Козацький сайт
Український козацький портал


Код тицялки
Підказка Куди підемо?
Головна сторінка Допомогти сайту Завантаження Гетьмани та кошові Книжки про козаків Козацькі приказки Вірші про козаків Звичаї козаків Походи козаків Козацький форум Легенди Козацькі легенди Словник Козацький словник Козацькі ігри на PC Козацьке аудіо Козацька галерея Фільми про козаків Кухня козаків Козацькі випроби Книга згадок Написати Кошовому Додати матеріял

Січова рада:
Чи потрібна сайту російськомовна версія?
Всього відповідей: 1219

Теревені
 
200

Сувій однодумців
Iзборник. Історія України IX-XVIII ст.

Бібліотека української літератури: книги, біографії, реферати, твори

Наша тицялка:
Український козацький портал



Головна » 2014 » Січень » 25 » Монетна система на теренах України-Гетьманщини в часи Богдана Хмельницького.
16:25

Монетна система на теренах України-Гетьманщини в часи Богдана Хмельницького.

Судячи з чинної за козацької доби податкової системи, яка містила й податкові ставки на утримання війська, найбільш поширеними грошовими одиницями, що використовувалися для великих фінансових операцій, в часи Гетьманщини були червоні злоті і биті талери. Цими золотими монетами, найімовірніше, були голландські, угорські та італійські дукати. Головними рахунковими одиницями на Україні середини XVII ст. були копа й золотий. На копу йшло 60 монет, на золотий - 30. Цікаве походження останнього терміну. До середини XV ст. золоті монети, дукати або флоріни, які на початку століття коштували дещо більше 20 грошів, вже оцінювалися в 30 грошів, тобто половину копи. Відтоді суму в 30 грошів називають золотим, а справжні золоті монети, дукати або флоріни, іменують червоними золотими.

Звичайно, ціни на золоті монети і згодом продовжували зростати. Наприклад, в середині XVII ст.
дукати оцінювалися в 200 грошів. Але золотий як рахункова одиниця в 30 грошів закріпився в українському монетному рахунку на довгий час. Ним користувалися, як свідчать спостереження етнографів, аж до початку нашого століття. Зазвичай на копи рахували литовські, а на золоті - польські гроші, але бували виключення.

Найбільш авторитетними грошима на українському ринку XVII ст. були згадані вище талери - великі срібні монети вагою трохи менше за 30 г і діаметром в середньому 40мм. Перші талери карбувалися у місті Иоахимстале (Богемія) в 1518 р., звідки і сталася їх назва"Ioachimsthaler Mun". У багатьох країнах Європи, зокрема в Україні, ці монети були відомі під назвою талерів. У Росії, навпаки, узяли за основу не другу, а першу частину слова і назвали їх єфимками. Особливо популярними були голландські, що отримали назву левендальдерів, яка, ймовірно походила від зображеного на монеті лева, що стояв на задніх лапах. їх випуск почався 1575 року. Хоча спершу вони були призначені для внутрішнього обігу, згодом почали обслуговувати міжнародну торгівлю. За вагою і розміром левендальдери були подібними до талерів німецьких та австрійських земель, але мали менший вміст щирого срібла (в монеті, яка важила 27,648 г, було 20,736 г дорогоцінного металу).

Після битви під Жовтими Водами було захоплено в полон велику кількість польських панів які давали за свою волю великі викупи по 2-4 тисячі битих талерів. Сам термін: «Битий» вказував що монета відчеканена, і є реальною, а не уявною рахунковою одиницею. Так само виник російський термін – целковий рубль.
Дослідники вважають, що левендальдери на українських землях також називалися левковими талярами, левками та левами. Але на Запоріжжі були популярними ще одні монети, що мали назву левів. Так називали турецькі піастри, які внаслідок жвавої торгівлі українських козаків із південними народами потрапляли на Запорізьку Січ. Ця срібна монета у 30-70-х роках XVIII ст. відповідала 60 російським копійкам або вдвічі більшій кількості турецьких чи кримських монет - башликів або акче. Крім уже названих номіналів, на Запорізьку Січ потрапляли срібні пари, карбовані південними сусідами.

Спеціально для сайту indragop.org.ua



Автор: Dmytro_Otaman


Також може зацікавити:

Прикріплення: Картинка 1
Категорія: Історична нотатка | Переглядів: 5980 | | Теги: гріш, монета., дукат, талер, Гетьманщина, копа, золотий | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar
Пошукові собаки

Ваш сховок
Привіт, Мандрівник!



Пcевдо:
Пароль:

Останнє з ради

1. Обыграть казино тепе...

2. Вірш про КОЗАКІВ, ко...

3. Улюблена гра

4. Ваш улюблений гетьма...

5. Залежність від УСЬОГ...


Персоналії:
Отаман Вишневецький
Дмитро Вишневецький
Северин Наливайко біографія
Северин Наливайко
історія Самійшла Кішки
Самійло
Кішка
Петро Сагайдачний
Петро Конашевич
біографія Івана Богуна
Іван
Богун
Оповідь про Івана Мазепу
Іван Мазепа
розповідь про Івана Сірка
Іван
Сірко
мова про Івана Виговського
Іван
Виговський
Зображення Палія
Семен
Палій
розповідь про діяння Полуботка
Павло
Полуботок
Картинка Розумовського
Кирило
Розумовський
Дорошенко гетьман
Петро
Дорошенко
Богдан Зиновій Хмельницький
Богдан
Хмельницький
Іван Скоропадський
Іван
Скороп...
пилип орлик та конституція
Пилип
Орлик
Юрій Хмельницький
Юрій
Хмельни...

Статистика

Всього онлайн: 1
Вільних мандрівників: 1
Низових користувачів: 0

Сьогодні були:




I love Google! Я люблю Google! Kocham Google! Ich liebe Google!