Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Чи потрібна Україні нова революція?
Всього відповідей: 2472

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2012 » Серпень » 1 » Україна-Швеція: політичний союз 1656-1657 років
10:40

Україна-Швеція: політичний союз 1656-1657 років

Переправа через Віслу 1657 р.Період історії Польщі, названий її ж істориками «Потоп», став логічним продовженням Визвольної війни українського народу, що спалахнула в 1648 році. Генератором цієї війни стало Військо Запорізьке під керівництвом Богдана Хмельницького. Як наслідок, Потоп став наступною фазою кризи Речі Посполитої, і, в тому числі, Польського Королівства.

Інтереси Швеції та України в цей проміжок історії співпали. Не можна говорити, що дві країни були абсолютно ідентичними в своїх цілях. Швеція та Україна хотіли єдиного результату, але внаслідок різних за характером стремлінь. Ця особливість добре простежується завдяки тим положенням договорів, які були укладені гетьманом Богданом Хмельницьким зі шведським королем Густавом Х.

Сильне Королівство Польське поставало проблемою для Швеції, котра прагнула перетворити Балтійське море на своє внутрішнє озеро. Виникала напружена ситуація у відносинах між цими державами, до того ж Велике князівство Литовське в особах багатьох магнатів часто схилялося до політичного загравання зі шведами. Політика Вільно була спрямована в першу чергу на протидію Московському царству, і відсутність єдності в Речі Посполитій та часті козацькі повстання в Україні лише підштовхували князівство до союзу з північним сусідом.

Внаслідок того, що Литва чимраз активніше намагалася пов’язати свої політичні інтереси із шведськими, Королівство Польське було змушене лавірувати в дипломатичному океані, а після 1648 року робити це було досить складно – Богдан Хмельницький змусив до союзу Молдавське князівство, дорожив військовою підтримкою Кримського ханства, загравав зі Стамбулом та Москвою, і особливим напрямком його політики була Швеція. Досить віддалена від України, вона не становила особливої небезпеки, але постійно проявляла агресію до Польщі, претендуючи на все Балтійське узбережжя, - тобто, потужна Річ Посполита, яка існувала на той час, зовсім не входила в плани країни вікінгів. Тому шведи самі були не проти вдарити на Польщу разом із козаками. 1656 року Хмельницький та козацька Рада постановили вступити до союзу зі Швецією та Семигородським князівством. Політична погода над Польщею погіршувалась. За умовами договору, угорці забирали собі всю Малу Польщу разом із Любліном та Краковом, а також Галичину. Швеція претендувала на Велику Польщу, Литву, Лівонію, Мазовію, Чорну та Білу Русь. А Україна не хотіла нічого, крім незалежності. У 1657 році союзними військами було взято  Варшаву та Краків, але цей успіх не судилося розвинути. Москва протистояла Швеції, і боялася її посилення, а Польща обіцяла їй королівський трон. Капітуляція Юрія ІІ Ракоці перекреслила сподівання Хмельницького на успіх у війні. Швеція поруйнувала практично всю Польщу, але успіху не досягла.





Автор: bohdan


Також може зацікавити:

Категорія: Історична нотатка | Переглядів: 4127 | | Теги: Жданович, січ, Польща, Хмельницький, Річ Посполита, Швеція | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Рецепти страв

2. Обыграть казино тепе...

3. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

4. Улюблена гра

5. Ваш улюблений гетьма...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!