16 років =).
Хочу сказати, що  портал цей не завжди був козацьким, з самого початку це планувалося як звичайни варез-сайт: з музикою, шпалерами, софтом, іграми. Але слава Богу,  ми таки допетрали, що конкуренції не витримаємо і тоді вирішили втілити нашу давню ідею - побудувати щось хороше, цінне для народу. Як це нам вдалося, судити Вам.
Багато не писатиму, бо це , напевно, не всім цікаво, але не відмітити факту дня народження не міг.
Отож хочу Вам всім побажати наснаги і здоров'я!
Прославляйте Україну, творіть українською!
... Глянути далі »
Переглядів: 1624 | Дата: 26.10.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (3)

Разом з тим царський уряд використав свої війська і фортеці на Запоріжжі не тільки для оборони краю, а й для встановлення контролю над З. С. в інтересах кріпосницької держави. З. С. поступово втрачала незалежність, зберігаючи, однак, автономію. В 2-й пол. 17 ст. шляхетська Польща, захопивши Правобережну Україну, почала нищити козацтво та реставрувати кріпосницькі порядки, а Крим і Туреччина розгорнули наступ на Україну. В той тяжкий час для українського народу запорізьке козацтво мужньо боролося проти польських, кримських і турецьких агресорів. Особливого значення набули походи запоріжців проти Польщі й Криму під проводом уславленого кошового отамана І.Сірка в 60-х-70-х роках 17 ст.

Запорізьке козацтво підтримувало також антифеодальні виступи народних мас Росії. Під час повстання на До ... Глянути далі »

Переглядів: 1554 | Дата: 24.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Як і обіцяв - викладаю торент напевно найцікавішої і повної мультимедійної історії України.



До видання входить:
Близько 3000 ілюстрацій;
100 хв. музичних фрагментів;
20 хв. відео;
73 інтерактивні карти;
близько 1400 інтерактивних статей;
165 контрольних тестів з перевірки знань;
родоводи, тематичні покажчики, пошукова система.

Завантажити сам файл торенту можна тут
* Файл подрібно відкривати за допомогою uTorrent. Якщо виникатимуть проблеми - пишіть в ОП.
З повагою Індра!

 До речі, файл взято на ... Глянути далі »
Переглядів: 2801 | Дата: 21.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (4)

Сьогодні мова піде про моє рідне місто. Борщі́в — місто, районний центр Тернопільської області. Розташоване на південному сході області, на лівому березі річки Нічлава — притоки Дністра. Населення — 11,4 тисяч осіб (2003). Залізнична станція. Автобусне сполучення від 1958. Відомий з 1456 р. Назва, можливо походить від слова «борщівник» — високої трав'янистої рослини родини зонтичних, молоде листя і стебла якої вживають у їжу (до зелених борщів, салатів, юшок, щів) як приправу. Наприкінці XV ст. почалися турецькі напади на Поділля, водночас почастішали набіги татар Кримського ханства. Легенда пояснює назву міста з тим, що мешканці містечка нібито втопили татарина ... Глянути далі »
Переглядів: 2440 | Дата: 20.10.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (1)


Монастирський острів - одне із найромантичніших і найпривабливіших місць Дніпропетровська. З островом пов'язані кілька загадкових історій, які неможливо перевірити.
Уперше він згадується в Житії св. Феодосія, як північний пункт, куди дійшов у своїй місії Християнського навчання один з учнів Христа - Андрій Первозваний. Саму назву "Монастирський" острів одержав від візантійського монастиря, заснованого в ІХ столітті, що нібито існував там.
У його стінах княгиня Ольга перечікувала бурю по дорозі в Царьград у 957 році; тут зупинявся київський князь Володимир Великий у поході на Корсунь (Херсонес) у 988 році. Коли в 1152 році великий князь Мстислав Изяславович розбив половців на рі ... Глянути далі »
Прикріплення: Картинка 1 ·Картинка 2
Переглядів: 2246 | Дата: 19.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)


Доброго здоров'я, шановні мандрівники і козаки! Знаєте, часто люди задумуються, от що наприклад було б якби 2 світову війну виграли німці, або Січ не була  б зруйнована..ну таких суперечливих питань є багато як і розмірковувань...
Нещодавно на одному з політичних порталів знайшов посилання на цікавий ресурс - віртуальний світ, це можна сказати соціальна мережа з елементами гри чи навпаки, але це відрізняється від якогось екшену чи бавленки типу Лінейдж чи Перфект ворлд. Тут реальні люди, які реально ... Глянути далі »
Переглядів: 1978 | Дата: 18.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (2)


Серйозні перетворення завжди починаються з духовно-світоглядного оновлення. Це неминуче вимагає повернення до правильної символіки, адже символіка — це концентрований світогляд.

Українці традиційно називають свій прапор «жовто-блакитним». На мові геральдики (науки про герби) та вексилології (науки про прапори) це значить, що жовтий колір є головним (тому в описі прапору він називається першим по черзі, зображається вгорі і використовується для зображення Тризуба-Трійці), а блакитний є допоміжним (тому називається другим, зображається внизу прапора і використовується на гербі як тло).

З сакральної точки зору жовтий колір позначає активне, творче, сонячно-вогняне, духовно-бож ... Глянути далі »

Переглядів: 2367 | Дата: 18.10.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарі (8)




Сьогодні створював на форумі (ось тут) аналогічну тему, але для повної впевненості вирішив створити такий пост і тут. Отож, як бачимо наші північні сусіди все частіше стали нав'язувати нам свій авторитет і хто зна чи не скажуть вони у 2017 році (рік коли вони повинні будуть вивести свої війська з Севастополя), що ми утискаємо російських громадян (ну або щось схоже) і врахує це як привід до війни чи принаймні конфліктів?! А з ядерною зброєю ми б мали хоч якісь гарантії. Просто хочу проконсультуватися: чи можливо зараз Україні відновит ... Глянути далі »
Переглядів: 2059 | Дата: 16.10.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (14)

Давно хотіли покласти собі аватар, але ніяк не могли знайти, вибрати чи визначитися з ним?! - Думаю в пригоді стане нещодавно завантажена на козацький портал колекція націоналістичних аватарів для українців. Наразі колекція налічує 108 аватарів. Ласкаво просимо у нашу галерею, вибір доволі великий, тому не соромтеся і покладіть аватар гідний УКРАЇНЦЯ! =) .

 

Знайти та вибрати собі аву можна  тут:

http://indragop.org.ua/photo/patriotichne1/avatari/8

... Глянути далі »

Переглядів: 6775 | Дата: 15.10.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарі (1)

Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!