Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Чи потрібна сайту російськомовна версія?
Всього відповідей: 1218

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » Архів новин
« 1 2 ... 6 7 8 9 10 11 »
null14 жовтня, на свято Покрови Пречистої Богородиці, відзначається День українського козацтва. З давніх-давен Пречисту Богородицю козаки вважали своєю покровителькою.

Історики вважають, що українське козацтво виникло в 1480-х роках, але тільки в середині XVI століття їхня кількість зросла настільки, що козацьке військо почало впливати на перебіг політичних подій в Україні і Європі. Європейські монархи наймали козаків для участі у військових операціях. Спочатку їх основну масу становили селяни-втікачі. Були серед них також позбавлені сану міщани, духовенство, збідніла знать. До козацьких лав уливалися поляки, білоруси, ... Глянути далі »
Переглядів: 1774 | Дата: 14.10.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (5)

nullСвято Покрови посідає почесне місце серед пошанованих свят на Україні. Що цікаво - шанується воно одночасно і християнами і рідновірами України, тільки зміст свята, навіть за однакової назви, зовсім різний.
Свято Покрови Матері Слави в Колодарі православних рідновірів ознаменовує засинання Природи, та вкривання Землі на зиму. Справді, в жовтні перші дерева втрачають листя, всі плоди уже дозріли: «Прийшла Покрова – на дереві голо». Сивий Яр вступає в свою повну силу в першу п’ятниця, після дев’яти днів від осіннього рівнодення і ми вшановуємо Покрову Матері Слави. Це також свято вояцької честі та звитяги, на якому оборонці Матері-Землі показують свою впра ... Глянути далі »
Переглядів: 1847 | Дата: 14.10.2009 | Рейтинг: 1.0/1 | Коментарі (0)


Народ, напишіть будь-ласка в коментарях пропозиції і побажання, щодо розташування, функціоналу та дизайну плеєра... буду дуже Вам вдячний! З пов ... Глянути далі »
Переглядів: 1839 | Дата: 11.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (2)

26 жовтня козацькому порталу виповниться рік! Тому вирішив розіграти малесенький подаруночок - семизнак 8 - 514 - 990 . Щоб отримати номерок Вам потрібно зареєструватися (якщо Ви не зареєстровані), залити на портал одну новину, пісню, картинку та мати мінімум 10 дописів на форумі (або скласти  пост - привітання порталу =) . Ось і все, таким чином Ви безкоштовно зможете отримати семизнак. Щоби взяти участь у конкурсі, Вам потрібно залишити тут заявку-повідомлення і виконати умови конкурсу (залити на портал одну новину, пісню, картинку та мати мінімум 10 дописів на форумі (або скласти  пост - привітання порталу =))


... Глянути далі »
Переглядів: 2631 | Дата: 10.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Ось сьогодні зранку зайшов на портал дивлюсь - є кілька оновлень на форумі ось у цьому розділі, вирішив кинути кілька яскравих анекдотів на головну. А москалів, які читатимуть їх прошу не сприймати це як етнонацизм =) , це тільки гумор!
   
- Куме!
- Га?!
- А ви чули, що москалі в космос полетіли?!
- Та що, всі?
... Глянути далі »
Переглядів: 2099 | Дата: 10.10.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарі (2)

НУ що ж, продовжую серію статтей, які стосуються змін на козацькому порталі. Ще одної новинкою стала можливість отримувати оновлення порталу безпосередньо на вашу скриньку! Якщо Ви бажаєте, щоб наші новини самі потрапляли до Вас то просто нажміть зверху - зправа на посилання Отримувати козацькі новини і заповніть там маленьку форму...тоді Ви станете одним із тих, хто першим прочитає про новинки порталу! Всього найкращого!
Переглядів: 2929 | Дата: 08.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)

Вітаємо Вас на козацькому порталі! Радий повідомити, що ми "відремонтували" один із куреней, який зараз носить назву "Дивитися історичне відео!" Наразі там можна переглянути цілий комплект фільмів про історію південної України, який складається з 10 частин. Щоб потрапити на сторінку з історичним відео тицьніть мишкою сюди. Приємного перегляду, дякую  що Ви з нами!
Всього найкращого!
 
Переглядів: 1989 | Дата: 06.10.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)


Доброго дня, шановне козацтво!
Давайте перш за все познайомимося. Мене звати Микола, прізвище моє Полтавцев. Звідки я, що і як я – розказувати довго і, напевно, не потрібно. Набагато важливіше, те – що зараз робиться навколо, в нашій державі і в світі. Спробуйте зрозуміти основну думку всього, що зараз прочитаєте.
Що для людини є основним у нашому світі? Що потрібно більш за все? За що людина готова працювати постійно? За що готова віддавати своє життя, час, сили? Є безліч відповідей на це запитання. Ви скажете: гроші, сім’я, здоров’я, добробут, щастя і т.д. Так, звичайно, ви праві. Але тепер давайте подивимося, що у вас зараз стоїть у кімнаті і чого ви прагнете?
Маєте телевізор? Маєте комп’ютер? Маєте машину, чи хочете мати? Хочете мати гарну, дорогу одежу, зачіску, гарний вигляд, хочете їздити у гарні, цікаві місця, хочете щоб усі ваші знайомі знали як ви добре живете? Хочете дозволяти собі пригощати своїх знайомих самими найдорожчими стравами? Хочете деяким людям у світі дати багато матеріальних благ – віддячити їм за щось? Хочете повіддавати усі свої борги (як матеріальні, так і моральні)? І заради цього всього ви готові робити будь-що!
Тепер проаналізуйте усі свої бажання які описані у попередньому абзаці. Там є піклування про своє здоров’я? Чи ставите ви здоров’я на саме перше місце? Чи перші гроші, які ви заробляєте, ви тратите на те аби у вас було ліпше здоров’я? Скорше всього, що ні.А знаєте чому? А якщо ви задумалися над своїм здоров’ям і вирішили зайнятися ним – з чого ви починаєте?
Чому ви купуєте дезодоранти по 20 і більше гривень, чому купуєте телевізори, чому купуєте дорогі станки для бриття, кетчупи, майонези? Чи знаєте ви, що все те що продається в магазинах не придатне до вживання? Ви знаєте скільки коштує хвилина реклами на телеканалі «Інтер»? А скільки разів на добу показують ролик однієї з торгових марок? А скільки грошей іде на іншу рекламу: бігборди, радіо, акції, листівки, спонсорування різних масових заходів? А ще треба закупити сировину для виробництва того чи іншого товару – от і порахуйте скільки іде затрат на виробництво, чи можна говорити про якість товару в такому випадку.
Так от: ми всі забули що нам потрібно насправді. Чому? Це робота певних організацій, які зацікавлені в цьому – це реакламні та Пі Ар агенства. Є і більш глобальніші структури, але про них мало що відомо – тому не будемо про них і говорити. Узальнюємо: через певні інформаційні канали, певні організації мають вплив на «соціальну поведінку». І не думайте, якщо ви не дивитеся реклами, чи не читаєте газет – то ви не потрапляєте під їх вплив. Є безліч інших каналів: фільми, інтернет, музика, молодіжні організації, школи, дитячі садки, вищі навчальні заклади, суспільство, врешті-решт....
Якщо ви живете в суспільстві – то вже знаходитеся під впливом його судження та світогляду. А його якраз і навчилися формувати ті, кому це потрібно, і успішно використовують необхідні методи. Отже – якщо ви хочете мати незалежну думку, ви маєте жити на безлюдному острові.... ... Глянути далі »
Переглядів: 2233 | Дата: 06.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (2)


Своє життя та діяльність гетьман України Петро Дорошенко підпорядкував боротьбі за її незалежність. Державний діяч і дипломат, він пройнявся метою вивести свою Вітчизну з руїни, об'єднати її розірвані частини, відновити самостійну Українську державу. На обох сторонах Дніпра він зустрічав визнання, довіру й пошану українського народу. Три сильні держави того часу — Московія, Річ Посполита, Оттоманська Порта, змагаючись між собою, намагалися завоювати Україну. Розраховуючи використати суперечності між ними, Дорошенко для успішного ведення бойових дій у війні з Польщею звернувся за допомогою до султанської Туреччини. Руйнації, розорення турками й татарами укр ... Глянути далі »
Переглядів: 4733 | Дата: 05.10.2009 | Рейтинг: 4.0/3 | Коментарі (2)

Тепер Ви можете знайти козацький портал і на твітері! Зафоловте його, щоб отримувати інформацію про конкурси та нові матеріали на козацькому порталі або просто аби поспілкуватися з старшиною порталу. Знайти нас там можна за посиланням twitter.com/cossackportal.
 Всього найкращого!
Переглядів: 1628 | Дата: 03.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Підписавши тяжкі умови перемир'я, козаки пробували відборонитися від них «королівською ласкою», але даремне. Козацькі депутати вернулися з Варшави впорожні й наприкінці 1638 р. почалася реорганізація реєстрового козацтва.  Така-от була козацька доба.  Козаччину знову обмежено, тепер до 6000, відібрано їм право вибирати старшин, та настановлено полковників поляків.

 Дозволено реєстровикам жити тільки у черкаському, корсунському й чигиринському старостві, а все, що опинилося поза реєстром, примушено повернутися в підданство...
Замісць гетьмана, опинився на чолі козацького війська королівський комісар, усі полковни ... Глянути далі »
Переглядів: 11088 | Дата: 02.10.2009 | Рейтинг: 3.5/2 | Коментарі (0)


Рік і місце народження Івана Сірка невідомі. За деякими даними він народився в сім'ї шляхтича на Поділлі. За іншими родом з козацької слободи Мерефа (Слобідська Україна, нині Харківської області).

Легенди, перекази

За переказами, вже народження Івана Сірка було незвичайним — хлопчик народився з зубами, чим налякав всіх присутніх. Батько, вирішив всіх заспокоїти та заявив, що Іван «зубами буде гризти ворогів». Але це мало заспокоїло селян. До дитини віднеслися з острахом, в якійсь мірі, це було оправдано, тому що він з дитинства проявляв незвичайні здібності.

Козак (отаман Сірко). Картина І. Рєпіна. 1889

... Глянути далі »

Переглядів: 2357 | Дата: 01.10.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (2)

Якби мене спитали, чи є в Україні гурт, який може претендувати на статус культового, я відразу б назвав батьків української готики КОМУ ВНИЗ. А найкультовішою постаттю на українській, як готичній, так і взагалі музичній сцені, я назвав би Андрія Середу.
Гурт КОМУ ВНИЗ і Андрій Середа є культовими, бо витримали перевірку часом, важкі часи нерозуміння, славу, гоніння. Гурт пройшов через все це і залишився собою. КОМУ ВНИЗ підіймають Тебе з колін лютою силою козацтва, м'якою струною бандури, голосом, що дасть наснагу в час, коли вже нема кого слухати, не видно куди йти, а суспільство стрімко падає в брудну прірву комерції і попсовості, продажності та чорної неправди, текстами, що проймають Тебе до самих темних, далеких закутків твоєї, ще не запроданої і не спаленої у вогні сьогодення, ду ... Глянути далі »
Переглядів: 1979 | Дата: 29.09.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарі (3)

Український козацький портал

Переглядів: 1638 | Дата: 28.09.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Багато народів світу вірили в магічну силу імені, його нерозривний зв’язоне з людиною, яку воно називає. Вірили в це і давні слов’яни. Тому часто нарікали дітей назвами звірів — Вовк, Ведмідь, Зубр, вважаючи, що такі імена відлякуватимуть злих духів. Дитину могли назвати й негарним ім’ям (Некрас, Поганка, Нехорош, Мал, Крив), сподіваючись, що воно не сподобається нечистій силі і вона залишить дитину в спокої. Деякі давньослов'янські язичницькі вірування і забобони, пов'язані з вибором імені для дитини, збереглися до нового часу. Так, видатний сербський філолог Вук Караджич в укладеному ним «Сербському словнику...» 1818 р. під словом вук (вовк) написав: «Коли у якої-н ... Глянути далі »
Переглядів: 2958 | Дата: 28.09.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

сь здається я і закінчив працювати над базою самої структури. Незабаром будемо знати як народ поставиться до нового дизайну та побудови порталу. Усі банери партнерів розставлені за таким принципом : У кого наш банер на головній, того банер на нашій головній, якщо наш банер на окремій сторінці у когось, то і їхній банер у нас на сторінці "Однодумці". Прошу писати, що кому не подобається чи навпаки ... =)
Слава Україні!

Переглядів: 1664 | Дата: 27.09.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Народ, я тут вирішив трішки сайт оновити, наразі меню не працює, а закривати сайт на "технічні роботи" бажання немаю. Тому чекатиму вас тут завтра. Точних часових рамок цього ремонту сказати не можу, але постараюся все зробити оперативно.  Всі банери партнерів будуть поновлені протягом 2-3 днів. Всім іншим веб-майстрам буде відправлено сповіщуюче повідомлення. Дякую, що Ви з нами!

Переглядів: 1683 | Дата: 27.09.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

АРТИЛЕРІЯ (армата) – рід військ, вид вогнепальної зброї, який призначався для ураження противника та руйнування його оборонних споруд за допомогою вражаючих елементів великої ваги та розмірів (ядра, бомби тощо).

В Україні перші гармати з'явилися в кінці 14 ст. Зважаючи на велику вагу та громіздкість перших гармат, їхню невисоку скорострільність, вони застосовувалися для оборони замків. Велика вартість перших гармат обумовила те, що в українських містах їх було ще небагато. В 1471 р. у Вінниці була 1 гармата, в Чуднові – 3, а в Житомирі – 4 великі гармати і 5 тарасниць. В 15 ст. в Україні вже почалося власне виготовлення гармат.

Перебували гармати і на озброєнні в козаків. Частина цих гармат була захоплена в татарських та турецьких містах. Інші потрапили до козаків після захопле ... Глянути далі »

Переглядів: 2263 | Дата: 19.09.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)



дорога на січ

Козацтво вже з початку XVI століття являло собою організовану військову силу, до того ж корисну і потрібну державі для захисту границь. Тому, цілком накласти на нього свою руку і перетворити них у кріпаків для магнатів і шляхти не було можливим, а для держави недоцільним. Та й козацтво зовсім не було однорідною масою. Поряд з козачою біднотою, існували і козаки, що вийшли з православної шляхти і володіли більш-менш великими маєтками, селами, хуторами, господарство в яких мало чим відрізнялося від господарств інших поміщиків. Крім того найбідніші і середні козаки мали різні зобов’язання по відношенню до тих козаків, що займали різні посади — ... Глянути далі »

Переглядів: 2379 | Дата: 30.08.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)


Запорозька Січ — це один з тих світових феноменів, над яким замислювались і який намагалися з'ясувати багато поколінь дослідників. «Лотри, розбійники»,— лементували на сеймах і в сенаті польські шляхтичі. Скаженіючи від зненависті, вони вимагали знищити Запорозьку Січ, стерти з лиця землі козацтво. «Славне Запорожжя»,— казали селяни про Січ. Вони тікали туди від феодалів, там шукали порятунку від тяжкого, нестерпного гніту. Запорозьких козаків — «святих лицарів, захисників Вітчизни» — оспівав народ у своїх думах, піснях, легендах.
      
«Гнездо ... Глянути далі »
Переглядів: 3012 | Дата: 30.08.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)


Петро Іванович Калнишевський (*1690, Пустовійтівка — †31 жовтня 1803) — останній кошовий отаман З ... Глянути далі »
Переглядів: 2072 | Дата: 30.08.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (1)



Хо́ртиця – найбільший острів на Дніпрі, розташований у районі міста Запоріжжя нижче Дніпрогесу, унікальний природний й історичний комплекс. Хортиця є одним з семи чудес України. 
Мешканці міста Запоріжжя називають Хортицю - "острів". Хортиця є найбільшим островом на Дніпрі. На північній стороні острова був останній дніпровський порог. Хортиця витягнута із північ-заходу на південь-схід, має довжину 12,5 км, ширину в середньому 2,5 км і площу приблизно З 000 га. Острів до останнього часу зберігав ліси в прибережних балках, а в післявоєнні часи був залісений лісовим господарством в північній частині, де грунти є пісчаними. В південній частині зберігається степ з багатьма реліктовими видами рослим, які зберіглися тількі на острові, але в давнини зростали на всій території пі ... Глянути далі »
Переглядів: 2631 | Дата: 19.07.2009 | Рейтинг: 3.0/1 | Коментарі (0)

Шановне товариство!



Хочу дуже подякувати за всі ваші скарги та побажання, якось вони таки вплинули на. Тому вирішив створити декілька сателітних ( споріднених, доповнюючих) проектів. Хочу наголосити, що ці проекти вже не будуть грунтуватися на технологіях Юкозу, а будуть повністю самостійними.  Схоже повідомлення я вже розмістив на інших ресурсах, мета створити дієву команду, яка б займался створенням, розвитком та просуванням український інтернет -ресурсів. Якихось спеціальних знань від Вас не потрібно, єдине бажання. Пропоную,  самостійно Вам допомогти вникну ... Глянути далі »
Переглядів: 2638 | Дата: 29.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (6)


Виконавець: Тінь Сонця
Альбом: Над диким полем
Рік: 2005
Жанр: Heavy-folk
Країна: Україна

Треклист:

01. Наша Мадонна
02. Розорана цілина
03. Козача Могила
04. Дикий вітер
05. Над вільним небокраєм
06. Світ за очі
07. Палає степ
08. Дикі гуси

Скачати

Переглядів: 3244 | Дата: 22.06.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (3)


Виконавець: Тінь Сонця
Альбом: Полум'яна Рута
Рік: 2007
Жанр: Heavy-folk
Розмір: 133 Мб
Країна: Україна

Треклист:

01. Слався, Мати Русь!
02. Кривий Танець (народна пісня, парубоцький варіант)
03. Козаки
04. В Дикім Полі
05. Не Вмирай!
06. Пісня Чугайстра
07. Гнилгород
08. Її Лиш Тінь
09. Стежки Обрію
10. Небо
11. Песьня Чугайстара (білоруською, бонус-трек)

... Глянути далі »

Переглядів: 3079 | Дата: 18.06.2009 | Рейтинг: 5.0/2 | Коментарі (6)


БИТВА ПІД ПИЛЯВЦЯМИ (11–13 вересня 1648) – одна з визначних битв , у якій українська армія гетьмана Б.Хмельницького отримала блискучу перемогу над польсько- шляхетським військом.

Після знищення польського війська під Жовтими Водами і Корсунем було оголошено мобілізації шляхти і набрана нова армія найманців . Хитке перемир’я,порушили каральні дії князя Яреми Вишневецького, який здійснив каральний похід по Волині і Поділлю. Нова війна стала неминуча

Польське військо зосереджувалося ... Глянути далі »

Категория: Битви | Переглядів: 7440 | Дата: 13.06.2009 | Рейтинг: 4.8/4 | Коментарі (1)

Запорожжя знаходилось на перехресті трьох релігій і конфесій: ісламу, православ’я і католицизму. Козаки заради «примноження війська» приймали переселенців «без розбору віри, закону, батьківщини і причин, примусивших їх залишити її». Однак вони повинні були прийняти православну віру. Без виконання цієї умови переселенці не мали права мешкати на Запорожжі. Обов’язковість цього підкреслюється рядом документів - Положення про прийняття до лав Війська Запорозького говорило так: «В Військо Запорозьке із різних націй, для помешкання і служби малолітніми і вже повнолітніми люди приходять і по прийнятті ними закону Грекоросійського і на вірність її Імператорській Величності присяги, записуються на службу». ... Глянути далі »
Переглядів: 3321 | Дата: 03.06.2009 | Рейтинг: 3.0/1 | Коментарі (2)

Зараз можна завантажити всі пісні одним файлом! - Вирішив створити єдину збірку зі всіма піснями, завантажити її можна тут. Також можете завантажити збірку зображень націоналіста.Раджу поспішити, оскільки файл буде доступним тільки до 31 червня!


Переглядів: 3072 | Дата: 24.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Звісно розумію, що він всім вже остогид, проте це є умова використання нашого безкоштовного хостингу. Тому мені вдалося зробити так, що зареєстровані користувачі БАНЕРА НЕ БАЧАТЬ! Раджу зареєструватися, якщо бажаєте щоб банер Вам не надоїдав.


                                                            & ... Глянути далі »
Переглядів: 2594 | Дата: 24.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Матеріал взято з www.unovolia.pp.ua
Це малі вирізки з довшої статті, яку у львівській тюрмі „Бриґідки" весною 1934 року написав провідний діяч ОУН Зенон Коссак. Лекційною працею про український націоналізм користувалися українські політичні в'язні в тій тюрмі. Праця не має заголовку, ні підпису автора з конспіративних причин. Її переписували в'язні і передавали іншим.

 Один примірник зберігся завдяки тому, що його з оригіналу переписали тодішні політичні в'язні — Василь Крупа і А. Глушко в місяцях
травні-липні 1934 року. Копію з тюрми виніс Василь Крупа і склав її до диспозиції Архіву- ... Глянути далі »
Переглядів: 3097 | Дата: 20.05.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)



Напевно всі читали про славного "Тараса Бульбу" та його синів Андрій та Остапа, не читали? - Тоді Ви зможете переглянути фільм. Зверху ж наведено спеціальний трейлер до фільму. Приємного перегляду! ( враження від ролика(трейлера) чи фільму прошу писати в коментарях).
Переглядів: 4503 | Дата: 22.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (30)


Па́ска (грец. πάσχα)— український Великодній хліб. Зазвичай пасок випікають кілька, різних розмірів, часом для кожного члена родини, і обов'язково одну велику — для всіх. Прикрашають її візерунками з тіста — подвійними (восьмираменними) хрестами, решітками, віночками. І в цьому український великодній хліб суттєво відрізняється від російського «куліча» (грец. κόλλιξ)— не оздобленого візерунками, а просто залитого збитим білим цукром і посипаного різнокольоровим «пшоном».  
                          
Для випікання пасок є спеціальні форми — ... Глянути далі »
Переглядів: 3278 | Дата: 19.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Колі́ївщина — велике національно-визвольне повстання проти польського та єврейського[1][2] гніту в Правобережній Україні 1768 року. Очолив це повстання виходець із запорозької бідноти Максим Залізняк, а його найближчим сподвижником став Іван Ґонта. Коліївщина стала найвищим етапом гайдамацького руху.
                                &nbs ... Глянути далі »
Переглядів: 2862 | Дата: 14.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Нещодавно було введено нагороди, тепер за кожну гідну відповідь на форумі, поміщенний матеріал, Ви зможете їх отримати. Також змінилася система розподілу репутації, тепер вона має конкретну суть - чим більша ваша репутація, тим  авторитетнішим ваш голос буде в опитуваннях та голосуваннях.  Також незабаром плануємо переїхати на інший хостинг ( не Юкозівський).
З повагою Адміністрація!
Всього найкращого!

Переглядів: 1813 | Дата: 03.04.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (5)


Історія України XVI—XVII ст. характеризується запеклою боротьбою українського народу за свою національну самобутність, велику і почесну роль у якій відіграли українські козаки. Медичну допомогу пораненим і хворим воїнам-козакам подавали здебільшого народні цілителі. Та й самі козаки володіли певними прийомами само- і взаємодопомоги: вміли пускати кров, виривати зуби, накладати лещата при переломах тощо.

Життя запорізьких козаків здебільшого минало в походах і бойових сути ... Глянути далі »
Категория: Культура, побут і життя козаків | Переглядів: 7666 | Дата: 29.03.2009 | Рейтинг: 4.7/3 | Коментарі (0)

Націоналізм — світоглядний принцип, найбільшою мірою притаманний передовим представникам народу, що виборює своє право на розбудову власної держави, тобто прагне перетворитись на націю. Для XX ст., особливо його другої половини, це широко розповсюджене явище, зумовлене крахом світової колоніальної системи. Після розпаду СРСР у серпні 1991 р., націоналізм, як один із способів розвитку світової співдружності народів, вступив у свій черговий етап.

Головною в націоналізмі є ідея державності та незалежності, самостійності. Ал ... Глянути далі »

Переглядів: 2083 | Дата: 23.03.2009 | Рейтинг: 4.0/4 | Коментарі (0)




Нарешті ми зібрали ще одну збірочку цікавих і хороших козацьких пісень. Ви можете завантажити одним файлом архів цієї збірки з файлообмінника ТУТ,
або ж вибрати потрібні Вам пісні в розділі "козацькі пісні". У збірку ввійшли такі пісні:
 
1.Брем стокер
2.До зброї козацтво, до зброї!
3.Нас питають якого ми роду 4.Наша Січ
5.Тютюнник
6.Хорта-бий по очах
7.Всякому городу нрав і права
8.З вселенським розумом вроджені
9.Націоналісти
10.Ой збиралися орли
11.Марш сотні левів
12.Хтось та й вродиться
 Думаю, ті хто займаються Бойовим Гопаком одразу по ... Глянути далі »
Переглядів: 2977 | Дата: 12.03.2009 | Рейтинг: 4.5/2 | Коментарі (0)

Шановні користувачі, систему звань та категорій на сайті було дещо змінено, прошу детально оглянути ці зміни  тут.
Також для користувачів або мандрівників, які щойно завітали на наш портал: ми завжди готові прийняти Вас, для допомоги у наповненні порталу цікавим, козацьким контентом.

 З повагою Індра. 
Переглядів: 1944 | Дата: 10.03.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Знаю, що тематика не дуже то і козацька, але загалом цікаво, тому вирішив опублікувати на головній.
                                               

Розмір української аудиторії користувачів Інтернету (унікальних користувачів, що зробили більш за один перегляд сторінки за липень 2008 р. і користувачів, які проглядали сторінки в липні і минулого місяця) склав в липні т.г. майже 8,34 млн. чоловік, що на 2,4% більше, н ... Глянути далі »

Переглядів: 2486 | Дата: 09.03.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

                 

Пістоль  — вид ручної вогнепальної зброї для стрільби однією рукою. П. походить від рушниці і є полегшеним її варіантом, що характеризується коротшим стволом і ложем, котре мало своєрідне завершення у вигляді нахиленого до низу руків’я. Для зручності у ... Глянути далі »

Переглядів: 3558 | Дата: 08.03.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Краще догана мудрого, як похвала
дурня.
Розумний учить, дурень повчає.
***
Розумний розсудить, дурень осудить.
***
По одежі стрічають, по уму проводжають.
***
Маєш голову, май же й розум.
***
До булави треба голови.
***
В голову, як у торбу, що знайдеш,
те й сховаєш.
***
Око бачить далеко, а розум ще далі.
***
Перед розумом і сила поступається.
***
Розумній голові досить дві слові.
***
Людей питай, а свій розум май.
***
Говори мало, слухай багато, а думай ще
більше.
***
Розум не в бороді, а в голові.
***
На всякого мудреця досить дурості.
***
Кожний мудрий свого д ... Глянути далі »
Переглядів: 7333 | Дата: 06.03.2009 | Рейтинг: 4.4/7 | Коментарі (4)

Берестéцька б́итва — велика битва, що відбулась біля містечка Берестечко (сучасна Волинська область, Україна) 1651 року між військами польського короля ... Глянути далі »

Переглядів: 10301 | Дата: 06.03.2009 | Рейтинг: 4.2/5 | Коментарі (0)


Петро Іванович Калнишевський (*1690, Пустовійтівка — †31 жовтня 1803) — останній кошовий отаман З ... Глянути далі »
Переглядів: 5428 | Дата: 01.03.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (0)

Формування українського козацтва і становлення його військового мистецтва відбувалось в умовах постійної боротьби з грабіжницькими нападами татар. В основі татарської тактики грабіжницьких нападів лежала велика мобільність їхніх загонів
Боротьба з таким противником, який міг з'явитись у будь-якому місці і в будь-якій кількості, вимагала від козаків достатньої мобільності і певних засобів, які б нейтралізували його кількісну перевагу. З іншого боку, козакам протистояла польська держава, яка несла в Україну поневолення, кріпацтво та денаціоналізацію. В боротьбі з польськими військами козакам треба було витримувати атаки важкої кінноти з її довгими списами і досконалим володінням холодною зброєю, протистояти артилерійськом ... Глянути далі »
Переглядів: 3860 | Дата: 23.02.2009 | Рейтинг: 4.6/5 | Коментарі (0)


Територія Південної України в кінці XVIII — початку XIX ст. являла собою своєрідний регіон, де взаємодіяли різні суб'єкти істо­ричного процесу, перепліталися їхні інтереси. Так, козаки зруйнованої Запорозької Січі, населення колишніх Вольностей Запорозьких звикало до нових умов існування, намагалось зберегти властивий йому спосіб життя. В свою чергу, російський уряд волів перетворити країну на чорноморську державу, що неодмінно призводило до змін у житті місцевого населення, з одного боку, та до загострення російсько-турецьких відносин, з іншого. Виходячи з потреб заселення, освоєння та захисту нових земель, перетворе ... Глянути далі »
Категория: Історична нотатка | Переглядів: 4373 | Дата: 22.02.2009 | Рейтинг: 4.0/1 | Коментарі (0)

Відповідь вийшла доволі об'ємною, тому вирішив опублікувати її на головній, був би дуже радий якби свої маленькі праці кожен опубліковува би на головній. Це всіляко заохочуватиметься пишіть свої пропозиції на форумі, будьте активними - прокоментуйте кожен доданий матеріал, це принесе користь в першу чергу Вам, весь найцікавіший матеріал з форуму, автоматично переноситеметься на головну і Ви отримаєте плюс до репутації, щасти!
_________________________________________________________________________

Сама суть комунізму: "единственый" народ! НАвіщо їм щоб УКРАЇНЦІ знали свою історію правдиву? - тоді буде помітно явну різницю між двома абсолютно різними культурами!
Наведу приклад з літератури : твір " Боярин ... Глянути далі »

Переглядів: 1913 | Дата: 21.02.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (2)

Володимир В’ятрович порівняв життєвий шлях Василя Кука з долею України в ХХ столітті, адже всі віхи Кукового життя, без сумніву, належать до значущих подій української історії. «1937 року Василь Кук переходить у підпілля. Він, по суті, став першим підпільником в Організації українських націоналістів, — розповідає В’ятрович. — Адже до того всіх активістів, які перебували під загрозою арешту чи усунення, переправляли за кордон — у Чехію або Австрію. Василь Кук відмовився переїжджати в еміграцію — він перейшов на Підгаєччину (нині — район Тернопільської області. — Авт.), де почав діяти абсолютно таємно, покінчивши з легальним способом життя. Там Кук став організатором першої ... Глянути далі »

Переглядів: 2504 | Дата: 21.02.2009 | Рейтинг: 4.3/3 | Коментарі (1)


Хо́ртиця – найбільший острів на Дніпрі, розташований у районі міста Запоріжжя нижче Дніпрогесу, унікальний природний й історичний комплекс. Хортиця є одним з семи чудес України.
Мешканці міста Запоріжжя називають Хортицю - "острів". Хортиця є найбільшим островом на Дніпрі. На північній стороні острова був останній дніпровський порог. Хортиця витягнута із північ-заходу на південь-схід, має довжину 12,5 км, ширину в середньому 2,5 км і площу приблизно З 000 га. Острів до останнього часу зберігав лі ... Глянути далі »
Категория: Історична нотатка | Переглядів: 3155 | Дата: 21.02.2009 | Рейтинг: 4.7/3 | Коментарі (0)

Жанр: Жахи 
Країна: CPCP 
Кіностудія / кінокомпанія: Мосфільм 
Режисер: Костянтин Єршов, Георгій Кропачов 
Актори: Куравльов Леонід — Хома; Варлей Наталія — панночка ;Глазирін Олексій Олександрович — сотник; Кутузов Микола Миколайович — відьма; Захарченко Вадим Вікторович — Халява; Вескляров Петро Юхимович — ректор Дорош; Владимир Сальников — Горобець; Капка Дмитро Леонтійович — Оверко ; Шкурат Степан Иосифович — Явтух ; Георгий Сочевко — Степан ; Яковченко Миколай Федорович — Спирид; Панасьєв Микола Лаврентійович — утішитель; Брондуков Борислав Миколайович — бурсак 

Сюжет

Якось вноч ... Глянути далі »
Переглядів: 2821 | Дата: 17.02.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментарі (0)

Відеоролик - "ШАБЛЯ"
                
Українське козацтво на нинішньому етапі розвитку здатне вирішити цілий ряд проблем, у т. ч. консолідувати українське суспільство, створити дієвий національний резерв для ЗСУ, вирішити проблему національно-патріотичного виховання молоді, відродити традиційні козацькі види фізичної культури, спорту, українських бойових мистецтв, сформувати українця, який би поєднував у собі високі морально-етичні якості, почуття патріотизму з фізичною міццю, витривалістю й вишколом. Сучасна молодь – це золо ... Глянути далі »
Переглядів: 5940 | Дата: 16.02.2009 | Рейтинг: 5.0/1 | Коментарі (7)

Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!