Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Настрій під устрій Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Чат козаків Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Чи потрібно запровадити смертну кару?
Всього відповідей: 892

Для блукаючих
Раз уже так сталося, що ти потрапив на портал, то мотай на ус! Не гоже по Січі без хорошого провідника блукати, радимо звернутися до Вогнелиса, він старий і бувалий. Його складно надурити, бачить все як є, а чого і не бачить, то те угадає! Гляди нижче за ним:
Вогнелис

Сувій однодумців


Книгобачення. Український видавничий портал.

Рідне

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2014 » Квітень » 18 » Капусняк
20:09

Капусняк


Капусняк (капуста засипана, капуста з пшоном) — друга за значенням після борщу рідка овочева страва.

  • Квашену капусту дрібно сікли, заливали окропом і варили з картоплею, морквою та пшоном.
  • У готовий капусняк клали засмажену на салі цибулю і ще раз проварювали.
  • Особливо цінувався капусняк, зварений на м'ясній юшці з жирної свинини — грудини, поребрини.
  • Його варили частіше у період зимових (різдвяних) М'ясниць.
  • Капусняк, як і борщ, заправляли перцем.
  • Навесні та влітку, коли запаси квашеної капусти вичерпувалися, капусняк варили із свіжої капусти, додаючи для смаку сирівець.
  • У піст цю страву робили пісною, на олії
  • У першій половині XX ст., коли почали культивувати помідори, на заправку капусняка почали використовувати томатний сік, морс.

 





Автор: Стась


Введіть скриньку:

Також може зацікавити:

Категорія: Козацька кухня | Переглядів: 1494 | | Теги: рецепти | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
avatar
1
Трохи неточно, оскільки, наприклад, у Вінницькій області капуста засипана - це каша з пшона, квашеної капусти, гарбуза (у нас кажуть кабака), молока і сметани. Ну а капусняк - рідка страва, але на рідній Вінничині її не завжди готують із пшоном, ще рідше - із томатами.
avatar
2
Пісний капусняк готують з 
  • 500 г кислої капусти
  • 0,5 скл пшона
  • 2 картоплини
  • 1 морквина
  • 1 корінь селери
  • 1 корінь петрушки
  • 1 цибулина
  • 2 ст.л. рослинної олії
  • сіль, перець, зелень.



Кислу капусту промити, залити водою і довести до кипіння. Всипати пшоно і варити, поки пшоно повністю не розвариться, а капуста не зм'якне. Посолити. Картоплю порізати брусочками і додати у капусняк. Цибулю порізати кубиками і обсмажити у олії до золотистого кольору, додати натерті на крупній тертці моркву і корені петрушки і селери і тушкувати овочі до готовності. Коли картопля буде наполовину готова додати тушковані овочі і готувати все разом до готовності картоплі. Поперчити, подавати, посипавши зеленню.
avatar
Пошук

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:


Чим зайнятись?
Реєстрація
Реєстрація на сайті

Останнє з ради

1. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

2. МІСТА

3. Наш спеціалізований ...

4. ЧИ СПРАВДІ МОЖНА ЗАР...

5. Прислів'я та при...


Народне слово:
Московські чернетки

Грецькі вісточки

Османський ярмарок

Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика


Всього онлайн: 2
Вільних мандрівників: 2
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




Мапа сайту
I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!