Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Чи потрібна Україні нова революція?
Всього відповідей: 2472

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2012 » Жовтень » 10 » Протистояння з Кримським ханством
22:39

Протистояння з Кримським ханством

Козаки були природним захистом південних кордонів Польщі та Литви, а згодом і Речі Посполитої від татар. Звичайно, степове життя за дніпровими порогами змушувало до постійного військового протистояння з татарами, котрі протягом XIV-XV століть проводили інтенсивну експансію в напрямку півночі та сходу. Після відокремлення від Золотої Орди Кримське ханство перебувало у сфері військово-політичних взаємодій монгольських лідерів, в тому числі і Великого Золотоординського хана. Через море відбувалася економічна та культурна взаємодія Криму з Венецією та Генуєю. Велике князівство Литовське проводило ворожу політику щодо Криму, однак час від часу ворожнеча змінювалася на союзи, оскільки існував ще один, досить часто їх спільний ворог – Московське царство.

Кримські татари активізуються після того, як війська Османської Туреччини висадилися на узбережжі Криму і змусили хана до союзу у 1478 році. Вже через сім років перший великий похід турків і татар на Велике князівство Литовське закінчився руйнуванням Києва і великим спустошенням всієї Київщини та Поділля. Невдовзі напади почастішали. Ні Польща, ні Литва неспроможні були захистити свої велетенські кордони. У відповідь на цей виклик історії народ сам сформував опір. Цей опір називався Козацтвом.

Козаки мали достатньо якостей, потрібних для успішного протистояння з татарами. Надзвичайно висока мобільність запорозьких загонів поєднувалася із досконалим знанням місцевості та пристосованістю до умов життя в степах, плавнях, на берегах рік та озер і навіть морському узбережжі. Регулярні війська Польщі та Литви були неспроможними боротися з швидкою татарською кіннотою за винятком ситуацій, коли безвихідь через особливості рельєфу або засідки примушували татар приймати бій. Козаки часто здійснювали дошкульні диверсії: нападали на окремі дрібні загони вершників, викрадали стада худоби, отари овець, табуни коней, підпалювали татарські мости, хутори і укріплення. Особливо козаки любили влаштовувати засідки. З появою самопалів та мушкетів добре озброєне козацьке військо могло повноцінно протистояти кримським татарам. Час від часу запорозькі козаки влаштовували походи на міста і фортеці татар. Часто страждав від козаків Перекоп, а також турецькі міста-фортеці, які охоронялися татарськими загонами: Очаків, Кизи-Кермень, Тягина, Хаджибей, Акерман та інші. Особливою заслугою козаків було звільнення бранців, котрих татари захоплювали в українських та інших землях. Відомі козацькі гетьмани Петро Сагайдачний, Михайло Дорошенко, Самійло Кішка уславилися успішною боротьбою з татарами. Внаслідок військової активності козаків було підірвано панування татар у Північному Причорномор’ї, і це створило передумови для ефективнішої боротьби з турками та мирної колонізації цієї території.

Але як відомо, не всім може сподобатись ця історична нотатка про козаків та Кримське ханство. Можливо просто вам не сподобався стиль написаної статті або є якась інша причина. Не потрібно впадати у відчай! Для покращення свого настрою ви можете купить женские мокасины от Ugg Australia із доставкою. А Кримське ханство нехай зачекає до покращення вашого настрою.






Автор: bohdan


Також може зацікавити:

Категорія: Історична нотатка | Переглядів: 2764 | | Теги: кримське ханство, січ, козаки, гетьмани | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Рецепти страв

2. Обыграть казино тепе...

3. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

4. Улюблена гра

5. Ваш улюблений гетьма...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!